NOVI MANDAT

Frank-Walter Steinmeier ponovno izabran za predsjednika Njemačke

Steinmeier je, po mišljenju analitičara, predsjednik koji je zemlju uspješno vodio kroz nekoliko kriza tijekom svog prvog izbornog razdoblja

Njemački predsejdnik Frank-Walter Steinmeier 

 Jens Schlueter/Afp/Profimedia

Frank-Walter Steinmeier ponovno je u nedjelju izbabran za predsjednika Njemačke i obećao da će se u drugome mandatu posvetiti ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa.

Za njega je u prvome krugu glasalo 1045 od 1472 članova tzv. savezne konvencije koju čine zastupnici u nacionalnom parlamentu i predstavnici saveznih pokrajina.

"Prihvaćam izbor za predsjednika Njemačke", rekao je nakon objave rezultata Frank-Walter Steinmeier koji će dužnost predsjednika nastaviti obavljati idućih pet godina.

Za najvišu funkciju u zemlji natjecalo se još troje kandidata: predstavnica Saveza slobodnih birača Stefani Gebauer koja je dobila 58 glasova, kandidat Ljevice Gerhard Trabert s osvojenih 96 glasova i kandidat Alternative za Njemačku Max Otte kojeg je podržalo 140 članova konvencije.

Steinmeier, koji je kao socijaldemokratski političar u prvoj vladi Angele Merkel bio ministar vanjskih poslova, istaknuo se u prvome mandatu kao posrednik između sukobljenih strana u pristupu borbi protiv pandemije koronavirusa. Uz to uživa i većinsku potporu građana.

Steinmeier je, po mišljenju analitičara, predsjednik koji je zemlju uspješno vodio kroz nekoliko kriza tijekom svog prvog izbornog razdoblja, od kojih je najveća kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Nakon pobjede naglasio je da želi nastaviti raditi na "vidanju društvenih rana koje je uzrokovala pandemija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:41