PROJEKT ‘NEOM‘

Futuristički grad usred pustinje niže neuspjehe: ‘Želje saudijskog princa nemoguće je provesti‘

Neomov najambiciozniji projekt dosad -"Linearni grad" dug 170 kilometara, bio bi samodostatan i ugljično neutralan

Saudijski prijestolonasljednik i Neom

Svijet je prije pet godina u čudu slušao planove saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana o futurističkom gradu usred pustinje u kojem će se ljudi umjesto automobilima kretati superbrzim levitirajućim vlakom, a energiju u potpunosti dobivati od obnovljivih izvora sunca i vjetra.

Mohammed bin Salman (MBS) ubrzo je na Zapadu proglašen velikim vizionarom, a posebno se svidio biznismenima koji gotovo religiozno svake godine pohode Davos.

Glavna nit vodilja futurističkog projekta Neom je naime njegov pravni okvir. Taj grad koji bi trebao nastati naoko usred ničega neće imati problema s time da zakoni služe interesima građana, a ne samo privatnom sektoru. Umjesto toga, MBS zamišlja grad u kojem se propisi temelje isključivo na željama investitora.

image

Neom, karta

Peter Hermes Furian/Panthermedia/Profimedia/Peter Hermes Furian/Panthermedia/Profimedia

Ono što je MBS zaboravio napomenuti da je mjesto, na kojem namjerava uložiti 500 milijardi dolara, već dom za oko 40 tisuća Saudijaca, autohtonih stanovnika Tabuka.

Pet godina od početka razvoja, izvlačenje Neoma iz domene znanstvene fantastike u stvaran svijet pokazalo se velikim izazovom, čak i za gotovo apsolutnog vladara Saudijske Arabije.

Prema iskazima više od 25 sadašnjih i bivših zaposlenika koje je Bloomberg intervjuirao, kao i prema 2700 stranica internih dokumenata kojima je došao u posjed, projekt niže neuspjeh za neuspjehom. Mnogi problemi proizašli su iz MBS-ovih grandioznih i neprestano promjenjivih ideja, kao i nemogućnostima kako princu, koji je nadgledao zatvaranje mnogih članova vlastite obitelji, objasniti da njegove želje jednostavno nije moguće implementirati.

Grad budućnosti Neom trebao bi se nalaziti na sjeverozapadu Saudijske Arabije, u provinciji Tabuk. Prostor na kojem se planira izgradnja nalazi se sjeverno od Crvenog mora. Velegrad bi se trebao protezati na prostoru od oko 26.500 četvornih kilometara, što je otprilike veličina Belgije.

No, da bi počeo s izgradnjom, MBS je prvo trebao premjestiti autohtone stanovnike Tabuka, od kojih su mnogi pripadnici moćnog plemena Huwaitat. Nastojanja da se stanovnici koji tamo žive generacijama presele, bila su u najmanju ruku turbulentna. U jednom trenutku čak su prerasla i u oružanu borbu. Nakon što su vlasti ubile jednog člana Huwaitata, ostali su se pokorili. Ubijeni član usprotivio se premještanju i počeo snimati i objavljivati videozapise u kojem optužuje vladu da zastrašuje stanovnike da potpišu prodaju svojih domova. Vlasti tvrde da je bio naoružan i odbio se predati.

Vlasti su potom isključile struju i zatvorile škole, ali i povećale pakete naknada obećavajući stanovnicima dodjelu zemljišta negdje drugdje u regiji. Za veće nekretnine, isplate mogu dosegnuti 266.000 dolara, a za manje tek oko 26.000 dolara, što je manje od mjesečne plaće zaposlenika Neoma.

image

Mohammed bin Salman i Joe Biden

Mandel Ngan/Afp

Nakon što su riješile "poteškoće" vezane uz autohtono stanovništvo, vlasti su se mogle posvetiti razvoju daljnjih planova. Projekt Neom nije imao problema s privlačenjem stranih radnika. Za rad na projektu nudila se neoporeziva godišnja plaća od 700.000 do 900.000 dolara, više od 20 puta prihoda prosječnog Saudijaca, kao i širok raspon drugih povlastica. Većina je morala živjeti na mjestu projekta, gdje je Neom sagradio privremeni smještaj, a migranti su brinuli o njihovoj prehrani, čišćenju i pranju rublja. Vlada je tijekom pandemije 2020. unajmila letove iz Londona kako bi dovela radnike u Saudijsku Arabiju.

U međuvremenu je projekt Neom postao nešto poput jamstva punog zaposlenja za međunarodne arhitekte, futuriste, pa čak i holivudske producente. Svatko tko je pristao raditi na projekt, bio je za isti jako dobro plaćen.

No, postojala je samo jedna caka – radnici nisu smjeli kritizirati nadređene ili projekt. Najmanje jedan bivši zaposlenik koji je kritizirao projekt završio je iza rešetaka. U međuvremenu je pušten na slobodu.

Osim straha od zatvaranja, brojni bivši zaposlenici opisuju rad na Neomu kao vjerojatno najzahtjevniju i najtoksičniju radnu atmosferu.

Strani su zaposlenici iskustvo rada u Neomu počeli opisivali slikovitom šalom. Kad osoba počne raditi u Neomu, donese dvije kante. U prvoj drži sve zlato koje će se, s obzirom na to da su brojni životni troškovi pokriveni, vrlo brzo napuniti. Druga je kanta za sva sranja koje osoba mora podnositi. Kad se ta kanta napuni, osoba pokupi svoju kantu zlata i ode.

Većina zaposlenika zadržala se na projektu maksimalno godinu dana, uzevši sa sobom svoj djelić naftnog bogatstva Saudijske Arabije.

Bivši zaposlenici kažu da je jedan od glavnih izvora teških radnih uvjeta Nadhmi Al-Nasr, glavni izvršni direktor Neoma. Govoreći za Bloomberg, bivši radnici rekli su da Al-Nasr ima "vulkansku narav" i prisjetili se slučaja kad su dvije e-sport tvrtke otkazale suradnju, navodeći zabrinutosti oko ljudskih prava. Al-Nasr je navodno rekao da će izvaditi pištolj i početi pucati ako mu ne kažu tko je kriv za raskid ugovora.

Jedan od glavnih načina kako se može razljutiti Al-Nasra je ako se troši premalo novaca. Trojica bivših zaposlenika opisala su kako je Al-Nasr vodio dijagram koji pokazuje koji čelnici odjela isplaćuju manje od dopuštenog proračuna. Osoblje je u šali to nazivalo "zid srama". Na upit Bloomberga, Neom je odgovorio da ocjenjuju svoje zaposlenike na temelju njihovog napretka u provedbi planova, a ne na temelju toga koliko troše.

Steve Schwarzman i Masayoshi Son, izvršni direktori Blackstone Inc. i SoftBank Group bili su među međunarodnim financijerima koji su podržali projekt. A na čelo Neoma imenovan je Klaus Kleinfeld, bivši izvršni direktor Alcoa.

No, neki nisu mogli podnijeti divlje prekomjerno trošenje s malo stvarnih rezultata. Jedan bivši viši menadžer kaže da je bio toliko uznemiren onim što je smatrao financijskim rasipništvom da ga je to noću držalo budnim.

Nakon što su američke obavještajne službe otkrile da je MBS vjerojatno naručio ubojstvo novinara Washingtona Posta Jamala Khashoggija, savjetodavni odbor Neoma su napustili britanski arhitekt Norman Foster, bivši predsjednik Y Combinatora Sam Altman i bivši američki ministar energetike Ernest Moniz. Kleinfeld, koji je bio izvršni direktor manje od godinu dana, smijenjen je nekoliko mjeseci prije ubojstva Khashoggija. MBS je jasno poručio: ‘Neom će nastaviti bez obzira na sve‘. Projekt danas vode uglavnom Saudijci.

Neomov prvi veliki razvoj planiran je za Sharmu, gradić u pokrajini Tabuk koji se sastoji od radionica za popravak automobila i betonskih kuća raštrkanih oko mirnog zaljeva.

Cilj je bio stvoriti zajednicu inspiriranu Côte d‘Azurom, s početnom populacijom od gotovo 50.000 ljudi.

Kako bi to isplanirali, rukovoditelji Neoma obratili su se Luca Dini Design & Architecture, talijanskoj tvrtki specijaliziranoj za superjahte.

Dizajneri Luce Dinija dotjerivali su i prepravljali svoje prijedloge uz povratne informacije odbora na čelu s MBS-om. Rezultat je bio koncept nazvan Silver Beach.

Umjesto pukog pijeska, obala bi bila obložena mrvljenim mramorom, koji bi na suncu svjetlucao poput srebra. Vezani kratkim rokovima za početak izgradnje, Neomovo osoblje i konzultanti radili su prekovremeno tjednima kako bi poboljšali dizajn, koji je također uključivao jahtaški klub, trkaću stazu za električne automobile i više od 400 palača.

Zatim je u prvom tromjesečju 2019. projekt iznenada zaustavljen. Zaposlenicima je rečeno da koncept nije bio dovoljno maštovit za vodstvo Neoma. No, zaposlenici su ubrzo shvatili da je ukidanje Silver Beacha bilo dio obrasca rada na ambicioznim, skupim planovima koji su brzo napušteni, poput jedne od ranih inicijativa Neoma, solarnog polja vrijednog 200 milijardi dolara koje je otkazano ubrzo nakon što je najavljeno.

"Ako bih ukratko opisati sav posao koji sam radio u Neomu, bile su to brojne PowerPoint prezentacije koji su već sljedeći tjedan otišle u smeće", kaže bivši menadžer koji je radio na Silver Beachu. "Bio je to najmanje produktivan dio mog života u smislu bavljenja pravim stvarima i najproduktivniji u smislu novca koji sam dobio."

Jedna od inicijativa koja je doživjela fijasko je i skijalište. Temperature ponekad padnu ispod nule na višim vrhovima planina u regiji i postoji dovoljno prostora kako bi se napravio snijeg. Iako u teoriji ostvarivo, skijalište usred pustinje bilo bi ekološka katastrofa.

Andy Wirth, direktor američke tvrtke Wirth, koji je radio na tom projektu bio je zabrinut zato što su planovi izgradnje skijaškog odmarališta uključivali izgradnju umjetnog jezera, što bi zahtijevalo dizanje u zrak velikih dijelova zemlje.

"Nismo mogli čak ni procijeniti troškove izgradnje. Radili smo zgrade na liticama, a nismo ni poznavali geologiju", kazao je Wirth, koji je dao otkaz nakon pet mjeseci rada u Neomu.

U siječnju 2021. MBS se pojavio na saudijskoj televiziji kako bi predstavio Neomov najambicioznijih projekt dosad - "civilizacijsku revoluciju" zvanu The Line. "Linearni grad" dug 170 kilometara, bio bi samodostatan i ugljično neutralan.

image

"Linearni grad"

Cover Images/Zuma Press/Profimedia/Cover Images/Zuma Press/Profimedia

Njegovih milijun stanovnika kretalo bi se gradom bez automobila, a sav potreban sadržaj bio bi im dostupan na ne više od pet minuta hoda. Brzi vlakovi bili bi skriveni pod zemljom, kao i infrastruktura za prijevoz tereta. Stanovnici bi svu hranu dobivali u vertikalnim farmama i golemim staklenicima, energiju bi dobivali isključivo iz obnovljivih izvora sunca i vjetra, a pitku vodu iz postrojenja za desalinizaciju morske vode.

Gotovo odmah nakon što je "Linearni grad" predstavljen, rukovoditelji Neoma otkrili su koliko će projekt biti izazovan. Jedan veliki problem, objašnjeno je u internom izvješću o napretku, bila je izgradnja podzemnog sloja koji bi trebao sadržavati transportne i logističke objekte.

Bilo bi "abnormalnih početnih troškova infrastrukture/komunalija koji bi proizašli iz linearnog dizajna", navodi se u izvješću. Prema navodima nekoliko bivših zaposlenika, izvorni koncept niza međusobno povezanih niskih zgrada postupno je evoluirao u ideju o dvije paralelne megastrukture, visoke poput Empire State Buildinga. Bivši planer Neoma procijenio je da bi njihova izgradnja mogla koštati 1000 milijardi dolara.

Stručnjaci su također izračunali da bi s trenutno najmodernijom dostupnom tehnologijom postrojenje za desalinizaciju trošilo više energije nego što bi se moglo ukupno proizvesti iz obnovljivih izvora, a uz to bi stvarala i otpadnu smjesu salamure i toksičnih kemikalija koju bi trebalo negdje zbrinuti.

Unatoč svemu tome, osoblje Neoma još uvijek radi bez prestanka na izgradnji "Linearnog grada" i na drugim projektima.

Počela je rana izgradnja planinskog odmarališta, koje je uznemirilo Wirtha, što će zahtijevati uklanjanje više od 20 milijuna tona stijena.

U Oxagonu, golemoj industrijskoj zoni koja će se djelomično izgraditi na strukturama sličnim pontonima koje plutaju u Crvenom moru, radnici kopaju temelje za postrojenje za proizvodnju vodika. Gotovo je završena izgradnja podatkovnog centra.

image

"Oxagon"

Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/Ferrari/Profimedia

Također, Al-Nasar tvrdi da je Neomov pravni i politički okvir gotovo završen. Regijom će upravljati entitet Neom Authority, a njezinog čelnika imenovat će saudijski kralj. Moguće da će Neom biti odvojen od ostatka zemlje "digitalnom granicom", dopuštajući ulazak samo onima koji imaju ovlaštenje. Stanovnike će predstavljati savjetodavno tijelo, ali još nije jasno hoće li i na koji način njegovi članovi biti izabrani.

Neom ne raspravlja javno ni o čemu od ovoga, iako ekipe svakodnevno rade na gradilištima, a dizajneri usavršavaju planove.

"Ono što ćemo predstaviti kada budemo spremni bit će revolucionarno", uvjeren je Al-Nasr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 17:15