PREKRETNICA

Franjo opet pomiče granice: ‘Homoseksualci imaju pravo na obitelj i zakone koji ih štite‘

Papina izjava u srijedu je premijerno emitirana u novom dokumentarnom filmu, javlja Reuters
Papa Franjo
 Andreas Solaro/AFP

Homoseksualci imaju pravo na obitelj te bi trebali biti zaštićeni građanskim zakonima, najnoviji je, dosad najliberalniji stav pape Franje po tom, za Crkvu krajnje osjetljivom pitanju.

Papina izjava objavljena je u dokumentarnom filmu koji je premijerno prikazan danas. Papa je poznat kao protivnik diskriminacije po bilo kojem ključu, te je i ranije davao izjave koje su shvaćene kao njegova podrška borbi homoseksualaca za ljudska prava, no ovdje se uvjerljivo najjasnije izrazio o toj problematici, javlja Reuters.

- Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja. Nitko ne bi trebao biti diskriminiran ili nesretan radi takve stvari - kazao je poglavar Katoličke crkve u filmu "Franjo" (orig. Francesco) kojeg je režirao redatelj Jevgenij Afinevski, ranije nomiriran za Oscara za svoje druge uratke.

- Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to, dodao je.

Papa se time referirao na vrijeme kada se kao nadbiskup Buenos Airesa protivio istospolnim brakovima, ali je podržavao ideju da se prava istospolnih parova na neki način pravno zaštite.

Dio filma posvećen Andrei Ruberi

Prema papinom biografu Austenu Ivereighu, njegovi komentari u filmu neke su od najizravnijih izjava koje je Franjo dao o tom pitanju otkako je 2013. izabran za Papu.

Papa je govorio u dijelu filma posvećenom Andrei Ruberi, homoseksualcu koji je s partnerom posvojio troje djece.

Rubera priča kako je svojedobno otišao na jutarnju misu koju je Papa služio u svom vatikanskom domu i predao mu pismo u kojem objašnjava svoju situaciju.

Papi je tada rekao da on i njegov partner žele odgojiti djecu kao katolike, ali nije bio siguran kako će ih primiti u lokalnoj župi. Iz filma nije jasno u kojoj državi Rubera živi.

Rubera nadalje kaže da ga je Papa nakon nekoliko dana nazvao telefonom i rekao mu da ga je njegovo pismo dirnulo te im poručio da odu u župu s djecom, ali i da budu pripravni da ih se odbije.

U filmu se vidi kako Rubera predaje pismo Papi i poslije daje izjavu kako su poslušali njegov savjet te da su sretni što su to učinili.

Poruka nade

Autor filma "Franjo" je Evgenij Afinevski koji je želio da njegov dokumentarac pošalje poruku nade, pa je za glavnog lika izabrao jedinog svjetskog čelnika koji po njemu može ujediniti svijet, papu Franju.

Afinevski ga opisuje kao čovjeka koji povezuje i film "Franjo", premijerno prikazan u srijedu na filmskom festivalu u Rimu, smješta Papu u središte radnje koja se bavi globalnim svjetskim problemima.

"Nit vodilja ovoga filma smo mi kao ljudska bića koja svakodnevno izazivaju katastrofe. A on (Papa) jedini je koji nas kroz te niti spaja", rekao je Afinevski, američki državljanin ruskog porijekla.

On je 2016. bio nominiran za Oskara za film "Zima vatre" o narodnom ustanku u Ukrajini. Nakon što ga je "Vapaj iz Sirije", još jedan film o građanskom ratu, "doveo do najmračnije strane čovječanstva", osjetio je da treba snimiti nešto što "podiže duh".

Film se bavi gorućim problemima poput sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, rasizma, klimatskih promjena, seksualnog nasilja, migracija, krijumčarenja ljudi, političkih podjela i odnosa između kršćana, muslimana i židova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:03