NAKON BROJNIH PROSVJEDA

FT: EU će uvesti carine na uvoz ruskog žita, procurile i cifre

Poljski premijer Donald Tusk također se založio za zabranu uvoza ruskih i bjeloruskih poljoprivrednih proizvoda u Europsku uniju

Prosvjed u Berlinu

 Pierre-philippe Marcou/Afp

Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.

Očekuje se da će Europska komisija u narednim danima uvesti carinu od 95 eura po toni na žitarice iz Rusije i Bjelorusije, navodi FT, dodajući da će carine od 50 posto također biti uvedene na sjemenke uljarica i proizvode od njih.

Takva se odluka očekuje dok poljoprivrednici diljem Europske unije pozivaju na izmjene ograničenja koja su im postavljena u skladu s Zelenim planom za rješavanje klimatskih promjena te na ponovno uvođenje carina uvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruske invazije 2022.

Kao i veći dio Europe, Poljska je također bila zahvaćena prosvjedima posljednjih tjedana.

Poljski premijer Donald Tusk također se založio za zabranu uvoza ruskih i bjeloruskih poljoprivrednih proizvoda u Europsku uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 17:46