JAKO SUMNJIVO

Frapantno otkriće u Kaliforniji, našli tajni laboratorij s 800 miševa zaraženih covidom: ‘Pa znate li čije je to?!‘

Istražitelji su u laboratoriju tijekom istrage pronašli svakojaku opremu te viruse poput HIV-a, covida, klamidije, rubeole i malarije

Ilustrativna fotografija

 George Frey/Getty Images/Profimedia/George Frey/getty Images/profimedia

Ilegalni laboratorij pun zaraznih agensa, medicinskog otpada i stotina miševa koji su bioinženjerskim procesima modificirani kako bi se zarazili covidom-19 i potom ga nosili u sebi otkriven je u gradu Reedleyju u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, piše USA Today. Kineska tvrtka Prestige Biotech registrirana u susjednoj saveznoj državi Nevadi vodila je spomenuti nelicencirani laboratorij, a gradonačelnica Reedleyja Nicole Zieba rekla je da je tvrtka htjela da pogon u konačnici postane dijagnostički laboratorij. "Nikada nisu imali dozvolu za rad. Grad nije znao da su u toj zgradi i da poskrivečki rade", rekla je Zieba.

Zavod za javno zdravstvo Okruga Fresno počeo je istraživati laboratorij u prosincu 2022. godine nakon što je jedan gradski inspektor uočio da je vrtno crijevo povezano na skladište koje se smatralo praznim i u kojem nijedna tvrtka nije bila prijavljena. Inspektori su u ožujku otkrili da se u toj zgradi nalaze razne kemikalije, biološke materijale, tjelesne tekućine i stotine miševa. Medicinski instrumenti i potrepštine koji su vjerojatno razvijeni u laboratoriju poput testova za trudnoću i testova na covid-19 također su pronađeni u sumnjivom laboratoriju. "S obzirom na to da smo mali grad u kojem živi 26 tisuća stanovnika, šokirali smo se kada smo ušli u zgradu koja je trebala biti prazna i otkrili laboratorijsku opremu i žive bijele miševe", rekla je Zieba.

Nakon što su nekoliko puta pokušali stupiti u kontakt s tvrtkom Prestige Biotech, vlasti u Okrugu Fresno optužili su je za netransparentnost i nepoštivanje propisa, poput onog koji kaže da se opasan i medicinski otpad mora odlagati na poseban način i na posebnim mjestima. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Okruga Fresno 7. su srpnja iz ilegalnog laboratorija uklonili sve suspektne materijale.

Gradonačelnica Reedleyja Nicole Zieba rekla je da su gradski dužnosnici morali provesti i posebnu istragu skladišta budući da se radi o privatnoj nekretnini.

Nakon što su lokalne vlasti ustanovile da u ilegalnom laboratoriju netko radi, u istragu su se uključile državne i savezne vlasti, pa i Savezni istražni ured (FBI). Nalog za inspekciju skladišta istražitelji su ishodovali u ožujku. "Više posuda u kojima su bile tekućine i razni pribor pronađeni su nekim sobama u skladištu. Krv, tkivo i drugi uzorci tjelesnih tekućina te serumi također su pronađeni u pogonu. Inspektori su u laboratoriju pronašli i tisuće neoznačenih epruveta s nepoznatim tekućinama te biološki materijal", stoji u dokumentima koje su vlasti predale sudu.

Stotine miševa također su pronađene u laboratoriju. Djelatnici laboratorija nisu im davali ni hranu ni vodu, a u kavezima su držali više jedinki nego što su trebali. Jedan suradnik tvrtke Prestige Biotech rekao je istražiteljima da su miševi "genetski dorađeni kako bi se zarazili i nosili covid-19". Grad je u travnju zaplijenio miševe te kasnije eutanazirao 773 jedinke. Prema dokumentima koji su predani sudu, 180 miševa već je bilo uginulo.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka nacionalna agencija za javno zdravstvo, uključio se u istragu ilegalnog laboratorija u Kaliforniji kada je u njemu pronađeno otprilike 30 zamrzivača i hladnjaka. CDC je u laboratoriju pronašao najmanje 20 potencijalno zaraznih agensa. "Na koncu pronašli smo viruse poput HIV-a, covida, klamidije, rubeole i malarije", rekla je gradonačelnica Zieba.

Prestige Biotech nelicencirani je i neregulirani laboratorij u Reedleyju upogonio u listopadu 2022. godine. Predsjednik tvrtke Xiuquin Yao gradskim je vlastima rekao da je Prestige Biotech preuzeo imovinu propale tvrtke Universal Meditech. Prestige Biotech bio je njezin kreditor. Imovina tvrtke Universal Meditech koju je Prestige Biotech preuzeo prebačena je zatim u skladište u Reedleyju. Lokalne su vlasti rekle da im tvrtka Prestige Biotech nikada nije dala valjane dokumente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2023 09:29