LOV NA RUSE

Fronta se proširila na drugi kontinent! CNN razotkrio tajnu ukrajinsku operaciju u - Africi

Tajni udari Ukrajine u Sudanu značili bi dramatično i provokativno širenje bojišnice protiv Kremlja

Borbe u Sudanu

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Ukrajinske specijalne službe vjerojatno stoje iza niza napada bespilotnim letjelicama i kopnenim operacijama usmjerenim protiv milicije koju podupire grupa Wagner u blizini sudanskog glavnog grada, što bi moglo značiti da su se posljedice ruske invazije na Ukrajinu proširile daleko od ukrajinskog bojišta. Govoreći za CNN, koji ovu informaciju predstavlja kao svoju ekskluzivu, jedan je ukrajinski vojni izvor opisao operaciju kao djelo "ne-sudanske vojske". Na upit stoji li Kijev iza napada, izvor je rekao samo da su "vjerojatno odgovorne ukrajinske specijalne službe".

Operacija je uključivala niz napada na paravojnu skupinu Snage za brzu podršku (RSF), za koju se vjeruje da prima pomoć od ruske plaćeničke skupine Wagner, u borbi protiv sudanske vojske za kontrolu nad zemljom. CNN ističe da nisu mogli neovisno potvrditi upletenost Ukrajine u niz napada u Sudanu, no da video snimke kojima raspolažu otkrivaju obilježja napada dronovima u ukrajinskom stilu, odnosno s ukrajinskim ‘potpisom‘. Dvije komercijalne bespilotne letjelice koje Ukrajinci naširoko koriste bile su uključene u najmanje osam napada, a tu je ukrajinski tekst koji se mogao vidjeti na upravljaču drona. Stručnjaci također kažu da je korištena taktika - odnosno obrazac po kojem se dronovi obrušavaju izravno na svoju metu - vrlo neobična u Sudanu i široj afričkoj regiji.

Tajni udari Ukrajine u Sudanu značili bi dramatično i provokativno širenje bojišnice protiv Kremlja. Osim niza ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama koji su gađali mete duboko u ruskom teritoriju, ljetna protuofenziva Ukrajine koja je u tijeku usredotočena je na okupirani istok i jug zemlje. Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napade, koji su također snimljeni dronom.

Dijelovi tih snimki kruže društvenim mrežama još od četvrtka, no snimka kopnene operacije dosad nije objavljena. Visoki sudanski vojni izvor rekao je kako "nije imao saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu" te da ne vjeruje da je to istina. Čini se također da više američkih dužnosnika nije znalo za navodni incident i izrazili su iznenađenje mogućnošću da su udare i kopnenu operaciju u Sudanu možda izvele ukrajinske snage.

Tekst na ukrajinskom

Videozapisi, u kojima se izmjenjuju perspektive pilota, drona koji snima odozgo i kontrolera, prikazuju niz napada bespilotnih letjelica u i oko Omdurmana, grada s druge strane rijeke Nil, preko puta od glavnog grada Khartouma, koji je postao žarišna točka borbe između dvije suparničke frakcije.

FPV bespilotne letjelice (prikazi iz prvog lica) koriste se ugrađenom kamerom koja prenosi videosnimke uživo do naočala, mobilnih telefona ili zaslona tablet-računala i omogućuju pilotima da gledaju operaciju iz perspektive drona, gledajući kroz naočale ili koristeći monitor za praćenje prijenosa uživo. Ono što se čini da je dron DJI MAVIC 3, opremljen moćnom kamerom, može se vidjeti na video zapisima koji snimaju udare napadačkih dronova. Obje vrste tih bespilotnih letjelica su komercijalno dostupne i naširoko ih koriste ukrajinske snage. Dron DJI MAVIC 3 ima maksimalnu domet od 30 kilometara, a domet video prijenosa od 15 kilometara te u zraku može provesti 46 minuta, što bi značilo da bi pilot drona letjelicom upravljao unutar ili vrlo blizu grada.

U snimci koja prikazuje monitor kontrolera drona, vidljiv je tekst na engleskom i ukrajinskom, uključujući ukrajinsku riječ "Зупинити" (Zupiniti, odnosno Stop). U odrazu kontrolera može se vidjeti i operater drona, koji izgleda kao stranac, no nosi potkapu i nije ga moguće identificirati.

Britanski istraživač koji vodi Calibre Obscura, internetsku stranicu koja identificira oružje, analizirao je snimke za CNN te zaključio da uređaj odgovara onima koje ukrajinske snage koriste za upravljanje dronovima DJI MAVIC. CNN je geolocirao mjesta napada malih razmjera i kopnene operacije koje se vide na video snimkama dronova, no nije mogao neovisno potvrditi datum kad su snimke nastale. Čini se, kako se navodi, da je nekoliko napada na mostu Shambat, koji povezuje Omdurman i Khartoum, u skladu s lokalnim izvješćima na društvenim mrežama o napadu 8. rujna.

Udari nakon dolaska konvoja s oružjem

Udari su uslijedili samo dva dana nakon što je grupa Wagner omogućila dolazak velikog konvoja oružja u Sudan preko garnizona RSF-a u al-Zurugu, na jugozapadu zemlje u blizini granice s Čadom, kako navodi drugi sudanski visoki izvor. Dužnosnik navodi da je velik broj vozila, uključujući nekoliko kamiona koji su prevozili oružje grupe Wagner, stigao u al-Zurug 6. rujna. CNN raspolaže satelitskim snimkama koje prikazuju više od 100 vozila u garnizonu, uključujući mnoštvo kamiona, istoga dana za koji visoki sudanski izvori tvrde da je konvoj stigao.

Dva vojna zviždača iz Čada rekla su CNN-u da je konvoj putovao kroz Čad do Zuruga, što bi također ukazivalo na širenje ruske i Wagnerove sfere utjecaja u Africi, za koju je poznato da uključuje Mali, Sudan, Srednjoafričku Republiku i Libiju. Moćna ruska plaćenička skupina igrala je javnu i ključnu ulogu u inozemnim vojnim kampanjama Moskve, posebice u Ukrajini, i redovito je optuživana za počinjenje zločina. U Africi je pomogla poduprijeti rastući utjecaj Moskve i otimanje prirodnih resursa.

image

Junus-Bek Jevkurov s Jevgenijem Prigožinom na dan Wagnerove pobune

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

U svakom slučaju, izvještava se o šest napada bespilotnim letjelicama tijekom kojih se gađani kamioni koji su vozili mostom Shambat. U osam drugih napada pogođena su parkirana vozila, zgrade i naoružane osobe u Omdurmanu i zapadnom predgrađu Ombada, gdje je sudanska vojska posljednjih tjedana izvela niz zračnih napada ciljajući na položaje RSF-a, a koji su navodno odnijeli živote brojnih civila.

Jedna snimka prikazuje najmanje tri strana borca ​​koji izgledaju kao da se spremaju izvršiti napad na zgradu. U snimci koja je očito snimljena kamerom smještenom na odjeći, vojnici nose naočale za noćno promatranje, a čini se da jedan od njih sa sobom nosi raketni bacač. Snimka iz zraka koja prikazuje vojnike kako napreduju prema zgradi geolocirana na četvrt u Omdurmanu, u blizini mjesta gdje su se dogodili napadi dronova.

Mediji su ranije prenosili tvrdnje izvora prema kojima je Wagner projektilima zemlja-zrak opskrbljivao paravojne borce RSF-a i njihovog vođu Mohameda Hamdana Dagala, zvanog Hemedti, pružajući im podršku u borbi za vlast s generalom Abdel Fattah al-Burhanom, sudanskim vojnim vladarom i zapovjednikom oružanih snaga.

‘Ti dronovi nisu višeni u Africi, ali jesu u Ukrajini‘

Wim Zwijnenburg, voditelj projekta za humanitarno razoružanje pri nizozemskoj mirovnoj organizaciji PAX, kaže kako je ovo prvi put da su dronovi koje je identificirao CNN primijećeni u Africi. "Takve (FPV) bespilotne letjelice viđene su na afričkom kontinentu prvi put ikada", rekao je Zwijnenburg, koji se specijalizirao za nove vojne tehnologije, uključujući bespilotne letjelice. "Međutim, vidjeli smo porast korištenja takvih dronova u Ukrajini tijekom prošle godine."

Od početka ruske invazije punog opsega na Ukrajinu, podsjeća Zwijnenburg, i ukrajinske i ruske snage eksperimentirale s FPV dronovima, opremajući ih granatama na raketni pogon. To vrlo pokretljivo, precizno streljivo može nositi punjenje dovoljno veliko da uništi vozilo. Dok su se dronovi ranije koristili za bacanje bombi u Etiopiji, Nigeriji i Libiji, uporaba komercijalnih dronova s ​​oružjem koje eksplodira pri udaru novo je u Africi, dodao je.

image

Mohamed Hamdan Dagalo

Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency Via Afp

Neke od osoba koje su viđene kao meta na snimci, nosili su lokalnu odjeću i blijede uniforme, slične onima koje nose vojnici RSF-a i milicije. Na jednoj se snimci mogu vidjeti borci kako bježe s mjesta napada držeći u rukama jurišnu pušku AK-47, slavni kalašnjikov. Snage RSF-a, naveliko prisutne u glavnom gradu Khartoumu i Omdurmanu, bile su pod čestim zračnim napadima sudanske vojske otkako su u travnju izbile borbe između dviju skupina. U govoru u četvrtak, zapovjednik RSF-a Hemedti rekao je da njegove snage gotovo dominiraju okrugom Khartoum, koji uključuje Omdurman, te je govorio o nedavnim neselektivnim zračnim napadima u Omdurmanu i drugim gradovima.

Prije izbijanja nasilja u proljeće, Burhan i Hemedti bili su saveznici u vojnoj hunti koja je svrgnula međunarodno priznatu prijelaznu vladu 2021. Hunta je imala potporu Wagnera, no Hemedti je tijekom godina postao favorizirani saveznik grupe Wagner u zemlji. Plaćenička skupina je u trenutku kad su izbile borbe naglo okrenula leđa sudanskoj vojsci, pruživši potporu Hemedtiju i njegovim borcima.

CNN je razotkrio i rute opskrbe oružjem kojim se održava ovaj sukob, a koje prolazi kroz ključne Wagnerove tranzitne točke - rusku zračnu i pomorsku bazu u sirijskoj obalnoj regiji Latakiji, Wagnerove baze u Libiji i zračnu luku Bangui u Srednjoafričkoj Republici (CAR). Wagner je uvelike prisutan u CAR-u, kao i u velikim dijelovima istočne Libije - koja graniči sa Sudanom - gdje odmetnuti general Khalifa Haftar kontrolira goleme dijelove teritorija. "Oko 90 posto oružja RSF-a dolazi od Wagnera", tvrdi visoki sudanski izvor, dodajući da se Wagnerova opskrba RSF-a oružjem nastavila nesmanjenom brzinom unatoč smrti šefa plaćeničke skupine Jevgenija Prigožina i njegovog zamjenika Dmitrija Utkina u zrakoplovnoj nesreći 23. kolovoza.

Rusija ‘bilda‘ utjecaj u Africi

Prigožinova smrt potaknula je pitanja o budućnosti Wagnerovih operacija u Africi, gdje plaćenička skupina koristi brutalnu taktiku za podupiranje militantnih skupina i autoritarnih režima u zamjenu za mineralna bogatstva. Vjeruje se da su ti resursi, uključujući goleme koncesije u sudanskoj rudarskoj industriji zlata, pomogli Moskvi u ratnim naporima u Ukrajini i pomogli joj da zaobiđe opsežne zapadne sankcije. Analitičari i istraživači nagađaju da je Kremlj uspio konsolidirati kontrolu nad aktivnostima plaćeničke skupine u Africi, kao dio šireg napora da se skupina uklopi u rusko ministarstvo obrane nakon Prigožinove neuspjele pobune u lipnju.

image

Junus-Bek Jevkurov

Vitaliy Ankov/Sputnik/Profimedia/Vitaliy Ankov/sputnik/profimedia

Prigožin se nedavno vraćao u Rusiju iz Afrike kada se njegov zrakoplov srušio u blizini Moskve, pri čemu su poginuli svi putnici i članovi posade. Dva dana nakon Prigožinove smrti, zamjenik ruskog ministra obrane Junus-Bek Jevkurov - kojega se inače smatra svojevrsnom zamjenom za Prigožina - krenuo je na znakovitu turneju u pet afričkih zemalja, koje su stare ‘utvrde‘ grupe Wagner - Libiju, Siriju, Mali, Burkinu Faso i CAR. Kako je nedavno pisao Wall Street Journal, jedan od interesa Moskve u Africi, između ostaloga, jest dogovor s libijskim pobunjeničkim vođom Haftarom, kojemu Kremlj pruža političku, vojnu i financijsku podršku, u zamjenu za vojno korištenje dviju važnih libijskih luka na Sredozemnom moru - Tobruka i Benghazija. Na strani generala Haftara navodno se bori najmanje 1200 pripadnika grupe Wagner.

Tijekom rusko-afričkog summita u Sankt Petersburgu krajem srpnja - manje od mjesec dana prije Prigožinove smrti - šef tajnih ofenzivnih operacija ruske vojne obavještajne službe (GRU) general Andrej Averjanov također je prisustvovao sastancima s čelnicima Malija, CAR-a, Eritreje i Burkine Faso. "Stalno iznova smo pitali Kremlj o Wagnerovoj podršci RSF-u, a oni su nam rekli da nemaju informacija o tome", rekao je visoki sudanski izvor za CNN. "Za nas su Kremlj i Wagner postali jedno te isto", dodao je.

Dok vodi borbu protiv Rusije, Kijev pridaje stratešku važnost produbljivanju prekomorskih veza, uključujući one s afričkim zemljama. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba tri je puta putovao u Afriku u posljednjih godinu dana, posjetivši više od 10 zemalja. "Rusija se jako trudi zadržati zemlje u svojoj orbiti putem prisile, podmićivanja i straha... Rusija ima dva alata za svoj rad u Africi, a najmoćniji su propaganda i Wagner", rekao je Kuleba u nedavnom intervjuu za agenciju AFP. "Naša strategija nije zamijeniti Rusiju, već osloboditi Afriku iz ruskog stiska", dodao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:58