PUTINOVA NAREDBA

Gazprom će početi puniti europska skladišta plina čim se opskrbi rusko tržište

Veleprodajna cijena prirodnog plina ove je godine dosegnula rekordno visoke vrijednosti u nizu europskih država
Ilustracija
 Pavel Lvov/Sputnik/Sputnik via AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao Gazpromu, naftnom divu pod kontrolom države, da počne puniti europska skladišta plina nakon što Rusija popuni svoje zalihe, što bi se moglo dogoditi do 8. studenoga.

„Čim dovršimo punjenje podzemnih skladišta plinom u Rusiji, krenut ćemo to raditi i u Europi“, rekao je Putinu Aleksej Miler, direktor Gazproma, tvrtke pod većinskom kontrolom Kremlja.

Gazprom će puniti podzemna skladišta plina u Njemačkoj i Austriji.

Veleprodajna cijena prirodnog plina ove je godine dosegnula rekordno visoke vrijednosti u nizu europskih država, a računi za kućanstva i poduzeća već su naglo porasli te bi s hladnijim vremenom mogli bi postati još veći.

Kontinent je sve ovisniji o prirodnom plinu zbog napuštanja ugljena i nuklearne energije, a Rusija i Norveška ove godine smanjile svoje pošiljke, navodeći tehničke razloge.

Energetska industrija duboko je podijeljena oko toga je li Rusija smanjila svoje isporuke plina Europi kako bi stvorila pritisak za odobrenje Sjevernog toka 2 koji čeka dozvolu u Njemačkoj, piše Reuters.

Plinovod koji podvodnim putem spaja te dvije zemlje financirali su Gazprom i njegovi europski partneri, usprkos protivljenju SAD-a i nekih europskih država poput Ukrajine i Poljske.

Moskva ističe kako bi Sjeverni tok 2, koji će udvostručiti ruske kapacitete za isporuku plina putem Baltika na 110 milijardi kubičnih metara, mogao biti spas za europsko tržište tim energentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:05