OBJAVILA VLADA

Glasači zaraženi koronavirusom moći će izaći na birališta u Portugalu

Broj hospitaliziranih i umrlih znatno je manji nego na vrhuncima prethodnih valova
 Patricia De Melo Moreira/AFP

Portugalski glasači zaraženi koronavirusom, kao i oni kojima je određena izolacija, moći će napustiti svoj dom kako bi glasali na prijevremenim izborima 30. siječnja, objavila je portugalska vlada u srijedu.

Dan ranije je Portugal, u kojemu je gotovo 90 posto od 10 milijuna stanovnika cijepljeno, imao rekordnih 43.729 novozaraženih zbog zaraznije, ali manje smrtonosne, omikron varijante.

Broj hospitaliziranih i umrlih znatno je manji nego na vrhuncima prethodnih valova.

Ministrica unutarnjih poslova poslova Francisca Van Dunem kazala je na novinskoj konferenciji da bi birači koji su u izolaciji trebali glasati od 18 do 19, apelirajući na njih da ne dođu prije na birališta pošto je riječ o preporuci.

Ti birači moraju nositi masku i održavati distancu, dok svoj dom mogu napustiti samo kako bi glasali.

"Potreban nam je društveni ugovor koji će svima omogućiti da sigurno glasaju", kazala je Van Dunem, zamolivši birače u izolaciji da do birališta ne dođu javnim prijevozom, već pješice ili vlastitim vozilom.

Graca Freitas, čelnica javnozdravstvenog tijela DGS, kazala je da neće postojati posebno označena mjesta na biralištima za osobe s covidom-19 te se na biralištima neće znati imaju li covid-19.

"Ovo rješenje o određivanju vremenskog razdoblja za glasanje neće u potpunosti spriječiti zarazu, ali će minimizirati rizik", kazala je Freitas.

Izbori su raspisani nakon što je parlament odbio prijedlog proračuna za 2022. manjinske socijalističke vlade.

Socijalisti premijera Antonija Coste po anketama imaju znatnu prednost, ali vjerojatno nedovoljnu za parlamentarnu većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 05:35