DIPLOMATSKI SKANDAL

Gay orgije u Bruxellesu: ‘Dođemo s prijateljima, malo pijemo i pričamo, a onda se svi seksamo‘

"Razbili su vrata bez kucanja. Vrijeđali su nas. Tražili su odmah osobne iskaznice. Ali mi nismo imali ni gaće na sebi"
József Szájer
 Profimedia

Organizator trenutačno najpoznatijih orgija, onih u Bruxellesu zbog kojih je ostavku dao bliski suradnik Viktora Orbána, kaže da mu nije jasno zbog čega se digla takva halabuka jer "nisu radili ništa loše".

Muškarac u pitanju je 29-godišnji doktorand David Manzheley koji je na zabavu pozvao deset svojih prijatelja, u dobi od 20 do 30 godina, koji su svi navodno već preboljeli koronavirus. Za belgijske novine "Het Laatste Nieuws" i mađarski tabloid Blikk ispričao je da su na partyju bile i medicinske sestre koje su na ulazu uzvanicima provele brzi test na covid-19. Europarlamentarac i Fideszov zastupnik József Szájer nije bio jedan od uzvanika, nego je došao u pratnji prijatelja.

"Uvijek pozovem nekoliko prijatelja koji onda dovedu još neke svoje prijatelje i svi se zabavljamo. Malo pričamo, malo pijemo, kao u pubu. Jedina je razlika što se međusobno seksamo. Ne vidim što ima loše u tome. Svi smo odrasli muškarci i sve se događa uz međusobni pristanak", ispričao je Manzheley medijima.

Nacionalni lockdown

U Belgiji je od 2. studenoga na snazi nacionalni lockdown. Dopušten je kontakt samo s jednom osobom koja nije član kućanstva, a ako osoba živi sama, tada joj je dopušteno da u kućni posjet pozove najviše dvoje ljudi. Manzheley je tabloidu Blikk odlučio pokazati sobu u kojoj se sve odvijalo. Zidovi su ukrašeni lubanjama svjetlucavih očiju, vražjim trozupcima i ostalim motivima Noći vještica, a ima i nekoliko ružičastih srca. Po podu su razbacani madraci i uz zidove se nalazi nekoliko pretrpanih sofa.

Policija je na zabavu upala prošli petak oko 22.30 sati nakon dojave susjeda o buci i ilegalnom okupljanju. Policijski sat u Bruxellesu traje od 22 do 6 ujutro. Manzheley se požalio na postupanje policijskih dužnosnika koji su sudionike "lockdown druženja" uhvatili in flagranti.

"Razbili su vrata bez kucanja. Bili su vrlo bezobrazni i vrijeđali su nas. Tražili su da im odmah damo osobne iskaznice. Brzo! Dokumente! Ali, mi nismo imali ni gaće na sebi, kako smo im onda mogli brzo dati svoje iskaznice", zapitao se Manzheley.

Negirao je tvrdnje da su sudionici zabave konzumirali opijate i priznao je da nije znao tko je 59-godišnji Szájer te da ga nikad prije nije sreo.

Mađarski političar bio je jedini koji je pokušao pobjeći policiji. Kroz prozor stana htio se spustiti niz oluk. Spazio ga je prolaznik i javio policajcima. Szájera su policajci pokušali legitimirati, ali uz sebe nije imao dokumente. U ruksaku su mu pronašli tablete ecstasyja, a on se opravdavao da ne zna kako se droga našla u njegovoj torbi. Poslije je u svom stanu identificiran uz pomoć diplomatske putovnice.

Što sa sankcijama?

Szájer nije bio jedini visoki politički službenik koji je te večeri odlučio prekršiti belgijske restrikcije za sprečavanje širenja koronavirusa. Još dvojica diplomata našla su se na istoj zabavi, ali oni su policajcima tijekom legitimiranja odmah uručili svoje diplomatske putovnice. Otkriveno je da je jedan od te dvojice diplomat iz Estonije, potvrdilo je estonsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik je rekao da se "diplomat ispričava zbog kršenja covid-mjera". Nije poznato hoće li estonski službenik biti sankcioniran. Diplomatska putovnica se, naime, smije koristiti isključivo u službene svrhe. Odlazak na ilegalnu zabavu teško da ulazi u taj opis.

József Szájer je ostavku na mjesto zastupnika u Fideszu dao prošli vikend. Kao razlog je naveo "veliki stres". Tada se još nije znalo što je radio samo nekoliko sati ranije. Konzervativna stranka Fidesz prvo ga je uredno ispratila, ali kada je u medije izbio skandal i on priznao da je bio na zabavi, ubrzo su promijenili ton. "Njegovo djelo je neprihvatljivo i neobranjivo", poručili su iz radikalno desne stranke.

Članovi LGBTIQ+ zajednice svakodnevno se bore protiv stereotipa i predrasuda te se zalažu za slobodno i otvoreno izražavanje seksualne orijentacije. Szájer je svojedobno pomogao u izradi mađarskog zakona prema kojemu je brak zajednica muškarca i žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:00