KORUPCIJA U SRCU EU

Glamurozna Grkinja, torbe pune eura i bogati Katarci: Sve o skandalu koji trese Bruxelles

Šest je osoba privedeno nakon policijske akcije u Bruxellesu. Četiri osobe su zadržane u pritvoru dok su dvije puštene

Eva Kaili; prizor iz Katara; Francesco Giorgi, Eva Kaili; Pier-Paolo Panzeri; prizor iz Europskog parlamenta

 Profimedia/

Nakon što su u petak uhićeni potpredsjednica EP-a Eva Kaili iz Grčke, bivši član Europskog parlamenta iz Italije, par zaposlenika i šef sindikalne udruge, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da su sumnje u korupciju u Europskom parlamentu vrlo ozbiljne i zabrinjavajuće.

Tužitelji su u ponedjeljak rekli da je policija zbog sumnje da je jedna zaljevska zemlja platila visok iznos kako bi utjecala na odluke Europskog parlamenta dosad pretražila 19 stanova i ureda te niz ureda u Parlamentu. Nije službeno rečeno na koju se zemlju sumnja, no mediji govore o Kataru.

U pretragama stanova dvaju europarlamentaraca zaplijenjeno je 600.000 eura, navodi Politico. Zaplijenjena su računala i mobilni telefoni kako bi se pregledao njihov sadržaj. U stanu jednog europarlamentarca pronađeno je 150 tisuća eura.

Šest je osoba privedeno nakon policijske akcije u Bruxellesu. Četiri osobe su zadržane u pritvoru dok su dvije puštene. Četvero pritvorenih u srijedu će izaći pred sud. Imena pritvorenih nisu službeno objavljena. Četvero pritvorenih sumnjiči se za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji, objavilo je belgijsko savezno tužiteljstva. Kako navodi »Le Soir«, istraga se vodi od srpnja 2022. godine.

Socijaldemokrati, koji su se našli usred ovog skandala, u ponedjeljak su se pokušali distancirati od Kaili, koju su promptno izbacili iz stranke. Povezani sa skandalom napustili su svoje pozicije.

Von der Leyen je rekla da Komisija provjerava podatke u registru transparentnosti u kojem su zabilježeni svi sastanci povjerenika i njihovog osoblja s lobistima. Tužitelji su rekli kako sumnjaju da je zaljevska država nekoliko mjeseci utjecala na ekonomske i političke odluke parlamenta. Europski parlament trebao je ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog režima za građane Kuvajta, Katara, Omana i Ekvadora. Europski parlament ima 705 zastupnika, koje biraju glasači 27 zemalja članica unije.

O kojim je kaznenim djelima riječ?

Istražitelji kažu da je riječ o mogućem utjecaju na Europski parlament od strane jedne zaljevske države, dok mediji navode da je riječ o Kataru. Zastupnici i njihovi suradnici navodno su uzeli velike iznose novca i skupe darove. Od šestero privedenih, četvero je zadržano u pritvoru. Terete se za "sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, pranje novca i korupciju". Koliko se dade zaključiti iz onoga što je dosad procurilo, Eva Kaili i suradnici terete se da su, u zamjenu za novac i darove, sve učinili da opeglaju imidž Katara uoči ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, prikazujući tamošnje prilike sa stanjem ljudskih i radničkih prava boljim nego što jesu.

Tko je Eva Kaili?

Kao bivša TV voditeljica jedna je od najglamuroznijih likova u Bruxellesu, piše Politico. Eva Kaili osam godina je eurozastupnica. Suspendirana je s dužnosti jedne od četrnaest potpredsjednika Europskog parlamenta. Suspendirana je i iz parlamentarne skupine socijalista i demokrata i isključena iz Pasoka, grčke stranke lijevog centra. Tužitelji u Grčkoj su zamrznuli svu njezinu imovinu, prenosi BBC.

Ova 44-godišnjakinja iz Soluna bila je jedna od najmlađih zastupnica kada je 2007. godine izabrana u grčki parlament. Uz diplomu arhitekture završila je magisterij iz međunarodnih i europskih odnosa. Kada je Atena riješila spor oko imena sa susjednom državom tako da ju je natjerala da promijeni ime u Sjeverna Makedonija, Eva Kaili napisala je na Twitteru da je to "nepopravljiva šteta za povijest, Makedoniju i Grke". Francuski "Le Soir" piše da su joj u stanu pronađene torbe pune novčanica.

Što je Eva Kaili učinila za Katar?

Potpredsjednica EU parlamenta početkom studenog otputovala je u Katar. Branila je Katar u govoru u Europskom parlamentu 24. studenoga, tvrdila je da su napredovali oko radničkih prava, svjetsko nogometno prvenstvo dokaz je da "sportska diplomacija može donijeti povijesnu promjenu u zemlji". Reforme u Kataru nadahnule su arapski svijet, naglasila je. Čak je Katar nazvala "predvodnikom u radničkim pravima" nakon sastanka s katarskim ministrom rada, navodi Politico. Svakoga tko razgovara s Katarcima, požalila se u govoru pred parlamentom, sumnjiče za korupciju. Prije desetak dana glasala je u odboru za unutrašnje poslove EU parlamenta za ublažavanje viznih pravila za Katar. To očito nije bila dogovorila sa svojim klubom zastupnika, izvještava njemački ZDF, pozivajući se na dva zastupnika. Potpredsjednica SPD-a Katarina Barley rekla je za ZDF da je Kaili sjela sasvim straga, gdje inače sjede samo zaposlenici, daleko od njihove zastupničke skupine. Moglo bi se reći da se skrivala, dodala je.

Zašto je Katar trebao pomoć?

Katar je godinama kritiziran zbog lošeg stanja ljudskih prava, zbog prava žena, zabrane homoseksualnosti i robovskog iskorištavanja stranih radnika. Brojni članovi tadašnjeg Izvršnog odbora Fife, koji je 2010. dodijelio Svjetsko prvenstvo Kataru, sada su osuđeni za korupciju. Katar sve negira. Dužnosnik katarske vlade rekao je da njegova zemlja nije upoznata s detaljima istrage, prenosi njemački Spiegel. Svaka "optužba o nedjelima od strane države Katar" je neutemeljena, poručio je.

Na koga još ciljaju istražitelji?

Istraga je usmjerena na socijaldemokratske krugove. Pretražena je i kuća belgijskog zastupnika Marca Tarabelle, socijaldemokrata. Izjavio je da nema apsolutno ništa za skrivati ​i da je spreman odgovoriti na sva pitanja. Partner Eve Kaili, Talijan Francesco Giorgi također je uhićen u petak. Kaili je s njim u vezi pet godina i imaju dvogodišnju kćer. On radi u EU parlamentu, osnivač je nevladine organizacije »Fight Impunity« koja se bori protiv korupcije. Predsjednik te nevladine organizacije Pier Antonio Panzeri također je uhićen. On je prilično istaknuta osoba u Italiji i bivši socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu, piše Spiegel. Politico navodi da istražitelji terete Panzerija da je intervenirao u korist Katara i Maroka kod zastupnika Europskog parlamenta. Njegova kći i supruga su u kućnom pritvoru, a pretraženi su i uredi nekoliko europarlamentaraca povezanih s njegovom nevladinom organizacijom.

Smatra se da Panzeri ima dobre veze u Bruxellesu. S njegovom nevladinom organizacijom bio je povezan bivši francuski premijer Bernard Cazeneuve, bivši povjerenik EU za migracije Dimitris Avramopoulos, bivša zastupnica Cecilia Wikström i bivša visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini, navedeni kao počasni članovi udruge. Sad su svi prekinuli svoje veze s »Fight Impunityjem» Talijanski mediji navode da su istražitelji usredotočeni na još jednu nevladinu organizaciju, »No Peace Without Justice«. Talijanska agencija Ansa najavila je da je priveden također šef te udruge Niccolò Figà-Talamanca. Ta je udruga zadužena za ljudska prava i promicanje demokracije na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, sa sjedištem u Rimu i Bruxellesu, a u Bruxellesu je smještena na istoj adresi kao Fight Impunity, na 41 Rue Ducale.

Policija je zapečatila ured još jednog parlamentarnog pomoćnika koji je radio za Fight Impunity, a trenutno radi kao pomoćnik belgijske socijaldemokratske zastupnice u Europskom parlamentu Marie Arene. Zastupnica Arena je od Panzerija naslijedila predsjedavanje pododborom za ljudska prava i blisko surađuje s Fight Impunity, potvrdila je da je zapečaćen ured njezinog pomoćnika. Udrugu No Peace Without Justice osnovala je bivša EU povjerenica Emma Bonino, bivša liberalna eurozastupnica i ministrica vanjskih poslova Italije. Navedena je kao počasna članica odbora Fight Impunity.

Je li istraga ograničena na Europski parlament?

Nije. Pritvoren je i glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Luca Visentini, koji je prije toga bio dugogodišnji šef Europske konfederacije sindikata. Luca Visentini u nedjelju je uvjetno pušten na slobodu, objavili su belgijski mediji. Najglasniji u kritikama Katara zbog prava radnika uoči Svjetskog prvenstva bili su sindikati građevinara. Ali i prije nego što je Visentini preuzeo vodstvo, ITUC je bio blag prema Kataru. Sharan Burrow, prethodni šef ITUC-a, pozvao je kritičare Katara da "odu i vide promjenu", što se može vidjeti u videu koji je objavilo katarsko ministarstvo rada u lipnju.

Koja je dimenzija skandala?

Puni opseg još se ne može sagledati. Njemački zastupnik Zelenih Daniel Freund rekao je da je riječ jednoj od najvećoj korupcijskoj aferi posljednjih desetljeća. Alberto Alemanno, profesor prava na HEC Paris, nazvao je to "najšokantnijim skandalom u povijesti EU-a". Već sada je jasno da će ugled EU parlamenta, a možda i cijele EU, biti narušen, ocjenjuje Spiegel. Populisti i protivnici EU koriste skandal za stjecanje političkih poena. Britanac Nigel Farage je u nedjelju poručio: "Hvala bogu da smo vani." Glasnogovornik mađarske vlade Zoltán Kovács napisao je na Twitteru da se raduje tweetovima eurozastupnika koji redovito zauzimaju stav protiv korupcije.

Koje su posljedice po rad EU parlamenta?

Glasanje o viznim olakšicama za Katar vjerojatno će biti odgođeno. Klub socijaldemokrata pozvao je da se prijedlog o liberalizaciji viznog režima stavi na čekanje, a izvjestitelj Zelenih kaže da će glasati protiv te mjere ako dođe na glasovanje ovog tjedna.

Mora se osigurati da u pripremi nacrta odluke nisu bili uključeni osumnjičeni zastupnici ili njihovi suradnici, rekao je zastupnik Zelenih Erik Marquardt. Predlaže se da Europska komisija formira neovisno etičko tijelo koje bi se odnosilo na sve institucije EU-a, ali gotovo sigurno neće imati istražne ili izvršne ovlasti. Članovi Odbora za vanjske poslove Parlamenta EU planirali su posjetiti Saudijsku Arabiju i Katar u nadolazećim tjednima. Sada je put u Katar otkazan.

Metsola: ‘Nitko neće proći nekažnjeno‘

Ništa se neće "gurati pod tepih", poručila je u ponedjeljak predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola nakon što su belgijske vlasti uhitile i optužile za korupciju potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili.

"Nitko neće proći nekažnjeno", rekla je Metsola otvarajući plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu i ustvrdila da se aferom, uz Europski parlament, pod napadom "našla i europska demokracija".

"Ovi zloćudni akteri, povezani s autokratskim trećim zemljama, navodno su instrumentalizirali nevladine organizacije, sindikate, pojedince, pomoćnice i članove Europskog parlamenta u nastojanju da sebi podčine naše procese, no njihovi su zlonamjerni planovi propali", rekla je čelnica parlamenta.

"Pokrenut ćemo reformski proces da vidimo tko ima pristup našim prostorijama, kako se te organizacije, nevladine organizacije i ljudi financiraju, kakve veze imaju s trećim zemljama, tražit ćemo više transparentnosti u vezi s tim. Ispitat ćemo susrete sa stranim akterima i onima koji su s njima povezani", poručila je Metsola i najavila jačanje sustava "zviždača".

Iratxe Garcia Perez, čelnica kluba socijalista S&D kojem pripada u optužena grčka zastupnica, rekla je na otvaranju sjednice da su ovo "crni dani za europsku demokraciju" i njenu parlamentarnu skupinu te najavila punu suradnju u istrazi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:59