SLAVNI ŠAHIST

Gari Kasparov: ‘Putin je podcijenio Zapad, njegova pomno građena mreža lobista sada se raspada‘

Bivši svjetski šahovski prvak kritizirao je Međunarodni olimpijski odbor (MOO)

Gari Kasparov

 Goran Mehkek/Cropix

Bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov kritizirao je Međunarodni olimpijski odbor (MOO), njegovog predsjednika Thomasa Bacha i ostale sportske organizacije jer su postale "oruđe diktatora", uključujući Vladimira Putina, optuživši ih da održavaju veze sa "svim Putinima ovog svijeta".

"Nisam ljubitelj gospodina Bacha ili drugih dužnosnika, bilo da se radi o MOO-u ili Međunarodnoj nogometnoj federaciji FIFA-i, jer direktno ili indirektno održavaju veze sa svim Putinima ovog svijeta", rekao je u ponedjeljak Kasparov za njemački ARD.

Kazao je da je sport pomogao Putinu na njegovom agresivnom putu, podsjetivši da je Rusiji dodijeljeno domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju te Svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

Ruska invazija na Ukrajinu postavlja pitanje kako se odnositi prema sportskim tijelima koja su svojevoljno ili pasivno postala "oruđe diktatora".

Prema njegovom mišljenju, autokrati vide u sportu priliku da poprave svoj imidž i to traje još od 1936., od Olimpijade u Berlinu tijekom vladavine Hitlerovog nacističkog režima.

Međutim, ocjenjuje šahovski velemajstor, Putinova pomno građena mreža lobista sada se raspada jer je "potpuno podcijenio" reakciju Zapada.

"No, ne smiju nam trebati ovakvi tragični događaji poput Ukrajine da bismo se probudili", rekao je Kasparov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:18