OLIGARH POD SANKCIJAMA

‘Generali su se probudili i shvatili da imaju vojsku koja nije ni za što. Podržavate rat? Vi ste moroni!‘

Dragi ‘kolektivni‘ Zapade, molim vas, dajte Putinu mogućnost da se časno povuče i prekine ovaj pokolj - napisao je Oleg Tinkov

Oleg Tinkov

 Fadeichev Sergei/Tass/Profimedia

Ruski milijarder Oleg Tinkov, osnivač internetske banke Tinkoff, velikog uspjeha fintecha zadnjih godina, osudio je u utorak "bezumni" ruski rat u Ukrajini i pozvao Zapad da pomogne da se zaustavi taj "pokolj".

"Devedeset posto Rusa su PROTIV tog rata, a onih deset posto su moroni", napisao je Tinkov (54) na Instagramu, istaknuvši da "taj bezumni rat NIKOME ne koristi" jer "ginu nedužni ljudi i vojnici".

Banka Tinkoff, osnovana 2006., navodi da danas ima oko 20 milijuna klijenata.

Tinkov koji je 2020. otišao s mjesta izvršnog direktora banke, na popisu je osoba pod britanskim sankcijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Kada su se ujutro probudili mamurni, generali su shvatili da imaju vojsku koja nije nije ni za što", poručio je Tinkov u utorak, dodajući: "A kako vojska može biti dobra ako ništa drugo ne valja u zemlji koja se guši u nepotizmu i u sluganstvu?"

Ovo je jedna od najoštrijih kritika ruske vojne ofenzive u Ukrajini koju je uputio neki ruski poduzetnik.

"Dragi 'kolektivni' Zapade, molim vas, dajte Putinu mogućnost da se časno povuče i prekine ovaj pokolj. Molim vas, budite razumni i čovječni", dodao je Tinkov na engleskom u poruci objavljenoj na Instagramu.

Banka Tinkoff objavila je pak priopćenje u kojemu ističe da neće komentirati "osobno stajalište" Olega Tinkova, podsjećajući da milijarder više ne donosi poslovne odluke u banci.

"Nije zaposlenik Tinkoffa, dugo nije bio u Rusiji, a u zadnje vrijeme je zaokupljen svojim zdravljem", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 16:13