TALIJANSKA PREMIJERKA

Giorgia Meloni razgovarala sa Zelenskim, ponovila svoju potporu Ukrajini

Meloni, koja je preuzela mandat u listopadu, čvrsta je pobornica Kijeva

Giorgia Meloni

 John Thys/Afp

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u četvrtak je još jednom potvrdila "punu podršku" svoje vlade Ukrajini u pozivu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, priopćio je njezin ured.

Meloni, koja je preuzela mandat u listopadu, čvrsta je pobornica Kijeva, unatoč nesuglasicama po tome pitanju unutar vlastite desničarske vladajuće koalicije i podijeljenog javnog mišljenja.

"Meloni je ponovila punu podršku talijanske vlade Kijevu u političkim, vojnim, gospodarskim i humanitarnim područjima, u popravku energetske infrastrukture i radu na budućoj izgradnji Ukrajine", rekao je njezin ured.

U tvitu objavljenom ranije u utorak, Zelenski je zahvalio Meloni za njezinu "solidarnost i sveobuhvatnu potporu" te je rekao da Italija razmatra da Kijev opskrbi sustavima protuzračne obrane.

U prošlotjednom obraćanju skupini zapadnih čelnika, ukrajinski predsjednik zatražio je široki raspon oružja i protuzračnih sustava za suprotstavljanje ruskoj invaziji.

U intervjuu za Reuters ranije ovog mjeseca, talijanski ministar obrane Guido Crosetto potvrdio je da je Kijev zatražio sustave protuzračne obrane od Rima, uključujući i francusko-talijanski sustav SAMP/T.

Pod prethodnom vladom premijera Marija Draghija, Italija je poslala pet paketa vojne pomoći Kijevu, a vlada Giorgie Meloni radi na mogućem šestom paketu.

Ured Giorgie Meloni u utorak je rekao da je "potvrdila svoju namjeru" da posjeti Kijev i pozvala je Zelenskija, koji je prošli tjedan posjetio SAD u svome prvom prekomorskom putu otkad je Rusija izvršila invaziju Ukrajine 24. veljače, da posjeti Rim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2023 00:17