DISKVALIFIKACIJA?

Glasači u Coloradu pozvali Vrhovni sud da presudi u slučaju Trumpa

U Trumpovom podnesku u srijedu njegovi odvjetnici zatražili su od sudaca da "po kratkom postupku preinače" Vrhovni sud

Donald Trump 

 Jerry Mennenga/Zuma Press/Profimedia/Jerry Mennenga/zuma Press/profimedia

Glasači u Coloradu koji žele zabraniti Donaldu Trumpu sudjelovanje na izborima u njihovoj saveznoj državi pozvali su u četvrtak Vrhovni sud SAD-a da odluči diskvalificira li Trumpa njegova uloga koja je dovela do napada na Kapitol da ponovno bude predsjednik, kako je utvrdio niži sud.

Sudski podnesak, koji su podnijeli republikanski i nepovezani birači u Coloradu, uslijedio je dan nakon što je Trump zatražio od sudaca da ponište politički eksplozivnu presudu najvišeg suda Colorada od 19. prosinca, prema kojoj Trumpova uloga uoči napada na američki Kongres 6. siječnja 2021. diskvalificira bivšeg predsjednika s novih republikanskih predizbora.

Povijesna odluka suda u Coloradu označila je prvi put u povijesti da je 3. odjeljak četrnaestog amandmana američkog ustava - takozvana diskvalificirajuća klauzula - korišten da se predsjednički kandidat smatra nepodobnim za Bijelu kuću.

Napad od 6. siječnja bio je pokušaj Trumpovih pristaša da ponište njegov poraz na izborima 2020. od demokratskog predsjednika Joea Bidena, za koji Trump lažno tvrdi da je rezultat prijevare.

Presuda suda u Coloradu donesena je na temelju tužbe koju je podnijela skupina birača iz Colorada, a koju je poduprla nadzorna skupina Citizens for Responsibility and Ethics iz Washingtona, ili CREW, koja je podnijela odgovor u četvrtak.

Tužitelji su rekli sucima da Trumpovo namjerno "mobiliziranje, poticanje i ohrabrivanje" naoružane gomile da napadne Kapitol ispunjava pravnu definiciju u Odjeljku 3.

"Ovaj napad je bio ‘pobuna‘ protiv Ustava po bilo kojem standardu", rekli su u podnesku.

Visoki sud u Coloradu već je stavio svoju odluku na čekanje, navodeći da će Trump ostati na listi dok traje proces priziva.

Ta je odluka potaknula odvojene žalbe Vrhovnom sudu SAD-a - jednu republikanaca iz Colorada i drugu Trumpa, favorita za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine.

U Trumpovom podnesku u srijedu njegovi odvjetnici zatražili su od sudaca da "po kratkom postupku preinače" Vrhovni sud Colorada jer je pitanje predsjedničke podobnosti rezervirano za Kongres.

Trumpov pravni tim rekao je da odluka državnog suda označava "prvi put u povijesti SAD-a da je pravosuđe spriječilo birače da glasaju za predsjedničkog kandidata vodeće većinske stranke", dodajući da presuda "nije i ne može biti točna".

Politički zapaljivi slučaj sada dolazi pred najviše pravosudno tijelo u zemlji, čija konzervativna većina u omjeru 6-3 uključuje tri osobe koje je on sam imenovao. Postupak sudaca utjecat će na šire napore da se Trump diskvalificira s drugih državnih izbora kako se izbori 2024. budu približavali.

CREW je u priopćenju u četvrtak pozvao suce da brzo preuzmu slučaj "kako bi osigurali da birači republikanaca u Coloradu, poput našeg klijenta - i svih Amerikanaca - imaju povjerenja u podobnost ljudi na njihovim glasačkim listićima."

Trump se također žalio državnom sudu Mainea na odluku najvišeg izbornog dužnosnika te države kojom mu je zabranjen pristup primarnim izborima prema istoj ustavnoj odredbi o kojoj je riječ u slučaju Colorado.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:46