MISTERIOZNO ODSUTNA

Gdje je Melania? Dok Trump obilazi birače, nje u kampanji nema: ‘Kad god pitamo, isti odgovor...‘

Samo jedna Prva dama nije sudjelovala u kampanji: Jackie Kennedy 1960. jer je čuvala rizičnu trudnoću, no i ona je davala intervjue
Melania Trump
 Win Mcnamee

Prva dama SAD-a Melania Trump u predizbornoj kampanji svojega supruga Donalda Trumpa skoro uopće ne sudjeluje, što predstavlja veliki presedan, iako bi njezino prisustvo moglo na birališta privući bijele žene iz predgrađa, piše CNN.

Izvor blizak prvoj dami rekao je da Melania Trump radi ono što često čini: što god želi.

"To je tipična ona", kaže prijateljica i bivša službenica administracije o Melanijinu držanju postrani dok su ostali članovi obitelji i bliski suradnici itekako zaokupljeni kampanjom.

"Ona radi što želi i kad želi... Često kontrira svima", rekao je jedan bivši zaposlenik Bijele kuće.

Kampanji njezina muža itekako bi pomogla Melanijina prisutnost, no dva tjedna prije izbora i bez zakazanih obveza, nije izgledno da će se to dogoditi. Takvo je ponašanje u suprotnosti s ponašanjem svih drugih suvremenih prvih dama od kojih su mnoge igrale ključnu ulogu u prikupljanju glasova ženskih birača.

Očekuje se da bi se Melania Trump trebala pojaviti u Nashvilleu, u državi Tennessee, na posljednjoj predsjedničkoj debati, prema službenom rasporedu koji je objavila Bijela kuća.

image
Melania Trump
Brendan Smialowski/AFP

Taj potez je pomak od odluke donesene u utorak kad je Trump odustao od toga da ga Melania predstavi na skupu u Pennsylvaniji, pozivajući se na oprez zbog njezina upornog kašlja.

To je trebalo biti prvo Melanijino pojavljivanje na nekom većem događaju još od lipnja 2019. te prvo pojavljivanje u javnosti od 29. rujna kad je prisustvovala prvoj predsjedničkoj debati u Ohiju.

Posvećena sinu

Melania Trump nikad se nije osjećala ugodno u žiži javnosti i nerado sudjeluje u predizbornim aktivnostima, otkrio je izvor iz Bijele kuće. Ona radije bira ostanak kod kuće gdje je posvećena sinu Barronu.

Također, njezin izuzetno mali angažman u predizbornoj kampanji povezan je s covidom koji joj je dijagnosticiran ranije ovoga mjeseca.

"Nije mi jasno zašto ju se kritizira jer se brine za sebe i sina dok su oboje pozitivni na koronavirus", kaže spomenuti izvor.

Njezina nevoljkost da se priključi kampanji ponekad je izvor velike frustracije za ostale sudionike s obzirom na to da je obraćanje Prve dame biračima povijesno jedan od najučinkovitijih načina da se prenese poruka pred izbore.

"Nije pitanje želi li Trump da se Melania pojavi", kaže izvor blizak obitelji. "Svi je u kampanji žele i trebaju. No ona jednostavno ne sudjeluje".

Ranije ove jeseni, kad su ga pitali hoće li se Melania pojaviti, glasnogovornik Trumpove kampanje je rekao: "Prva dama je nevjerojatno važna zemlji, predsjedniku i kampanji. Razgovaramo s njezinim timom kako bismo odlučili koji je najbolji način za njezino uključivanje u predizborne aktivnosti".

No nakon tih riječi, Melania nije sudjelovala niti u jednom događanju.

'Ona je rock-zvijezda'

O njezinu odsustvu naveliko se raspravlja u krugovima bliskim kampanji, no sam predsjednik se previše ne uzbuđuje što Melanije nema.

"On je poznaje dovoljno dobro da zna da ako ona nešto ne želi učiniti, nema načina da se promijeni njezino mišljenje", rekao je izvor iz Bijele kuće.

I u kampanji 2016. zahtjevi za njezinim sudjelovanjem bili su jednako uporni. Ona je tad rekla da joj je prioritet briga za njezina tad desetogodišnjeg sina.

Tad joj se progledalo kroz prste jer se nije pojavljivala na važnim događanjima ili donatorskim večerama.

Tek povremeno Melanijino mahanje i pozdravljanje birača bilo je nešto s čime su se voditelji kampanje morali zadovoljiti dok su pokušavali biračima približiti tko je i kakav je njihov predsjednički kandidat, a što je nešto u čemu su Prve dame oduvijek sudjelovale.

"Ona nam je toliko puta rekla 'ne' kad bismo je zamolili da sudjeluje, pa smo je s vremenom prestali pitati", rekao je izvor koji je sudjelovao u Trumpovoj kampanji 2016. Ova 2020. godina, čini se, ni po čemu nije različita. "Svakako bismo željeli da se pojavi. Ona je rock-zvijezda".

image
Donald i Melania Trump
SAUL LOEB/AFP

U utorak, nakon Melanijina iznenadnog otkazivanja, izvor blizak Prvoj dami rekao je da nije utvrđen točan datum njezina pojavljivanja. U srijedu je voditeljica Trumpova ureda, Stephanie Grisham, rekla da Melania Trump ima zakazane neke datume u kalendaru.

"Ona planira putovati s predsjednikom, ali i sama, sljedeći tjedan", rekla je Grisham, što bi značilo da će se Melania ipak priključiti kampanji tjedan dana ili manje prije izbora.

No to bi moglo biti premalo vremena da doista napravi neku razliku.

Nijedan solo intervju

"Mnogo Amerikanaca je već glasovalo, no kao što smo vidjeli, odaziv je jako važan", rekla je Kate Andersen Brower, autorica knjige "First Women: The Grace and Power of America's Modern First Ladies" ("Prve dame: Draž i moć američkih modernih Prvih dama", prev.)

"Stoga ne mislim da je prekasno da ona izvrši neki utjecaj ako se sad pojavi. Mogla bi potaknuti one Trumpove birače koji mu više nisu onoliko skloni koliko su bili na početku".

No i Brower priznaje da je ovakva odsutnost Prve dame u kampanji veliki presedan.

"Jedini suvremeni primjer takvog ponašanja je slučaj Jackie Kennedy koja je tijekom kampanje bila trudna. S obzirom na to da je već ranije imala problematične trudnoće, nije sudjelovala u kampanji 1960. godine. No davala je intervjue i fotografirala se za novine kad god je mogla".

Melania Trump tijekom svog boravka u Bijeloj kući nije dala nijedan solo intervju nekim američkim novinama. Njezin posljednji značajan TV intervju dogodio se prije više od dvije godine.

"Intervjui su isto što i sudjelovanje u kampanji", rekao je jedan bivši član tima Bijele kuće. "Ona je izbirljiva u vezi s tim što želi te kad i zašto nešto radi. Ne radi se o tome da javnost nije zainteresirana, već o tome da ona ne želi sudjelovati".

Kad se, s vremenom, ipak pojavi u kampanji, odabrano vrijeme nastupa bit će slično onome koje je izabrala 2016. kad je svoj najdulji govor do tad održala u Berwynu u Pennsylvaniji tek pet dana prije izbora i to nakon što je prije toga mjesecima izbjegavala sudjelovanje u kampanji.

Tad se u govoru osvrnula i na samu komunikaciju te je rekla: "Moramo naći bolji način da razgovaramo jedni s drugima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:10