GLOBALNE SILE O AFGANISTANU

G7 ne isključuje priznanje talibana, Biden potopio nade Europljana, oglasili se Rusi i Kinezi

Reuters prenosi da su SAD i saveznici do sada iz Afganistana izvukli više od 80.000 ljudi
Xi Jinping, Joe Biden, Vladimir Putin
 AFP

Evakuacija se nastavlja jer je rok do kojeg mora biti dovršena, 31. kolovoza, nepromijenjen i nakon virtualnog sastanka skupine G7.

Reuters prenosi da su SAD i saveznici do danas iz Afganistana izvukli više od 80.000 ljudi. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su talibani konstruktivni, pomažu, što je razumljivo jer žele da taj proces završi što prije kako bi mogli i formalno preuzeti vlast. Bez stranaca koji bi ih ometali.

Biden je opet naglasio prijetnju mogućeg terorističkog napada koji bi mogli, u gužvi oko zračne luke, bez većih prepreka izvesti teroristi Islamske države. Na taj bi način skrenuli pozornost na svoje djelovanje i izazvali destabilizaciju talibana.

Koordinacija s talibanima

Biden "je jasno rekao da svaki dan operacija na tlu donosi opasnost za naše vojnike s rastućim prijetnjama Islamske države te da završetak misije ovisi o koordinaciji s talibanima", potvrdila je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Iz Pentagona su objavili da je iz Afganistana povučeno i nekoliko stotina vojnika, primarno onih koji su radili u stožerima i na poslovima koji više nisu potrebni u posljednjoj fazi napuštanja zemlje. "Njihov je odlazak odraz razboritog i efikasnog upravljanja snagama. To neće imati utjecaja na misiju koja je pred nama", rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Biden je potopio nadanja europskih država da bi se rok za evakuaciju mogao produljiti, što je izazvao burne reakcije s njemačke strane gdje su izuzetno osjetljivi na pitanja migranata i međunarodnih obveza budući da su za mjesec dana parlamentarni izbori.

Francuska je danas objavila da će sutra vjerojatno organizirati posljednji let iz Kabula. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u govoru pred zastupnicama i zastupnicima u Bundestagu izjavila da će zračni most biti prekinut za "nekoliko dana". I još jednom naglasila da je "cijela međunarodna zajednica, svi mi, očito podcijenila brzinu razvoja događaja".

Ona je poručila da je Njemačka spremna razgovarati s talibanima kako bi se sačuvao napredak postignut proteklih 20 godina, ali da neće biti dogovora s njima bez prihvaćanja uvjeta Zapada.

U priopćenju objavljenom nakon sastanka G7 pozornost izaziva samo posljednji pasus u kojem se govori da će "legitimitet bilo kakve buduće vlasti ovisiti o pristupu koji zauzme kad riječ o međunarodnim obvezama očuvanja stabilnog Afganistana". Priznanje, dakle, nije isključeno, ali bit će uvjetovano.

Na to se ne obaziru druga dva globalna igrača, predsjednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Xi Jinping, koji su danas nenajavljeno razgovarali telefonom. Šture informacije navode da su imali "opsežnu razmjenu pogleda na situaciju u Afganistanu".

Interesantan je dio, kako prenosi kineska državna televizija, u kojem je Xi ponovio da Peking uvažava državni suverenitet Afganistana i da se striktno pridržava politike nemiješanja u unutarnje poslove. To su već prije analitičari narativa kineskog čelnika protumačili kao najavu mogućeg priznanja talibanskog režima.

Rusi u Tadžikistanu

Rusija je prethodni dan objavila da je pojačala vojnu bazu u Tadžikistanu protutenkovskim sustavima, a predsjednik Vladimir Putin upozorio je da "kaos" koji je Zapad izazvao povlačenjem iz Afganistana dovodi u opasnost susjedne zemlje.

U međuvremenu je nastavljena diplomatska kampanja američke potpredsjednice Kamale Harris koja je posjetila Vijetnam. "Moramo pronaći način da izvršimo i povećamo pritisak na Peking da se pridržava Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora te da se usprotivimo njihovu nasilnom ponašanju i pretjeranom polaganju prava na more", izjavila je Harris tijekom sastanka s vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Xuanom Phucom danas ujutro.

Harris je rekla da će SAD Vijetnamu donirati novi brod obalne straže koji će im pomoći braniti obalni teritorij te da će bilateralne odnose podići na razinu takozvanog strateškog partnerstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:24