KLUBRADIO

Gasi se mađarski oporbeni radio, odbijena mu je žalba za obnovu licence

Rastuća kontrola premijera Viktora Orbana nad mađarskim medijima samo je jedno pitanje koje izaziva oštre kritike
 Ferenc Isza/AFP

Mađarskom oporbenom radiju odbijena je u utorak žalba protiv ukidanja licence čime je ugašen još jedan medij kritičan prema nacionalističkoj vladi.

Medijsko tijelo priopćilo je u rujnu da neće obnoviti licencu radijskoj postaji Klubradio, a kao razlog je naveo niz regulatornih prekršaja u sedam godina trajanja licence koja istječe u nedjelju.

Klubradio, koji emitira 19 godina i čiji gosti u političkim i govornim emisijama često kritiziraju vladine politike, bit će prisiljen ugasiti se nakon što je sud u Budimpešti odbio njihovu žalbu.

Rastuća kontrola premijera Viktora Orbana nad mađarskim medijima samo je jedno pitanje koje izaziva oštre kritike iz Europske unije. EU smatra da je na snazi erozija demokratskih standarda u toj zemlji, što vlada odbacuje.

Pod Orbanom su državni mediji postali tek nešto više od vladinih usta, dok su se drugi mediji proteklih godina gasili ili su ih preuzimali vlasnici koji imaju prijateljske odnose s vladom.

Orban je zatražio povećanje mađarskog vlasništva nad medijima u zemlji i prošli tjedan rekao da je udio državnog vlasništva porastao s 34 na 55 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:08