KREĆE KAOS

Gazprom najavio energetsku noćnu moru, u Mađarskoj izvanredno stanje: ‘Neće biti plina...‘

Ruski energetski div izdao je priopćenje iz kojeg proizlazi da Sjeverni tok nakon remonta neće biti funkcionalan
 John Macdougall/Afp

Ruski državni energetski gigant Gazprom izdao je u srijedu poslijepodne enigmatično priopćenje iz kojeg njemački mediji iščitavaju moguću najavu plinske noćne more nakon što istekne planiranih desetak dana "remonta" Sjevernog toka, ključnog plinovoda kojim Rusi zapadnoj Europi isporučuju ovaj energent, a koji je započeo u ponedjeljak.

Kako piše Bild, Gazprom je objavio da ne može zajamčiti normalnu operativnost Sjevernog toka, a to opravdava nejasnoćama oko statusa Siemensove turbine koja je bila na popravku u Kanadi, ali je njezin povratak u Europu zbog kanadskih sankcija Rusiji bio odgođen da bi službena Ottawa na pritisak EU ipak pristala na iznimku te dopustila povratak turbine u Europu. Rusija je upravo servisiranje ove turbine navodila kao razlog za reduciranu isporuku plina Sjevernim tokom, dok remont koji je započeo u ponedjeljak nije izravno povezan s tom turbinom, nego je odavno najavljen.

- Gazprom ne posjeduje nikakvu dokumentaciju iz koje bi proizlazilo da Siemens može turbinu izvesti iz Kanade gdje je trenutno na popravku. U takvim okolnostima, čini nam se nemogućim doći do objektivnog zaključka o daljnjem razvoju situacije u pogledu sigurne operacije kompresorske stanice Portovaja, koja je od kritičnog značaja za funkcionalnost Sjevernog toga, navodi se u Gazpromovom priopćenju.

Kanada je ranije objavila da će izuzeti popravljenu turbinu iz sankcija nametnutih Rusiji zbog agresije na Ukrajinu tako što će dati "vremenski ograničenu i opozivu dozvolu" za povrat popravljene turbine koja bi se trebala ponovno ugraditi u plinovod Sjeverni tok 1 čime će se osigurati Europi pouzdan pristup energiji s dolaskom zime.

Rusija je prošli mjesec za 60 posto smanjila dotok plina tvrdeći da je razlog tomu odgoda povrata turbine iz Siemensova pogona u Kanadi gdje je poslana na popravak, a ne odgovor na zapadne sankcije.

Kanada je također najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju. Obrazložila je da će turbinu izuzeti od sankcija kako bi spriječila poteškoće za njemačko gospodarstvo te izbjegla scenarij da njemačka kućanstva ostanu bez grijanja u zimi.

Ruski energetski div Gazprom smanjio je kapacitet duž plinovoda Sjeverni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih razina prošlog mjeseca, navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira njemački Siemens Energy u Kanadi.

Kremlj je u petak rekao da će povećati isporuke plina Europi ako turbina bude vraćena.

Smanjene isporuke iz Rusije još su više podigle ionako visoke cijene plina u Europi i izazvale uzbunu u vladama koje strahuju da neće skupiti dovoljno zaliha za zimu. Neke su zato najavile krizne mjere, pozivajući kompanije i građane na štednju.

Mađarska vlada u srijedu je proglasila izvanredno stanje zbog sve težeg stanja s opskrbnim lancima energenata. Savjetnik premijera Viktora Orbana Gergely Gulyas priopćio je da će biti pojačana domaća proizvodnja plina i ugljena te da će se ubrzano puniti skladišta uoči zime. Gulyas je rekao i da Europa vjerojatno neće imati dovoljno plina ove jeseni i zime zbog čega je mađarska vlada objavila akcijski plan u sedam točaka čija će provedba krenuti u kolovozu.

Prema planu, povećat će se domaća proizvodnja plina s milijardu i pol na dvije milijarde kubičnih metara, dok će se skladišta puniti plinom iz uvoza. Trenutno su skladišni kapaciteti na 44 posto popunjenosti. Istovremeno, uvodi se embargo na izvoz drva za ogrjev, a naređuje se i povećanje domaćeg iskapanja ugljena, a najavljuje se i ponovno pokretanje termoelektrane Matra koja radi na ugljen, a djelomično je zatvorena početkom prošle godine. Pojačat će se i kapaciteti nuklearne elektrane Paks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:55