DUGOTRAJAN SPOR

GAZPROM ĆE UKRAJINI PLATITI SKORO 3 MILIJARDE DOLARA Time bi se trebao okončati dugotrajan spor na međunarodnom sudu

Gazprom
 Maxim Zmeyev / REUTERS

Velika ruska plinska tvrtka Gazprom priopćila je u subotu da pristaje platiti 2,9 milijarda dolara ukrajinskoj plinskoj tvrtki Naftogazu kako bi prekinula dugotrajan spor na međunarodnom sudu.

Moskva i Kijev su ovog tjedna postigli dogovor o produljenju tranzita ruskog plina u Europu preko Ukrajine. Postojeći ugovor istječe 31. prosinca.

U okviru tog dogovora, izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller objavio je da je njegova grupacija pristala platiti novčanu kaznu u iznosu 2,6 milijarda dolara (2,9 milijarda s penalima), sukladno odluci arbitražnog suda u Stockholmu iz veljače 2018., prenose ruske agencije.

Po riječima Alekseja Millera, Naftogaz se u zamjenu obvezao da će povući sve druge tužbe podignute na međunarodnim sudovima.

"Naftogaz će 2,9 milijarda dolara dobiti" do kraja godine, izrazio je zadovoljstvo u Kijevu ukrajinski ministar za energetiku Oleksij Orjel potvrdivši da će Naftogaz odustati od drugih tužbi.

Dosad su loši ukrajinsko-ruski odnosi sprječavali sklapanje novog ugovora o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu.

Ugovor se treba potpisati do 29. prosinca.

Odnosit će se na petogodišnje razdoblje, a "prve godine najmanja zajamčena količina bit će 65 milijarda prostornih metara i 40 milijarda u iduće četiri godine", rekao je Orjel.

Kijev, Moskva i Europska unija pregovarali su i postigli dogovor o tome u četvrtak u Berlinu te u petak u bjelorsukom glavnom gradu Minsku.

Sporazumom se otklanja prijetnja novog plinskog rata koji je 2000-ih obilježio veze Ukrajine i Rusije. I postojeći ugovor je potpisan nakon prošle plinske krize koja je početkom 2010. poremetila europsku opskrbu plinom.

Premda je Europa veoma ovisna o ruskom plinu (35 posto njezine potrošnje), puno je manje ovisna o ukrajinskom tranzitu koji je u zadnjih petnaest godina smanjen za 40 posto nakon izgradnje plinovoda koji mimoilaze Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04