ISTOČNJAČKI DESPOT

Gazda života i smrti u Čečeniji uživa u iščašenoj raskoši: Promijenili tok rijeke da bi Kadirovu sagradili vilu sa zlatnim WC-om!

Ramzan Kadirov (35) svojom rastrošnošću šokirao je i ruske bogataše

Nespokojni predsjednik i neobuzdani gazda života i smrti u nemirnoj ruskoj kavkaskoj provinciji Čečeniji Ramzan Kadirov (35) zna uživati u svojoj ulozi zaštitnika kremaljskih interesa, ali i iščašenoj raskoši u socijalno zapuštenom kraju gdje se za sigurnost brinu naoružani pripadnici njegova klana.

Život na visokoj nozi

Istočnjački despot, čiji je otac Ahmad prešao na rusku stranu, zbog čega je platio životom u atentatu na stadionu u Groznom, navikao se na raskalešeni i pustopašni bonvivanski život na visokoj nozi. Razuzdanom kalifu dopuštaju svakakve ekscese jer u željeznom zagrljaju drži Čečeniju , a raskoši zadivljuje i na najbizarnije ekscentričnosti naviklu rusku javnost. No ovih dana ipak je izazvao sablazan svojom novom rezidencijom na 260.000 četvornih metara na brijegu izna rječice Sunži u Groznom, kojoj su morali isušiti rukavac i promijeniti tok kako bi se dvorac ugnijezdio baš na mjestu koje se predsjedniku svidjelo za odmor od briga za narod. Vrijednost dostiže 330 milijuna dolara (usporedbe radi, jedna od najprofitabilnijih ruskih državnih naftnih kompanija Zarubežnjeft prošle je godine ostvarila dobit od 600 milijuna dolara). To je, pišu ruske novine, šestina proračuna Čečenije za 2012. koji se najvećim dijelom popunjava iz savezne blagajne.

Zlatna kada i lavabo

Kako se Kadirov ne bi osjećao prikraćeno, sobe i kupaonice zalivene su zlatom, a da se može u miru mamuran olakšati nakon bakanalija, instalirana mu je i zlatna WC školjka u zahodu, da mu pak misli lakše kolaju, umivat će se nad pozlaćenim lavaboom, a kupati u zlatnoj kadi. Oko dvorca bit će engleska trava sa 16.000 ružinih grmova, omiljenim cvijećem nježnog Kadirova koji na velikom popisu osobne imovine posjeduje i nekoliko privatnih zatvora s posebenim tretmanom za protivnike.

Istočnjački tepisi

Osim ruža iz Šeherezadina saraja bit će tu i 2260 različitih drugih stabala, grmova i biljaka te labirint od živice. A kako bi sve bilo u skladu s tradicijom istoka, u dvorcu je razmješteno 4300 četvornih metara goblena i po zidovima i podovima rasprostrto 13.200 četvornih metara istočnjačkih tepiha. Grandiozni objekt opsluživat će personal od 100 ljudi, od zaštitara, preko kuhara, vozača, masera, posluge do vrtlara, čistača bazena i skupljača reketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:37