LIBIJA

Gadafi prihvatio plan Afričke unije, čeka se odluka pobunjenika

BENGAZI - Izaslanstvo Afričke unije, organizacije afričkih lidera kojom je donedavno predsjedao libijski pukovnik Moamar Gadafi, a s mnogim ga članovima povezuje blisko prijateljstvo, stiglo je jučer u opozicijski “glavni grad” Bengazi i donijelo mirovnu ponudu koju je već prihvatila libijska vlada. Na čelu izaslanstva je Jacob Zuma, kontroverzni predsjednik Južnoafričke Republike i Gadafijev prijatelj, koji se nada da će uspjeti uspostaviti kontakt između zaraćenih strana.

Naime, nekoliko tjedana nakon početka vojne intervencije zapadnih sila u Libiji sve se više ističe potreba pronalaska političkog rješenja jer pobunjenici trpe poraze u borbi s Gadafijem, unatoč zračnoj potpori NATO-ovih snaga. Prošli tjedan to je istaknuo i sam NATO.

Kršenje primirja

Plan za mir, koji su osmislili afrički lideri, uključuje trenutačni prekid vatre, dopremu humanitarne pomoći gradovima oko kojih se vode borbe te pregovore. Iako Zuma navodi da je Gadafi pristao na uvjete, pobunjenici ističu da je pukovnik već kršio primirje, a njihov je preduvjet da dopusti slobodu govora i povuče vojsku.

Zemlje koje vode navalu NATO-a - Italija, Francuska i Velika Britanija - istaknule su kako u budućoj libijskoj vladi ne smije biti mjesta za obitelj Gadafi.

Stanje na terenu sad je nešto povoljnije za pobunjenike jer su tijekom vikenda učvrstili položaje u gradu Ajdabiji nakon što im je propao pokušaj osvajanja naftnoga grada Brege. U tome su im djelomično “pomogli” udari NATO-a koji je pogreškom uništio tri dragocjena pobunjenička tenka i pobio nekoliko boraca.

Opet zadovoljni

No, tijekom vikenda NATO je uništio 26 Gadafijevih tenkova i zračnom je podrškom zaustavio pukovnikove snage da se domognu Ajdabije, pa su pobunjenici opet zadovoljni NATO-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:16