KRIZA ŽIVOTNIH TROŠKOVA

Generalni štrajk u Britaniji paralizirao zemlju: ‘Nema novca, a ministri svojim kolegama sređuju milijarde!‘

Niz radničkih akcija u Ujedinjenoj Kraljevini predstavljaju velik izazov za novu vladu premijera Rishija Sunaka

Britanski premijer Rishi Sunak

 Jessica Taylor/Afp

Blagdanskim raspoloženjem u Ujedinjenoj Kraljevini ne dominiraju vijesti o kupovnoj moći, darovima ili tradicionalnom ručku, nego o radnicima u brojnim javnim uslugama koji su odlučili ustati protiv niskih plaća i radnih uvjeta usred krize troškova života.

Željezničari, osoblje na nacionalnim autocestama, granične službe u zračnim lukama i drugi službenici pokrenuli su najmasovnije štrajkove u posljednjih nekoliko desetljeća.

U zračnom prometu bi se sljedećih dana stotine tisuća putnika mogle suočiti s poremećajima zbog štrajka tisuća radnika graničnog osoblja. Londonske zračne luke Heathrow i Gatwick te luke u gradovima Birmingham, Cardiff, Manchester i Newhaven pored Glasgowa upozoravaju putnike da očekuju kašnjenja zbog štrajka graničnog osoblja koje provjerava putovnice.

Vojno osoblje je trenutačno angažirano da zauzme pregledna mjesta, a akcija će trajati od petka do 26. prosinca te ponovno od 28. do 31. prosinca. Iz Sindikata javnih i komercijalnih usluga (PCS), koji organizira štrajk, poručili su da će se putnici koji dolaze ili odlaze u Ujedinjenu Kraljevinu suočiti s višemjesečnim prekidima ako vlada ne ponudi povećanje plaće i pravedne mirovine. Glavni tajnik sindikata Mark Serwotka u petak je istaknuo da će veće plaće podržati gospodarstvo zemlje koje treba poticaj nakon pada u trećem kvartalu ove godine. Ranije ovog mjeseca rekao je da je granična služba "očajna". "Govore im da za njih nema novca dok gledamo ministre kako svojim kolegama daju vladine ugovore vrijedne milijarde funti", rekao je Serwotka.

Nepopustljivost vlade

Očajni su i radnici iz brojnih drugih industrija koje su pokrenule vlastite akcije tijekom prosinca. Željezničari su već štrajkali ovaj mjesec uzrokujući prekide u putovanjima, a tijekom Božića, Nove godine i drugih datuma u siječnju planiraju organizirati novi niz 48-satnih štrajkova. Željeznički, pomorski i prometni sindikat (RMT) prenio je da će više od 40.000 radnika u nacionalnoj mreži Network Rail i 14 drugih željezničkih kompanija organizirati prekide u transportnoj mreži, što znači da neke rute vlakova neće prometovati i cijeli dan. Štrajk će ovaj vikend početi u 15 sati na Badnjak, prenio je PA Media, i trajat će do 7 sati ujutro 27. prosinca. RMT je također izdao zabranu prekovremenog rada za svoje članove diljem željezničke mreže od 18. prosinca do 2. siječnja. Glavni tajnik RMT-a Mick Lynch poručio je da su svi prisiljeni poduzeti ovu akciju zbog "nepopustljivosti vlade". Lynch je postao zaštitno lice štrajka, dok je paralelno prošli tjedan napadnut u raznim novinama gdje je opisan kao branitelj Vladimira Putina, a njegovi ga kritičari nazivaju marksistom.

Milijuni ljudi koji planiraju putovati cestom bit će također zakinuti jer su radnici nacionalnih autocesta počeli u četvrtak štrajk koji će trajati do Božića. Članovi sindikata PCS-a, koji uključuje prometne službenike, štrajkaju u Londonu i na jugoistoku zemlje. Osoblje je već štrajkalo 16. prosinca, a akcije planiraju nastaviti za novogodišnji vikend i prvi tjedan siječnja.

Kasnit će putnici, ali ni njihova božićna čestitka možda neće stići na vrijeme jer tisuće radnika nacionalne poštanske službe Royal Mail od petka počinje dvodnevni štrajk u koji će biti uključeni članovi sindikata radnika koji skupljaju, sortiraju i dostavljaju pakete i pisma. Royal Mail je poručio da će njegova mjesta za korisničku podršku biti zatvorena 23. i 24. prosinca za preuzimanje ili predaju pošiljki.

Prošli je četvrtak preko mosta na rijeci Temzi od Big Bena do bolnice St. Thomas nekoliko stotina medicinskih sestara iz nacionalnog zdravstvenog sustava (NHS) prosvjedovalo s natpisima koji su pozivali na povećanje njihovih plaća za 19 posto. Bio je to najveći štrajk medicinskih sestara u povijesti NHS-a. Štrajk djelatnika Hitne pomoći prebačen je sa sljedećeg tjedna na 11. siječnja.

Tvrd stav

Niz radničkih akcija u Ujedinjenoj Kraljevini predstavlja velik izazov za novi vladu premijera Rishija Sunaka. Čimbenici koji utječu na trenutačnu inflaciju su, osim ruske invazije na Ukrajinu, problemi u opskrbnom lancu nakon pandemije.

No, veliki dijelovi sektora javnih usluga već su neko vrijeme ranjivi. Nacionalna zdravstvena služba, koja pruža besplatnu skrb, nema dovoljno sestara i gubi radnike. Sunak se branio tvrdeći da vlada ulaže milijarde u zdravstvene usluge. Konzervativna vlada se pritom opire radničkim zahtjevima iz političkih i ideoloških razloga te je zauzela tvrd stav prema sindikatima i štrajkovima. Sunak je poručio da je "tužan" i "razočaran" zbog poremećaja koji su prouzročeni u božićno vrijeme.

No, u intervjuu televizijskim kućama, tijekom posjeta prihvatilištu za beskućnike u Londonu, inzistirao je na stajalištu vlade da nuđenje većih plaća u javnom sektoru dugoročno nije "prava stvar" te će pogoršati inflaciju. "Dugoročno gledano, prava je stvar za cijelu zemlju da pobijedimo inflaciju", poručio je premijer. Njegovo odbijanje da ponudi povećanje plaća znači da su mali izgledi da industrijski štrajkovi stanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:45