KRVOPROLIĆE U LIBIJI

Gadafi baca zvončiće, NATO-u nedostaje bombi

MISRATA - Glasne eksplozije odjekivale su oko Misrate, grada na zapadu Libije koji je već tjednima u okruženju snaga Moamara Gadafija , a američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch priopćila je da Gadafijeva vojska koristi i zabranjene kasetne bombe.

- Sinoć je to bilo poput kiše - izjavio je za agenciju France Presse Hazam Abu Zaid, stanovnik Misrate koji se bori na strani pobunjenika.

Kasetne bombe eksplodiraju u zraku i izbacuju stotine ubojitih “zvončića”. No, glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim negirao je optužbe.

- Apsolutno ne. Mi to ne možemo činiti. Moralno, pravno, mi to ne možemo činiti. Nikad to ne radimo, neka dokažu - rekao je.

Prema istoku, postrojbe libijskih pobunjenika ušle su u naftom bogat grad Bregu, zahvaljujući četverodnevnom NATO-ovu bombardiranju, a NATO-ovi su zrakoplovi bombardirali i Gadafijev rodni grad Sirte, oko 600 kilometara istočno od Tripolija.

Na diplomatskom frontu, unatoč zajedničkom otvorenom pismu američkog predsjednika Baracka Obame, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona, u kojem navode da je budućnost Libije “nezamisliva” s Gadafijem na čelu, londonski Guardian piše da su se u vezi s tim pojavila i prva neslaganja.

Francuski ministar obrane Gérard Longuet smatra da bi uklanjanje libijskog lidera izašlo izvan okvira sadašnje rezolucije UN-a, a britanski Foreign Office uporno tvrdi da nova rezolucija nije potrebna.

Rezolucija koja bi eksplicitno odobrila promjenu režima teško bi izbjegla veto Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti, posebice kada ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tvrdi da ni sadašnja ne odobrava intervenciju kakvu provodi NATO.

Nove probleme za Sjeveroatlantski savez najavljuje pak Washington Post, koji piše da Savezu nedostaju precizne bombe i drugo streljivo, “što naglašava ograničenja Britanije, Francuske i drugih europskih zemalja u provođenju čak i relativno male vojne akcije na dulje razdoblje”.

List piše da će se, zbog toga što Europljani nemaju dovoljno bombi i zato što ni poziv NATO-a da se dodatne zemlje uključe u intervenciju svojim zrakoplovima nije urodio plodom, u akciju možda morati ponovno uključiti američki borbeni zrakoplovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:44