SNAŽAN UDARAC

G7 se obvezao da više neće kupovati rusku naftu: ‘To će Putinu oduzeti prihode za financiranje rata‘

Zapad je dosad čvrsto surađivao u donošenju sankcija Rusiji, ali ne napreduje istim ritmom kada je riječ o ruskoj nafti i plinu

Ruski naftovod

 Attila Kisbenedek/AFP

G7 se danas u cijelosti obvezao da će zabraniti ili postupno obustaviti uvoz ruske nafte, priopćila je u nedjelju Bijela kuća.

Ova odluka će "zadati težak udarac glavnoj žili kucavici koja hrani gospodarstvo (Vladimira) Putina i oduzeti mu prihode koji mu trebaju za financiranje rata" protiv Ukrajine, ističe se u priopćenju američke administracije.

U priopćenju se ipak ne navodi kakve je točno obveze preuzeo svaki pojedini član skupine G7, koju čine Njemačka (ovogodišnji predsjedatelj), Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

G7 je u nedjelju održao sastanak putem video veze, treći ove godine, uz sudjelovanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Izbor nadnevka je veoma znakovit: Europljani 8. svibnja obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Europi.

Nedjeljni sastanak se ujedno održava dan uoči vojne smotre 9. svibnja u Rusiji koja toga dana slavi pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Zapad je dosad čvrsto surađivao u donošenju sankcija Rusiji, ali ne napreduje istim ritmom kada je riječ o ruskoj nafti i plinu.

SAD koji nije njihov velik potrošač, već je zabranio uvoz ruskih ugljikovodika.

Zemlje članice Europske unije, puno ovisnije o Rusiji i izložene pritisku da se pridruže takvoj mjeri, u nedjelju su nastavile intenzivne pregovore o uvođenju embarga na rusku naftu.

Washington je usto u priopćenju Bijele kuće u nedjelju najavio novi paket sankcija protiv Rusije usmjeren na medije i na pristup kompanija i ruskih tajkuna konzultantskim i računovodstvenim uslugama u kojima su Amerikanci i Britanci najveći svjetski stručnjaci.

SAD će sankcionirati televizijske mreže Pervij Kanal, Rosiju-1 i NTV. Svim američkim kompanijama zabranit će se da ih financiraju oglašavanjem i da im prodaju opremu.

"Nijedna američka tvrtka ne treba sudjelovati u financiranju ruske propagande", rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće koji je htio ostati anoniman, istaknuvši da Kremlj izravno i neizravno kontrolira ta glasila.

Washington će usto zabraniti pružanje usluga "revizije, menadžmenta, savjetovanja, marketinga i svih usluga koje se koriste u radu multinacionalnih kompanija, ali i kako bi se, moguće, zaobišle sankcije i sakrilo nezakonito stečeno bogatstvo", rekao je isti izvor.

Washington je također najavio nove zabrane izvoza američkih proizvoda u Rusiju koje obuhvaćaju razne vrste industrijske opreme od buldožera, preko kotlova do ventilacijskih sustava.

Najposlije, SAD je u nedjelju najavio da će uvesti vizna ograničenja za 2.600 Rusa i Bjelorusa te sankcije za upravu Sberbanke i Gazprombanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 14:50