ENERGETSKA KRIZA

Gazprom izdao znakovito priopćenje: ‘Europa je gotovo ostala bez rezervi plina, zalihe su na minimumu‘

Prema njihovim podacima, plinske rezerve u Europi bile su 26 posto odnosno oko 14.9 milijardi kubičnih metara manje nego lani

Plinsko postrojenje / Ilustracija

 Stefan Sauer/AFP

Rezerve plina u Ukrajini, ali i Europi, na minimumu su, objavio je u ponedjeljak ruski državni plinski gigant Gazprom.

- Razine rezervi plina približile su se rekordnom minimumu zabilježenom 11. siječnja 2002. Plinske zalihe su 1.85 milijardi kubika manje od siječnja 2022. - priopćili su iz kompanije u trenutku kada na europskom kontinentu vladaju velike tenzije zbog mogućeg ratnog sukoba Rusije i Ukrajine koji bi, prema procjenama analitičara, doveo do obustave isporuke plina kroz Ukrajinu u izazvao ozbiljan energetski udar.

Prema Gazpromovim podacima, plinske rezerve u Europi bile su 26 posto odnosno oko 14.9 milijardi kubičnih metara manje nego u istom razdoblju lani. Prema podacima europskih agencija, potrošnja plina trenutno je na 71.8 posto kapaciteta, što je izuzetno mnogo.

Punjenje ukrajinskih skladišta plinom istovremeno je na minimalnoj razini.

Do 22. siječnja punjenje je palo na svega 12.1 milijun kubika, što je 44.6 posto manje nego prošle godine. Rezerve ukrajinskog UGS-a su u drastičnom opadanju, navodi agencija TASS citirajući priopćenje Gazproma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02