VRATILE SE U IGRU

GIGANT IZBJEGAO PROPAST Lego kockice su opet profitabilne, zarada je učetverostručena

KOPENHAGEN - Lego je prošle godine uspio za oko deset posto povećati neto dobit i prihode, koje su nakon 10-godišnjeg rasta učetverostručili, pohvalio se Jørgen Vig Knudstorp, izvršni direktor Lega, kompanije koja je gotovo propala zbog pogrešne strategije inoviranja.

Prihodi su im porasli 11 posto na 25,4 milijarde kruna (4,52 milijarde dolara), dok im je neto dobit povećana devet posto na 6,12 milijardi kruna (1,1 milijardu dolara). Riječ je o upola sporijoj stopi rasta prihoda, koja je posljednjih nekoliko godina iznosila oko 20 posto godišnje, ali Lego takav rast ipak nije mogao dugo nastaviti. No, i dalje rastu brže od konkurencije, tvrde u upravi. Tijekom prošle godine Lego je tako zauzeo mjesto drugog po veličini proizvođača igračaka na svijetu, iza Mattela, proizvođača lutke Barbie. Najveći rast Lego je ostvario u Kini, koju su nazvali 'budućim ključnim tržištem'.

Kompanija, koja je u vlasništvu najbogatijeg Danca, oko šest milijardi dolara teškog Kjelda Kirka Kristiansena, unuka osnvača Lega, najavila je kako će dobar dio dobiti reinvestirati u daljnje širenje poslovanja. Lani su uložili gotovo 500 milijuna dolara u proizvodnju, a broj zaposlenih povećali su 13 posto na gotovo 12 tisuća, u usporedbi s manje od pet tisuća nakon procesa restrukturiranja 2003. i 2004. godine.

Ovi rezultati ne uključuju, naravno, prihod od Lego filma, koji je u kinima od početka veljače, i koji je do sada uprihodio neočekivanih 183,2 milijuna dolara. Najavljen je nastavak za 2017. godinu, ali izvršni direktor kaže da neće biti puno nastavaka jer to ne bi bilo dobro za brend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:08