ISPOVIJEST RASPOPA

Gay svećenik pobjegao iz Rusije i razotkrio veliki skandal: ‘Svi znaju što se događa u episkopovoj sobi‘

Bivši klerik dijeceze na jugu Rusije rekao je da je bio primoran napustiti crkvu zbog zlostavljanja kojem je izložen jer je homoseksualac
Bivši ruski svećenik Aleksander Usatov
 Instagram/Alexander Usatov

Veliki skandal potresa Rusku pravoslavnu crkvu nakon što je svećenik iz Rostova na Donu otišao iz zemlje prethodno optuživši crkvene vlasti da su ga zlostavljali jer je homoseksualac, dok lokalna mitropolija demantira optužbe.

Bivši klerik Aleksander Usatov iz dijeceze na jugu Rusije rekao je kako je bio primoran napustiti svoju dužnost zbog svoje seksualne orijentacije. To je naknadno pojašnjeno kada je Usatov objavio manifest o svom gubitku vjere. Rekao je da su ga u Crkvi zlostavljali i prijetili mu smrću te je kontaktirao gay aktiviste iz Europske unije koji su mu pomogli da napusti Rusiju, nakon čega se prije godinu dana nastanio u Nizozemskoj.

No, priča je tek sad dospjela do velikih medija, a u ponedjeljak je i sam Usatov dao intervju, javlja Russia Today.

- Ranije sam pisao o ideološkim razlozima koji su doveli do mog napuštanja Ruske pravoslavne crkve. No, sada sam spreman iznijeti cijelu priču. Nisam više mogao ostati u Crkvi jer sam gay i ateist - rekao je Usatov.

Otkrio je kako unutar RPC-a postoji "gay lobi", iako se svi pretvaraju da su homofobi, a u svojim je optužbama otišao toliko daleko da je ustvrdio kako određeni svećenici spavaju s episkopima kako bi napredovali na ljestvici.

- S jedne strane svi znaju za postojanje takvih lobija i mogućnosti lakog napredovanja u karijeri preko kreveta episkopa. No, s druge strane najaktivniji dostojanstvenici Crkve su deklarirani homofobi - kazao je.

Rekao je i kako je zlostavljanje trpio sve do trenutka kada je, u ožujku 2020., informiran da je visoki crkveni dužnosnik o njemu napisao kako je pristalica oporbenjaka Alekseja Navaljnog, poznatog po slučaju navodnog trovanja od strane ruskih agenata.

Iako se ta informacija pokazala netočnom, Usatov se prepao i napustio zemlju.

Rostovska dijeceza na najnoviji je članak reagirala rekavši da je Usatov lažljivac, dodavši kako njegovi nadređeni nisu ni znali da je on homoseksualac. Da su znali, dodali su, ne bi ga zlostavljali već jednostavno izbacili iz Crkve.

Glasnogovornik mitropolije Igor Petrovski slikovito je to objasnio, piše RT.

- Homoseksualni svećenik bio bi zamoljen da skine križ ako nije u mogućnosti držati hlače na sebi. Uostalom, Usatov je sam zatvorio vrata Crkve tvrdeći da je njegov odlazak isključivo intelektualne naravi - kazao je Petrovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 13:39