SUMMIT

G20 U RIJADU U zajedničkoj izjavi spomenute i klimatske promjene: 'Mogle bi naštetiti predviđenom, ali vrlo krhkom oporavku svjetskog gospodarstva'

guverner japanske središnje banke Haruhiko Kuroda na skupu G20 u Rijadu
 AFP

Financijski stručnjaci 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta (G20) u nedjelju su na skupu u Rijadu dogovorili zajedničku izjavu u kojoj su prvi put spomenute i klimatske promjene, doznaje se u nedjelju iz diplomatskih izvora.

U kompromisnoj zaključnoj izjavi, koja je uvažila američke primjedbe, navodi se da Odbor za financijsku stabilnost G20 preispituje posljedice klimatskih promjena po financijsku stabilnost, no u njoj su klimatske promjene izostavljene s popisa rizika za globalni gospodarski rast.

Zabrinutost zbog utjecaja klimatskih promjena na svjetsko gospodarstvo sve više raste, a raste i pritisak na tvrtke i kompanije da prije UN-ova summita o klimi u studenome ubrzaju prelazak na niskougljičnu ekonomiju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) uključio je prirodne katastrofe vezane uz klimatske promjene na popis rizika koji bi mogli naštetiti predviđenom, ali "vrlo krhkom" oporavku svjetskog gospodarstva 2020.

U izvješću objavljenom prije tjedan dana navodi se kako bi sektor svjetskih financijskih usluga mogao izgubiti čak bilijun američkih dolara ukoliko žurno ne odgovori na klimatske promjene i ukoliko ne dođe do promjene politika, uključujući i uvođenje poreza na ugljik, tj. uvođenja zakona o oporezivanju industrija koje u atmosferu ispuštaju CO2.

Ministri financija i guverneri središnjih državnih banaka na skupu u saudijskoj prijestolnici Rijadu raspravljaju o raznim globalnim gospodarskim izazovima, uključujući i širenje novog koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:21