DRUGAČIJI ‘OUTFIT‘

Gimnastičarke su se u ovakvim trikoima dosad natjecale isključivo iz vjerskih razloga, ali ovo je početak novog trenda

‘Nadamo se da će se gimnastičarke kojima je neudobno u uobičajenoj odjeći, osjećati ohrabrene da slijede naš primjer‘, rekla je Voss
Sarah Voss
 Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

Iako njime nije prekršeno nijedno pravilo, triko za vježbanje njemačke gimnastičarke Sarah Voss koji prekriva čitavo tijelo, ovog je tjedna na Europskom prvenstvu u umjetničkoj gimnastici prkosio konvencijama, piše BBC.

Do sada su žene i djevojke samo iz vjerskih razloga na međunarodnim natjecanjima pokrivale noge.

Voss je rekla da je ponosna na svoju odluku i da joj je podršku pružio gimnastički savez njezine zemlje.

Dvije kolegice isto su učinile u petak, noseći trikoe koji prekrivaju čitavo tijelo tijekom ženskog finala višeboja.

Njemački gimnastički savez (DTB) priopćio je da su se njihove gimnastičarke koje su nastupale u švicarskom gradu Baselu usprotivile 'seksualizaciji u gimnastici', dodajući da je to pitanje postalo jako važno kako bi se spriječilo seksualno zlostavljanje.

- Nadamo se da će se gimnastičarke kojima je neudobno u uobičajenoj odjeći osjećati ohrabrene da slijede naš primjer, rekla je Voss.

Njezina kolegica Kim Bui je u srijedu u početku nastupala u konvencionalnom trikou, ali kasnije je rekla da su htjeli dati primjer kao tim. Elisabeth Seitz ranije je rekla da je to jedna stvar manje zbog koje treba brinuti jer ne postoji rizik da će se što slučajno otkriti.

'Počela sam se osjećati sve nelagodnije'

Voss je svoju odluku objasnila u intervjuu za ZDF: - Mi žene želimo se osjećati dobro u svojoj koži. U gimnastičkom sportu to je teško pogotovo kad se vaše tijelo počne mijenjati od tijela djevojčice u tijelo žene. Kao djevojčica nisam na odjeću za vježbanje gledala kao na veliku stvar. Ali kad je počeo pubertet, kad je došla menstruacija, počela sam se osjećati sve neugodnije.

U DTB-u kažu da bi sport i gimnastika trebali biti područja na kojima se sportašice cijelo vrijeme osjećaju ugodno u svojoj odjeći.

U poruci objavljenoj na Instagramu u četvrtak, Voss je odluku opisala kao projekt 'blizak srcima našeg tima'. Njezin nastup na gredi nije prošao onako dobro kao što se nadala, rekla je, ali njezin je potez dobio pohvale sa svih strana. - Osjećate se dobro i još uvijek izgledate elegantno? Zašto ne?, napisala je.

Prema pravilima Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) natjecateljice smiju nositi 'jednodijelni triko s nogavicama pune dužine od kukova do gležnjeva', pod uvjetom da je elegantnog dizajna.

Seitz je izjavila da su sve natjecateljice trenirale u trikoima koji prekrivaju cijelo tijelo, a zatim su se u jednom trenutku zapitale zašto to ne bi smjele i na natjecanju.

Nizozemski gimnastički savez također je pohvalio ovaj potez. Glasnogovornik je javnoj radioteleviziji NOS rekao da su suci često oduzimali bodove kada je natjecateljica pokušala učiniti svoj triko udobnijim tijekom nastupa.

Voss je rekla da iako nikada sama nije bila zlostavljana, ona i njezine kolegice uzor su mlađim sportašicama i željele su potaknuti sve da se zauzmu za sebe.

Američka gimnastičarka Simone Biles, koja je rekla da ju je seksualno zlostavljao sada zatvoreni sportski liječnik Larry Nassar, rekla je prošli tjedan da je jedan od razloga zbog kojih ove godine namjeravala sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju bio taj da progovori o tome i dâ glas onima koji su također bili zlostavljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:00