NOSIT ĆE MASKU I BOOSTATI SE

Gates ostaje doma: ‘Otkazao sam sve planove! Baš kad sam mislio da se vraćamo u normalu, izgleda da je došlo najgore‘

‘Velika nepoznanica je koliko ćemo ozbiljno od njega oboljeti. Moramo ga shvatiti ozbiljno sve dok o njemu ne doznamo više‘, rekao je

Gates smatra da se pandemija može okončati 2022. godine, ali samo uz prave korake

 Evan Vucci/POOL/AFP

Suosnivač Microsofta, poslovni magnat i filantrop Bill Gates u utorak je na svom Twitter profilu objavio da su se njegovi bliski prijatelji zarazili omikron varijantom koronavirusa SARS-CoV-2 te da je otkazao planove za praznike.

- Baš kad je izgledalo kao da ćemo se vratiti u normalu, izgleda kao da smo ušli u najgori period pandemije. Omikron će nas sve doseći. Moji ga bliski prijatelji imaju i ja sam otkazao svoje planove za praznike - napisao je Gates.

Gates je potom ustvrdio da se omikron varijanta koronavirusa širi brže od bilo kojeg virusa u povijesti te da će uskoro biti prisutan u svim zemljama svijeta.

- Velika nepoznanica je koliko ćemo ozbiljno od njega oboljeti. Moramo ga shvatiti ozbiljno sve dok o njemu ne doznamo više. Čak i ako je upola opasan kao delta soj, porast broja zaraženih bit će najgori dosad jer je omikron toliko zarazan - rekao je Gates.

Suosnivač Microsofta ustvrdio je da se ljudi moraju međusobno čuvati.

- To znači da se moraju nositi maske te poštivati socijalne distance, odnosno izbjegavati veća okupljanja u zatvorenim prostorima. Moramo se cijepiti, a booster doza daje najbolju zaštitu - rekao je.

Gates je potom rekao da će broj zaraženih među cijepljenima porasti, ali da je to posljedica velike procijepljenosti i velike zaraznosti virusa.

- Cjepiva su tu da onemoguće ozbiljnija oboljenja i smrt te to rade dobro - ustvrdio je.

Gates smatra da se pandemija može okončati 2022. godine, ali samo uz prave korake.

- Omikron se toliko brzo širi da val zaraze koji nošen njime nastupi u nekoj zemlji ne bi trebao trajati dulje od tri mjeseca. Ti bi mjeseci mogli biti teški - rekao je.

- Znam da je frustrirajuće to da će covid tijekom još jednih praznika bdjeti nad nama, ali ovo neće trajati zauvijek. Jednog će dana pandemija prestati, a taj će dan brže doći ako se budemo brinuli jedni o drugima, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2022 12:58