NEZAINTERESIRANA

Gdje je bila Melania u trenucima kaosa? ‘Vidjeli smo je kroz prozor, ona se već odavno ‘odjavila‘

Iako su svi to očekivali, Melania nije rekla niti na društvenim mrežama objavila ništa što bi smirilo tenzije u Washingtonu
 Andrew Caballero-reynolds/AFP

Dok su se tisuće pro-Trumpovih pristaša slijevale u Washington i opsjedale epicentar američke demokracije, prva dama Melania Trump u Bijeloj kući je imala foto-session, piše CNN.

Kroz prozore Bijele kuće mogla se vidjeti profesionalna rasvjeta.

'Fotografirani su tepisi i drugi predmeti u predsjedičkoj rezidenciji i istočnom krilu', rekla je za CNN osoba upoznata s dnevnim aktivnostima prve dame. Melania Trump - koja je izrazila zanimanje za pisanje knjige o ukrasnim predmetima koje je sakupila i obnovila u Bijeloj kući - nadzirala je fotografiranje.

Samo nekoliko blokova dalje, domaći su teroristi opsjedali američki Kapitol u neredima koje je ranije toga dana potaknuo njezin suprug. Dok su slike rulje koja je provaljivala u Kapitol preplavljale medije, prva dama bila je usredotočena na završavanje snimanja zajedno s glavnim batlerom Bijele kuće, Timothyjem Harlethom.

I mediji i članovi njezinog osoblja pitali su se planira li Prva dama nešto reći ili objaviti na društvenim mrežama kako bi smirila strasti ili pozvati na zaustavljanje nasilja - nešto što je učinila nekoliko mjeseci prije tijekom prosvjeda zbog ubojstva Georgea Floyda. No Melanija nije rekla ništa.

Umjesto toga, prva je dama ostala tiha kakva je bila i tijekom čitavog mandata njezinog muža. Njezina nezainteresiranost za obraćanje zemlji ukazivala je na to da se već 'odjavila', rekao je drugi izvor iz Bijele kuće te dodao: 'Ona jednostavno više nije mentalno ni emocionalno u takvom stanju da se želi uključiti.'

Osim kad je u pitanju namještaj.

Do srijede navečer dvije su njezine asistentice - šefica ureda Stephanie Grisham i Anna Cristina 'Rickie' Niceta, tajnica Bijele kuće - podnijele neopozive ostavke.

Puno se govorilo o utjecaju prve dame na samog Trumpa. No, ipak je predsjednikova kći Ivanka Trump - a ne Melania - održala s njim hitan sastanak u Ovalnom uredu u srijedu, gdje ga je nagovorila da pozove na zaustavljanje nasilja.

Ipak, prva dama i predsjednik imaju blizak odnos što ponekad iznenađuje one koji se zabavljaju pričama o navodnom Trumpovom preljubničkom ponašanju i njihovoj fizičkoj udaljenosti. Prva dama razgovara telefonom tijekom cijelog dana s predsjednikom i ona je prva koja sa suprugom dijeli svoja razmišljanja o domaćim i međunarodnim pitanjima.

Iako se glavnina njezinih javnih izjava posljednjih mjeseci odnosila na blagdanske ukrase, 8. studenoga ona je na Twitteru izrazila svoju podršku Trumpovoj neutemeljenoj borbi protiv izbornih rezultata.

'Američki narod zaslužuje poštene izbore", rekla je tad prva dama. 'Svaki legalan glas treba se prebrojati. Moramo zaštititi našu demokraciju s potpunom transparentnošću.' Nije to bilo puno, ali dovoljno je bilo naznačiti da je na njegovoj strani.

Trumpova djeca

Zajedno s prvom damom, tri najutjecajnije osobe oko Trumpa su njegova najstarija djeca, Don Jr., Ivanka i Eric Trump, koji su svi izrazili podršku ocu nakon njegovog izbornog poraza, pozivajući Amerikance da se bore protiv onoga što su neutemeljeno smatrali korumpiranim izborima.

Trump mlađi bio je jedan od govornika na skupu u srijedu ujutro i, kako se pokazalo, bio je i više nego spreman rasplamsati ionako slijepo odanu i uglavnom razbješnjelu skupinu Trumpovih pristaša.

'Ovaj skup trebao bi im poslati poruku. Ovo više nije njihova Republikanska stranka', bio je ogorčen Trump mlađi. 'Ovo je Republikanska stranka Donalda Trumpa. Možete biti heroji ili možete biti nule. A izbor je vaš. Ali svi promatramo. Čitav svijet gleda, narode. Izaberite pametno', kazao je Don Jr.

Eric Trump i njegova supruga Lara također su sa širokim osmijesima slušali kako je mnoštvo od nekoliko tisuća ljudi mlađem Trumpu skandiralo 'Sretan rođendan', jer napunio je 37 godina. Par je glasno kritizirao demokratski izborni proces i volju američkih glasača koji su Joea Bidena izabrali za predsjednika. Mnoštvo je sve to glasno odobravalo.

'Živimo u najvećoj zemlji na svijetu i nikad se, nikada, nećemo prestati boriti', rekao je Eric Trump.

Ubrzo nakon što su Eric i Lara napustili pozornicu, Tajna ih je služba odvezla do zračne luke kako bi odletjeli natrag u svoj višemilijunski dom u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:08