ABU BAKR AL-BAGHDADI

GDJE JE ŠEF ISLAMSKE DRŽAVE? 'Ili se dobro skriva u trećoj prijestolnici kalifata ili je odavno poginuo pod zračnim napadima'

U siječnju su mediji objavili da je vođa IS-a i samoproglašeni kalif Islamske države navodno teško ranjen u zračnim napadima na sjeveru Iraka. Prošli mjesec se pak pojavljuje vijest da je navodno ubijen. Službenih potvrda i dalje nema, a on se ionako jedva pojavljivao u javnosti.
Abu Bakr al-Bagdadi
 REUTERS

Tri godine je prošlo od kad se u javnosti prvi put pojavila jasna snimka vođe tzv. Islamske države (IS) Abu Bakr al-Baghdadija koji je govorio u džamiji u Mosulu. U tom trenutku IS je kontrolirao regiju veličine Ujedinjenog Kraljevstva, što se od tada promijenilo globalnom borbom protiv terorista koji su zadnje tri godine počinili krvave napade i u europskim metropolama.

Baghdadijeva glava procijenjena je na 25 milijuna dolara. Toliko su u prosincu 2016. godine, naime, Sjedinjene Države ponudile kao nagradu za informacije o čelniku Islamske države Abu Bakru al-Baghdadiju, u nadi da će dobiti informacije koje će pomoći u tome da se odredi gdje je, da ga se uhiti ili osudi.

Tri godine od snimke koja je obišla svijet IS je izgubio mnoga područja, no gdje je zapravo Abu Bakru al-Baghdadi? U siječnju su mediji objavili da je vođa IS-a i samoproglašeni kalif Islamske države navodno teško ranjen u zračnim napadima na sjeveru Iraka.

Prošli mjesec se pak pojavljuje vijest da je navodno ubijen. Ruski ministar obrane tada je objavio "da se vjeruje da je vođa terorističke organizacije ISIS poginuo u zračnom napadu u Raqqi u Siriji, ali se čeka službena potvrda".

"Treći glavni grad"

Hassan Hassan za BBC piše da se Baghdadi možda skriva u nečemu što se može nazvati "Trećim glavnim gradom IS-a", koji se sastoji najviše od iračkog al-Qaima i sirijskog Albu Kamala, kojima džihadisti većinski vladaju.

No nakon brojnih nepotvrđenih navoda, nemoguće je znati gdje se nalazi, je li uopće u prostoru kojim vlada IS ili je zaista već poginuo pod zračnima napadima.

Baghdadi je privukao pozornost cijelog svijeta kad se 2015. pojavio u snimci na kojoj je zaprijetio da će dići pobunu u Saudijskoj Arabiji i napasti Izrael. Poruka je objavljena u trenutku kada je ISIS trpio velike poraze u Siriji i Iraku. Trajala je 24 minute, a u njoj Baghdadi kritizira veliku koaliciju 34 države koju je 15. prosinca 2015. osnovala Saudijska Arabija u cilju borbe protiv terorizma.

Baghdadi je odrastao u religioznoj obitelji, studirao islamsku teologiju u Bagdadu, a 2003., godine kad je započela američki predvođena invazija na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima. Amerikanci su ga ulovili, no i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom. Njegovim borcima slijedi neizbježan poraz u opkoljenim prijestolnicama "kalifata", Mosulu u Iraku i Raqqi u Siriji, a dužnosnici tvrde kako se al-Bagdadi kloni oba grada te se skriva negdje u tisuće kilometara velikoj pustinji između njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:10