BELOVEŠKA ŠUMA

Gdje će to Rusi i Ukrajinci pregovarati o miru: Bjelorusi ih vode u ‘Lovačku kuću‘ blizu mjesta gdje je propao SSSR

U Beloveškoj šumi su 1991. predsjednici Rusije i Ukrajine Jeljcin i Kravčuk, kao i predsjednik Vrhovnog Sovjeta Bjelorusije Šuškevič potpisali Beloveški sporazum

Vila u Beloveškoj šumi u kojoj je potpisan sporazum o stvaranju ZND-a

 Yuriy Ivanov/Sputnik via AFP

Nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine trebala bi u četvrtak ujutro započeti na području Beloveške (Bjelovjeske) šume, javljaju ruski mediji. Riječ je o lokaciji na bjelorusko-poljskoj granici na kojoj je u jednoj državnoj dači blizu Bresta u prosincu 1991. godine potpisan sporazum o stvaranju Zajednice nezavisnih država, čime je de facto raspušten Sovjetski Savez.

image

Sve je spremno za pregovore

Twitter

U Beloveškoj šumi su 8. prosinca 1991. predsjednici Rusije i Ukrajine Boris Jeljcin i Leonid Kravčuk, kao i predsjednik Vrhovnog Sovjeta Bjelorusije Stanislav Šuškevič potpisali Beloveški sporazum.

U skladu s tim sporazumom raspušten je Sovjetski Savez i osnovana Zajednica nezavisnih država (ZND).

Zasad nije poznato hoće li rusko-ukrajinski pregovori biti organizirani u istom objektu. Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova tek je priopćilo da bi se sve trebalo odviti u 'Lovačkoj kući', kakvih ima više u Beloveškoj šumi.

image
Ivanov/Sputnik via AFP
image
Ivanov/Sputnik via AFP

Beloveška šuma (Belovezhskaya Pushcha) najveća je prašuma u Europi, ostatak pradavne šume koja je prekrivala nizine Europe, od Atlantskog oceana do Urala i od Baltika do Crnog mora. U njoj je skoro 2000 drevnih stabala, neka od njih starija su od Kolumbovog otkrića Amerike. Dio te šume nalazi se u Poljskoj.

image
Ivanov/Sputnik via AFP

Šuma je nacionalni park, nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:14