PONEKI GLAS, TRAGA NEMA

GDJE JE PRVA DAMA AMERIKE? Već tri tjedna se nije pojavila u javnosti, Trump kaže da je super, a tajnovitost je produbio nesmotrenom izjavom

 
 Jonathan Ernst / REUTERS

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melania Trump 18 dana nije viđena u javnosti, piše The Washington Post. Dugačak period, čak i za prvu damu Trump koja se ne voli javno eksponirati.

Prva je dama posljednji puta viđena 10. svibnja kada je sa svojim mužem predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u Zajedničkoj vojnoj bazi Andrews dočekala tri Amerikanca koje je Sjeverna Koreja pustila iz zatvora i poslala kući. Četiri dana nakon toga Bijela je kuća objavila da je na 48-godišnjoj Trump uspješno izveden operativni zahvat embolizacije dobroćudnog tumora bubrega.

Premda su liječnici rekli da se od takvog zahvata osoba oporavi nakon jednog noćenja u bolnici, Bijela kuća o zdravstvenom stanju prve dame nisu rekli ništa više te su sve zamolili da poštuju njezinu privatnost.

Prošlog je tjedna iz ureda prve dame putem emaila priopćeno da se Trump sastaje sa svojim osobljem te da planira aktivnosti oko svojih inicijativa. Nije rečeno kada će se ponovno pojaviti u javnosti.

Tajnovitost oko prve dame prošlog je petka produbio američki predsjednik kada je prilikom ukrcavanja na helikopter "Marine One" prije odlaska na promociju diplomanata Vojno-pomorske akademije odgovorio na novinarsko pitanje o lokaciji svoje supruge. "Super joj je", rekao je Trump te pokazao prema Bijeloj kući. "Gleda nas otamo."

Novinari su se okrenuli prema Bijeloj kući, međutim na mjestu prema kojem je Trump pokazao nije bilo nikoga.

Trumpovo nehotično neznanje lokacije svoje supruge uklapa se u opću sliku o njezinim kretanjima u posljednje vrijeme. Njezin dugogodišnji prijatelj Paolo Zampolli rekao je za The Washington Post da je su on i Melania razmijenili nekoliko SMS poruka otkad se vratila iz bolnice. "Čini se da se dobro oporavlja", rekao je Zampolli, ali nije elaborirao.

Prva je dama prošlog tjedna objavila i nekoliko tweetova u kojima se zahvalila osoblju bolnice gdje je operirana i primatelju Medalje za čast Brittu Slabinskom. Slabinski je pripadnik elitnog mornaričkog odreda "tuljana" koji je nadgledao misiju spašavanja u Afganistanu. Američki mu je predsjednik u četvrtak uručio medalju u ceremoniji koja se održala u Bijeloj kući, a koju je Melania Trump propustila.

Reducirana javna prisutnost Trump dolazi nakon najava da će prva dama SAD-a preuzeti vidljiviju ulogu u političkoj aktivnosti Bijele kuće. Trump je ranije ovog mjeseca pokrenula svoju inicijativu za pomoć djeci Be Best.

Tradicionalne poslove prve dame u odsustvu Melanije Trump preuzela je Karen Pence, supruga potpredsjednika Mikea Pencea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:03