PUNE SE PLINSKA SKLADIŠTA

‘General Zima‘ nije se pojavio: Pariz i Madrid prže se na ljetnim temperaturama, sinoptičari Putina ‘ubili u pojam‘

Znanstvenici iz Službe za klimatske promjene Copernicus rekli su da će europske temperature vjerojatno biti znatno iznad normale tijekom vrhunca sezone grijanja

Vladimir Putin, Pariz, europska plinska skladišta

 /Photo By Sergei Karpukhin/Sputnik/Afp) Carina Johansen/Ntb/Afp)/Norway Out Ekaterina Pokrovsky/Depositphotos

Veći dio kontinentalne Europe dočekao je neuobičajeno topao kraj mjeseca. U Parizu su temperature češće ljetne, a o sezoni grijanja da i ne pričamo.

Temperature u francuskoj prijestolnici dosegle su u četvrtak čak 25 Celzijevih stupnjeva. Ostali veći gradovi od Londona do Frankfurta i Madrida također su mnogo topliji od normale.

Odgode zimskih vremenskih uvjeta dolaze kao pravi blagoslov za energetski sustav Europe budući da su zalihe struje i plina iz Rusije smanjene, a nekoliko zemalja pati od nuklearne proizvodnje niže od normalne. Neuobičajeno topla jesen automatski podrazumijeva i nove glavobolje za Vladimira Putina i, s druge strane, spas za europska plinska skladišta.

"I dalje se prognoziraje temperature više od normalnih za kontinent u ovo doba godine", potvrdili su prognostičari iz Maxar Technologies.

Temperature se kreću od iznad prosjeka do jako iznad prosjeka, rečeno je.

Meteo France, francuska nacionalna meteorološka služba, prognozirala je da će zemlja u prosjeku ostati toplija od normale sve do prosinca. I znanstvenici iz Službe za klimatske promjene Copernicus rekli su da će europske temperature vjerojatno biti znatno iznad normale tijekom vrhunca sezone grijanja između prosinca i veljače.

Kratkoročno, prosječna odstupanja od normale tijekom sljedećih pet dana uglavnom se kreću između 4-8 stupnjeva Celzijevih iznad onih uobičajenih u cijeloj srednjoj Europi. Temperatura u Londonu ovog je tjedna dosegnula vrhunac od 20 Celzijevih stupnjeva, a u Madridu je bilo čak 26!

U međuvremenu, od 29. listopada do 2. studenog zabilježeno je ukupno 27,4 dana topline, što je znatno ispod desetogodišnjeg prosjeka od 44,1 dan, prema Maxaru.

Inače, to je stopa kojom se mjeri sama potražnja za energentima, pri čemu veći brojevi odražavaju više hladnoće i više plina koji se troši za grijanje.

Prirodni je plin zbog toga i pao na ispod 100 eura po megavatsatu i to prvi put od lipnja. Poboljšani uvjeti ublažavaju određeni pritisak na kreatore europske politike. Unatoč nedavnom padu, cijene su i dalje oko tri puta više od petogodišnjeg prosjeka za to doba godine, a hladnoća bi mogla brzo obnoviti zabrinutost.

"Europa je sada u ugodnom položaju što se tiče zaliha", rekao je Graham Freedman, analitičar u konzultantskoj tvrtki Wood Mackenzie. “Rizici nestanka struje i racionalizacije se smanjuju. Ali pravi test će stići s hladnijim vremenom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:19