UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Glasnogovornik Kremlja: ‘Izjava glavnog ukrajinskog obavještajca je monstruozna‘

Ključne događaje vezane uz rat u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Dmitrij Peskov

 Natalia Kolesnikova/AFP

Ključni događaji:

- Rusija ‘praktički prekinula crnomorski dogovor o žitu‘

- Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila 100.000 vojnika u bitci za Bahmut

- Rusi sve češće regrutiraju migrante i šalju ih na bojišnicu

- Nervoza u Moskvi uoči proslave Dana pobjede u utorak

- Putin naredio evakuaciju područja oko nuklearne elektrane Zaporižja

- Rusija izvela niz napada na Kijev i druge dijelove Ukrajine

- Ukrajina oborila 35 dronova iranske proizvodnje Shahed


Europska komisija: EU će Ukrajini donirati milijun komada streljiva u 12 mjeseci

Europska unija će u idućih 12 mjeseci Ukrajinu opskrbiti s milijun komada streljiva, rekao je u ponedjeljak povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u Europskom parlamentu.

Povjerenik Europske komisije u posljednjih šest tjedana posjetio je 15 tvornica u 13 država kako bi se upoznao s izazovima i potrebama industrije proizvodnje streljiva u Europi, te kako bi se ona proširila i ubrzala, rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Između ostalog Breton je krajem travnja boravio i u Hrvatskoj.

Francuz je naglasio kako je to potrebno kako bi se Ukrajina nastavila opskrbljivati streljivom, ali i kako bi se obnovile zalihe država članica.

„Uvjeren sam da za 12 mjeseci uz adekvatnu podršku uistinu možemo osigurati proizvodnju milijun komada streljiva godišnje”, rekao je povjerenik, dodavši kako su šefovi država EU-a preuzeli obvezu da će toliku količinu streljiva u idućoj godini dati Ukrajini.

On je kazao kako trenutni kapaciteti nisu u skladu s potrebama koje postoje, no da postoji stvarna volja da se oni osnažuju.

Europska komisija osigurat će 500 milijuna eura iz proračuna prema tom cilju te očekuje da će uz javna partnerstva to generirati ukupno milijardu eura pomoći.

Breton je upozorio da se rat vodi i kroz kapacitete za proizvodnju te da Europa tu mora pokazati „vjerodostojnost”.

Predloženi akt Komisije o pomoći industriji nosi zanimljiv akronim ASAP (Act in Support of Ammunition Production) koji se često koristi u engleskom jeziku u značenju "što je prije moguće" (as soon as possible).

Breton je u ponedjeljak zastupnike Europskog parlamenta zatražio da ga podrže na glasanju u utorak.


Peskov zgrožen izjavama šefa ukrajinske vojne obavještajne službe

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, osudio je izjave koje je šef ukrajinske vojne obavještajne službe, Kiril Budanov, prošli tjedan dao u intervjuu Yahoo Newsu.

Na pitanje o ubojstvu Darje Dugine, Budanov je odgovorio: "Nemojte nastavljati s tom temom. Sve što ću komentirati je to da smo ubijali Ruse i nastavit ćemo ih ubijati bilo gdje na ovom svijetu do potpune pobjede Ukrajine".

Peskov sad tvrdi kako Budanovljeve riječi potvrđuju ulogu Ukrajine u terorističkim napadima na ruski teritorij.

"Ovo je zbilja monstruozna izjava koja izravno potvrđuje da režim u Kijevu ne samo da sponzorira terorističku aktivnost, već djeluje i kao njezin neposredni organizator", izjavio je glasnogovornik Kremlja, a prenosi portal Meduza.

"Rusija će vrlo pažljivo pratiti reakciju zapadnih vlada na ovakve riječi. Takve terorističke izjave treba jasno osuditi", rekao je Peskov pa dodao kako Budanovljevo obećanje da će "Ukrajinci nastaviti ubijati Ruse" opravdava odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu.


Ukrajina Njemačkoj: ‘Ne poštujete naše žrtve u II. svjetskom ratu‘

Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrij Melnik optužio je u ponedjeljak Njemačku da ne pokazuje dovoljno poštovanja prema Ukrajincima poginulima u Drugom svjetskom ratu, u povodu 78. godišnjice kapitulacije nacističke Njemačke 1945. godine.

"Jedva da možete vidjeti riječ Ukrajina u njemačkim školskim udžbenicima o ratnim godinama", rekao je Melnik, bivši njemački veleposlanik u Njemačkoj.

Ukrajinski dužnosnici opetovano kritiziraju što je fokus gotovo uvijek na Rusiji kad se govori o sovjetskim žrtvama i vojnim postignućima u Drugom svjetskom ratu.

Deset milijuna Ukrajinaca izgubilo je živote u Drugom svjetskom ratu, ali "gotovo nitko" u Njemačkoj ne zna za te žrtve, rekao je Melnik u izjavi za ukrajinsku televiziju.

Pozvao je da se u središtu Berlina podigne poseban memorijalni kompleks za ukrajinske žrtve.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je rekao da je između 1939. i 1945. poginulo osam milijuna Ukrajinaca.


Ukrajina: Rusija ‘praktički prekinula crnomorski dogovor o žitu‘

Rusija je praktički prekinula crnomorski dogovor o žitu odbijajući registrirati brodove koji dolaze, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obnove.

“Ruska Federacija još jednom je učinkovito zaustavila ‘inicijativu za žito‘ odbijajući registrirati dolazeća plovila i izvršiti njihove inspekcije. Ovakav pristup je u suprotnosti s odredbama trenutnog sporazuma”, navodi se u priopćenju ministarstva prema Reutersu.

image

Prizori rata u Ukrajini

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila 100.000 vojnika u bitci za Bahmut

Oko 100.000 ruskih vojnika poginulo je u bitci za Bahmut u istočnoj Ukrajini, ustvrdio je ukrajinski general.

Pukovnik Serhij Čerevati, glasnogovornik Istočne skupine oružanih snaga Ukrajine, rekao je da su to "grubi izračuni".

“Siguran sam da će daljnje provjere pokazati još veći broj. To je prirodno jer neprijatelj koristi takozvane ‘ljudske valove‘ kao glavnu metodu vođenja rata.”

Čerevati je rekao da je Rusija u posljednja 24 sata izvela oko 415 topničkih napada. Dodao je da su u nedjelju ubijena 64 ruska vojnika.

Čerevati je također rekao da se čini da Rusiji ne nedostaje streljiva, unatoč tvrdnjama šefa Wagnera Jevgenija Prigožina.

“Ovakve izjave vođe Wagner grupe najvjerojatnije su povezane s činjenicom da je dao previše obećanja o zauzimanju Bakhmuta i izmišlja te gluposti o nedostatku streljiva budući da osim gubitaka u ljudstvu nema drugih ‘pobjeda’.”


Fotografije zgrade oštećena u sinoćnjima napadima na Kijev

Objavljene su fotografije stambene zgrade oštećene nakon sinoćnjeg ruskog napada dronom u Kijevu.

Ukrajinsko zračno zapovjedništvo priopćilo je da je svih 35 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje su lansirane na grad srušeno.

Gradonačelnik Kijeva izjavio je da su jutrošnji napadi na Kijevi bii najteži od početka invazije.

Petero ljudi je ozlijeđeno od krhotina dronova koji su padali na tlo.

image

Zgrada oštećena u napadu dronovima

Genya Savilov/AFP
image

Zgrada oštećena u napadu dronovima

Genya Savilov/AFP
image

Zgrada oštećena u napadu dronovima

Genya Savilov/AFP

Ursula von der Leyen sutra u Kijevu

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen posjetit će Kijev u utorak, na Dan Europe 9. svibnja, i sastati se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik EK.

“Predsjednica Komisije potvrdit će nepokolebljivu potporu Europske unije Ukrajini”, rekao je Eric Mamer.

Bit će to peti posjet predsjednice izvršnoj tijela Unije Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Mamer je također rekao da je EK u petak veleposlanicima država članica predstavila prijedlog 11. paket sankcija protiv Rusije, koji će prije svega biti usmjeren protiv onih koji pomažu Rusiju u izbjegavanju sankcija.

Komisija u pravilu ne objavljuje prijedloge sankcija dok ne dobije suglasnost država članica, koje će o tome raspravljati idućh dana.

Prema diplomatskim izvorima, EK predlaže da se stvori zakonska mogućnost za ograničenje izvoza u zemlje za koje se sumnja pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

To bi trebalo biti svojevrsno sredstvo odvraćanja, a ako to ne bude učinkovito, Unija bi mogla uvesti zabranu izvoza proizvoda namijenjenih za dvojnu namjenu, civilnu i vojnu, u određene zemlje.

Također je moguće da se na popisu sankcioniranih nađe nekoliko kineskih tvrtki.


Zelenski će formalizirati dan sjećanja i pobjede u Ukrajini 8. svibnja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je obilježio obljetnicu predaje nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu rekavši da će formalizirati dan sjećanja i pobjede u Ukrajini 8. svibnja, a 9. svibnja Ukrajina će obilježavati Dan Europe.

Obraćajući se naciji na brdu iznad Kijeva, Zelenski je rekao da se "staro zlo" vratilo, ovaj put provodi ga "moderna Rusija" koja teži istom cilju "porobljavanja i uništenja" kao i nacisti - ali da neće uspjeti.

Dodatno učvršćujući prekid Ukrajine sa sovjetskom prošlošću, Zelenski je rekao da je podnio prijedlog zakona parlamentu kojim se 8. svibnja službeno proglašava Danom sjećanja i pobjede, dok će 9. svibnja - kada Rusija obilježava Dan pobjede - postati Dan Europe.

"Vraćamo našoj državi poštenu povijest bez ideoloških utjecaja. Upravo se 8. svibnja većina naroda svijeta prisjeća veličine pobjede nad nacistima", rekao je u videu objavljenom na svojem Telegram kanalu.

"Danas sam potpisao odgovarajući dekret i svake godine od sutra, 9. svibnja, obilježavat ćemo svoje povijesno jedinstvo - jedinstvo svih Europljana koji su uništili nacizam i koji će pobijediti ‘rušizam‘", rekao je, koristeći riječ koju su Ukrajinci skovali da opiše ono što nazivajuruskim fašizmom.

Za Rusiju je 9. svibnja jedan od najvažnijih nacionalnih događaja - sjećanje na goleme žrtve koje je podnio Sovjetski Savez prije nego što je poražena nacistička Njemačka. Sovjetska Rusija i sovjetska Ukrajina pretrpjele su užasne gubitke u ratu.

Bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke stupila je na snagu u 23.01. sati 8. svibnja 1945., što je već 9. svibnja u Moskvi. Rusi rat 1941.-1945. nazivaju Velikim patriotskim ratom.

Moskva je pojačala napade na glavni grad Ukrajine Kijev i druge gradove širom zemlje uoči 9. svibnja, a neki komentatori kažu da Vladimir Putin želi osigurati neku vrstu pobjede u teškom ratu koji će se poklopiti s praznikom.

Zelenski je rekao da Europa ne može dopustiti da se to dogodi i da je ponovno vrijeme da zajedno pobijedimo "zlo" kako bismo osigurali da nitko više nikada ne porobljuje druge narode i uništava druge zemlje.

"Još ne znamo datum naše pobjede, ali znamo da će to biti praznik za cijelu Ukrajinu, za cijelu Europu, za cijeli slobodni svijet", rekao je Zelenski.


Rusi sve češće regrutiraju migrante i šalju ih na bojišnicu

Službenici ruskog ureda za regrutiranje posebno ciljaju srednjoazijske radnike migrante u Rusiji te ih šalju u borbu u Ukrajini, kaže Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Sve su češći posjeti džamijama i imigracijskim uredima gdje se regrutiraju novi borci. U imigracijskim uredima osoblje koje govori tadžički i uzbečki rutinski pokušava regrutirati migrante.

Radio Slobodna Europa kaže kako se migrantima nude bonusi u iznosu od 2390 dolara i plaće do 4160 dolara mjesečno. Migrantima je također ponuđeno brzo dobivanje ruskog državljanstva u vremenu od šest mjeseci do jedne godine, umjesto uobičajenih pet godina.

Visoka mjesečna plaća i bonusi za prijavu navest će neke radnike migrante da se prijave. Ti će novaci vjerojatno biti poslani na ukrajinske bojišnice gdje je stopa pogibije iznimno visoka.

Novačenje migranata dio je pokušaja ruskog ministarstva obrane da ispuni svoj cilj regrutiranja 400.000 dobrovoljaca za borbu u Ukrajini.

Vlasti gotovo sigurno nastoje odgoditi svaku novu otvorenu obveznu mobilizaciju što je dulje moguće kako bi smanjili mogućnost prosvjeda kod kuće.


Strah od nuklearne katastrofe raste

Strah od nuklearne katastrofe raste u Ukrajini dok Vladimir Putin evakuira gradove u blizini najveće europske nuklearne elektrane, usred brojnih upozorenja da su njegove trupe tamo postavile i eksploziv.

Moskva je evakuirala 1.680 građana, uključujući 660 djece, iz područja oko nuklearne elektrane Zaporizhzhia uoči dugoočekivane protuofenzive Kijeva da odbaci trupe ruskog predsjednika.

Više od desetak gradova i sela evakuirano je u blizini prve crte bojišnice u južnoj Ukrajini, uključujući i grad Enerhodar, koji je dom radnika elektrane i njihovih obitelji.

Stručnjaci su upozorili da postavljanjem oružja na to mjesto Rusija riskira da postrojenje bude pogođeno ukrajinskim topništvom - i time riskira nuklearni kolaps.

Rafael Grossi, glavni direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je: ‘Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posljedice za stanovništvo i okoliš.

‘Ovaj veliki nuklearni objekt mora biti zaštićen‘, rekao je.


Nervoza u Moskvi uoči proslave Dana pobjede u utorak

Rusija je, čini se, pojačala napade na Ukrajinu uoči godišnje parade za Dan pobjede koja će se u utorak održati u Moskvi, a kojom se obilježava pobjeda Rusije nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

Ta je proslava tijekom 23 godine Putinove vladavine, postala središnjim elementom predsjednikove vizije Ruskog identiteta.

No, kako izvještava Guardianov Pjotr Sauer iz Moskve, ove godine postoje znakovi nelagode među ruskim vodstvom zbog slavlja dok postoji bojazan od ukrajinskih napada, nakon što su dronovi nepoznatog porijekla prošli tjedan napali Kremlj.

"Postoji nervoza koju nikad prije nisam vidio", rekao je jedan dužnosnik iz ureda gradonačelnika Moskve. “Ali proslava Dana pobjede mora se održati, nema druge opcije.”

Fotografije s generalne probe u Moskvi:

image
Kirill Kudryavtsev/AFP
image
Kirill Kudryavtsev/AFP
image
Kirill Kudryavtsev/AFP
image
Kirill Kudryavtsev/AFP
image
Kirill Kudryavtsev/AFP
image
Kirill Kudryavtsev/AFP

Putin naredio evakuaciju područja oko nuklearne elektrane Zaporižja

Putin je naložio evakuaciju 1680 građana, uključujući 660 djece, iz područja oko nuklearne elektrane Zaporižja koju su zauzele ruske snage.

Rečeno je da će evakuacije utjecati na Energodar, grad u blizini najveće elektrane u Ukrajini, a iz UN-ovog tijela za nuklearni nadzor stiglo je upozorenje o mogućoj ‘teškoj nuklearnoj nesreći‘.

Više pročitajte OVDJE.


Prilepin o eksploziji u kojoj je poginuo njegov pomoćnik

Prokremaljski pisac Zahar Prilepin opisao je eksploziju automobila u kojoj je u subotu ubijen njegov pomoćnik, a on teško ozlijeđen.

Ruski nacionalist je u tekstu objavljenom u ponedjeljak na Telegramu rekao da je vozio i da je njegov pomoćnik bio na suvozačevom mjestu kada je bomba eksplodirala ispod sjedišta njegovog pomoćnika. Prilepin je rekao da je svoju kćer dovezao samo pet minuta prije eksplozije.

"Poručujemo demonima: nećete nikoga zastrašiti. Bog postoji. Pobijedit ćemo", dodao je na kraju svoje objave.


Ukrajina oborila 35 dronova iranske proizvodnje Shahed

Ukrajina kaže da je uništila svih 35 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Shahed koje je lansirala Rusija rano u ponedjeljak.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga rekao je da je Rusija također pokrenula 16 raketnih napada na gradove i regije uključujući Harkov, Herson, Nikolajev i Odesu, kao i 61 zračni napad. Također je izvijestio o 52 slučaja neprijateljskog granatiranja i rekao: "Nažalost, ima ubijenih i ranjenih među civilima, oštećenih visokih zgrada, privatnih rezidencija i druge civilne infrastrukture."

"Vjerojatnost daljnjih ruskih raketnih i zračnih napada po Ukrajini ostaje velika", dodali su.


Rusija izvela niz napada na Kijev i druge dijelove Ukrajine

Rusija je pokrenula val napada velikih razmjera na Kijev i druge dijelove Ukrajine, rekli su ukrajinski dužnosnici rano u ponedjeljak, dok se Moskva priprema za proslavu Dana pobjede kojim obilježava godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Najmanje pet osoba ozlijeđeno je u ruskim napadima na Kijev, navode ukrajinski dužnosnici, ruski su projektili zapalili skladište hrane u Odesi na Crnom moru, a eksplozije su zabilježene i u nekoliko drugih ukrajinskih regija.

Novi napadi dolaze dok se Moskva priprema za vojnu paradu povodom Dana pobjede u utorak, ključnu godišnjicu za predsjednika Vladimira Putina koji je evocirao duh sovjetske vojske koja je porazila snage nacističke Njemačke i izjavio da će Rusija poraziti Ukrajinu koja je navodno bila u rukama neonacista.

Rusija je intenzivirala granatiranje Bahmuta nadajući se da će ga zauzeti do utorka, rekao je vrhovni ukrajinski general zadužen za obranu opkoljenog grada, nakon što je ruska plaćenička skupina Wagner, po zadnjim informacijama, odustala od planova za povlačenje.

Tri su osobe ozlijeđene u eksplozijama u četvrti Solomjanski u Kijevu, a još dvije su ozlijeđene kada su ostaci bespilotne letjelice pali na četvrt Svjatošin, obje zapadno od središta glavnog grada, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko u poruci na aplikaciji Telegram.

Kijevska vojna uprava priopćila je da je olupina drona pala na pistu zračne luke Žuljani, jedne od dviju putničkih zračnih luka ukrajinske prijestolnice, ne uzrokujući požar, ali hitne su službe angažirane na mjestu događaja.

Također se navodi da su u kijevskom središnjem okrugu Ševčenkivski krhotine drona pogodile dvokatnicu, no za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

Reuters je objavio da su se čule brojne eksplozije u Kijevu, te da lokalni dužnosnici tvrde kako sustavi protuzračne obrane odbijaju napade. Nije poznato koliko je dronova lansirano na Kijev.

Sergej Bratčuk, glasnogovornik vojne uprave u Odesi, objavio je na svom Telegram kanalu fotografije velike građevine u potpunosti progutane plamenom, u, kako je rekao, ruskom napadu na skladište hrane.

Nakon što su sirene za zračni napad satima odjekivale iznad otprilike dvije trećine Ukrajine, mediji su također izvješćivali o eksplozijama u južnoj regiji Herson i Zaporožju na jugoistoku.

Vladimir Rogov, ruski lokalni dužnosnik u Zaporožju, rekao je da su ruske snage pogodile skladište i položaj ukrajinskih trupa u Orihivu, malom gradu u regiji. Reuters nije mogao neovisno to provjeriti.

Ruske su snage u nedjelju granatirale osam lokacija u regiji Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, objavila je regionalna vojna uprava na Facebooku.

U posljednja dva tjedna napadi su se također intenzivirali na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu. Ukrajina, bez potvrđivanja bilo kakve uloge u tim napadima, kaže da je uništavanje neprijateljske infrastrukture priprema za njezinu dugo očekivanu protuofenzivu.

Putin je napao Ukrajinu 24. veljače 2022., nazivajući to "specijalnom vojnom operacijom" za obranu Rusije od neonacista u Ukrajini, ali Kijev i njegovi saveznici kažu da je to bilo ničim izazvano otimanje zemlje.

Invazija je izazvala najveći sukob u Europi od Drugog svjetskog rata, usmrtila je tisuće ljudi i natjerala milijune na bijeg iz zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:05