NAPOKON ZAJEDNO

Gabriella (7) je konačno zagrlila mamu koja je šest godina bila zarobljena: Otac otkrio što je prvo učinila

Nazanin Zaghari-Ratcliffe konačno se vratila kući nakon štoje godine provela u iranskom zatvoru

Nazanin Zaghari-Ratcliffe sa svojom obitelji

 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Britansko-iranski državljani Nazanin Zaghari-Ratcliffe i Anoosheh Ashoori povono su zagrlili svoje najmilije nakon što su više godina proveli u iranskom pritvoru. Prizor njihova povratka u Veliku Britaniju bio je vrlo dirljiv kada su u četvrtak sletjeli u vojnu bazu Brize Norton u četvrtak.

Malena Gabriella sedmogodišnjakinja je koja dugo nije vidjela svoju majku Zaghari-Ratcliffe. Smjesta joj je potrčala u zagrljaj. Ashoorijeva kći Elika također je bila presretna što nakon toliko vremena vidi oca.

Rezultat je to višemjesečnih pregovora između Velike Britanije i Irana. Ministrica vanjskih poslova Liz Truss pojasnila je za BBC kako je njihovo oslobađanje do posljednjeg trenutka bilo krajnje neizvjesno, no oboje zatočenika bilo je optimistično.

Kada je čula sretnu vijest, djevojčica Gabriella nije mogla vjerovati. Mislila je da joj otac Richard laže. Kada je shvatila da je to stvarno istina, od sreće je počela pjevati i svirati klavir. Richardova sestra rekla je kako djevojčica sada konačno ima cijelu obitelj, majku i oca na okupu, zbog čega su svi presretni.

Nesretna je činjenica da je malena gotovo cijeli svoj dosadašnji život provela bez majke, jer je Nazanin pritvorena prije šest godina. Optužili su je za zavjeru s ciljem svrgavanja iranskog režima.

Prošle je godine u travnju osuđena na još jednu godinu u zatvoru, a dobila je i zabranu napuštanja zemlje, sve zbog navodnog propagandnog djelovanja protiv vlasti.

Oslobođen je i gospodin Ashoori, koji je 2017. optužen za špijunažu te je osuđen na deset godina zatvora. Oboje su uporno tvrdili kako nemaju nikakve veze s bilo kakvim sličnim aktivnostima te da nisu krivi.

BBC ističe zanimljivu pozadinu njihova oslobođenja. Naime, do njega je došlo nedugo nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo pristalo Iranu platiti dug od oko 400 milijuna funti, koji datira još iz 1970. Tada je Iran od Britanije naručio tenkove i oklopna vozila. No, nakon Iranske revolucije 1979., London se povukao iz sporazuma i odbio isporučiti tražena vojna vozila, a Iran je tražio bazad svoj unaprijed uplaćen novac. Pregovori su trajali desetljećima.

Ministrica Truss rekla je u srijedu kako je taj dug prema Iranu "legitiman", ali i da je to sasvim druga stvar od pregovora o oslobađanju pritvorenika britanskog državljanstva. Rekla je, također, da će dug biti isplaćen u skladu sa sankcijama nametnutim Iranu te će se novac moći koristiti samo u humanitarne svrhe.

Treći pritvorenik, 66-godišnji poslovni čovjek Morad Tahbaz koji ima iransko, američko i britansko državljanstvo, također je pušten iz zatvora, ali mu nije dopušteno napustiti zemlju, a britanske vlasti sada pokušavaju ispregovarati da se i on vrati kući. Optužen je za prikupljanje tajnih informacija o strateškim područjima u Iranu pod izlikom znanstvenih istraživanja, što je on zanijekao.

Truss ističe kako je zadovoljna što je pušten iz zatvora, ali da njegova situacija i dalje nije dobra te će vlada nastaviti raditi na njegovom odlasku iz Irana. Izvori iz ministarstva kažu kako na njegov slučaj Iranci gledaju dosta strože jer je državljanin omraženih im Sjedinjenih Američkih Država, te da će SAD i UK nastaviti surađivati na rješavanju problema.

Richard je, pak, rekao kako je duboko zahvalan Iranu i britanskim vlastima na svim naporima koje su poduzeli kako bi se njegova supruga vratila kući, rekavši kako je to početak novog života za njegovu obitelj. Otkrio je ganutljivu gestu koju je malena učinila - u zračnu bazu gdje će mama sletjeti ponijela je sve igračke koje joj želi pokazati, a on će, kaže, svojoj ženi kada dođu kući najprije skuhati šalicu čaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:09