NEUVJERLJIVO OPRAVDANJE

FSB: Zabrana leta iznad raskošne palače uvedena je zbog NATO-ovih špijuna

Aktiviste za zaštitu okoliša koji su uspjeli doći do gradilišta palače 2011. zaustavili su pripadnici FSO-a, agencije koja čuva Putina
Navodna palača Vladimira Putina
 Handout/AFP

Ruska sigurnosna agencija FSB potvrdila je da je proglasila zonu zabrane leta iznad crnomorske palače vrijedne više od milijardu dolara, za koju Vladimir Putin uvjerava javnost da nije njegova, piše Guardian. Rečeno je da su ograničenja uvedena prošlog ljeta kako bi se zaštitila obala Crnog mora od NATO-vih špijuna. Slučajno se u tom dijelu obale također skriva raskošni dvorac mutnog vlasništva s vlastitom kockarnicom, klizalištem i vinogradom.

Kremlj se trudi objasniti nalaze istrage Alekseja Navaljnog o primorskom dvoru površine 17.691 kvadrata koji su navodno financirali brojni Putinovi prijatelji, a čuvaju su ga vladine agencije koje također štite Putina i njegovu obitelj. Istraga je u formi videa objavljena nakon što je Navaljni, oporbeni čelnik, zatvoren pod optužbama za koje tvrdi da su političke. Videozapis je na YouTubeu pregledan više od 95 milijuna puta.

Nakon masovnih prosvjeda u Moskvi i drugim ruskim gradovima, sam Putin osvrnuo se na video, rekavši studentima tijekom jedne videokonferencije: "Ništa što je tamo navedeno kao moje vlasništvo ne pripada meni ili mojoj bliskoj rodbini i nikada nije ni pripadalo." Istragu je nazvao "kompilacijom i montažom", dodajući da je sam video dosadan.

U srijedu je glasnogovornik FSB-a rekao za RBC vijesti da je agencija uvela zonu zabrane leta na rtu Idokopas, uz rusku crnomorsku obalu, zbog "povećane obavještajne aktivnosti brojnih susjednih zemalja, uključujući one iz NATO saveza." Agencija tvrdi da je palača slučajno pokrivena kao dio nastojanja da se zaštiti granična postaja FSB-a u regiji.

Ova izjava je pokušaj opravdavanja postojanja izvanrednih sigurnosnih mjera oko palače koje su pomogle Navaljnom i drugim aktivistima da je vežu za Kremlj. Predstavnik FSB-a jednom članu Navaljnovog tima rekao je da se čamci moraju zadržati više od kilometar i pol od obale u blizini raskošnog zdanja.

Aktiviste za zaštitu okoliša koji su uspjeli doći do gradilišta palače 2011. zaustavili su pripadnici Federalne zaštitne službe (FSO), agencije koja čuva Putina i druge najviše ruske dužnosnike. Glasnogovornik FSO-a rekao je za RBC da nije čuvao zgradu i da nije provodio nikakve restriktivne mjere na tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:25