KRITIKE IZ SAD-A

Glasnogovornik Pentagona John Kirby: Ukrajinci su slani u Rusiju protiv njihove volje

Ponašanje Rusije je "neprihvatljivo" i "odgovorna sila se tako ne ponaša", rekao je Kirby

John Kirby

 Kevin Dietsch/Getty Images/AFP

Ukrajinci su "slani u Rusiju protiv njihove volje", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby, potvrdivši informaciju ukrajinskih vlasti.

"Nemamo brojčane podatke, ali smo vidjeli znakove koji upućuju da su Ukrajinci odvedeni iz Ukrajine u Rusiju", rekao je Kirby, odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji o tvrdnji ukrajinske vlade da je 1,2 milijuna ljudi deportirano u Rusiju i smješteno u kampove.

"Ne znam koliko je kampova ni kakvi su", dodao je glasnogovornik. "Ali imamo informaciju da su Ukrajinci slani u Rusiju protiv njihove volje".

Ponašanje Rusije je "neprihvatljivo" i "odgovorna sila se tako ne ponaša", rekao je Kirby, ocijenivši da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne prihvaća i jednostavno ne poštuje suverenitet Ukrajine".

Po riječima dužnosnice ukrajinske vlade Ljudmile Denisove, kako prenosi službeni komunikacijski ured Spravdi, "više od 1,19 milijuna naših građana, među kojima više od 200.000 djece deportirano je u Rusku Federaciju".

Sustegnuvši se da te deportacije nazove etničkim čišćenjem, Kirby je ipak istaknuo "rusku okrutnost" u tom sukobu.

"Već 75 dana (Rusija) se iživljava na Ukrajini i na ukrajinskom narodu", istaknuo je. "I svaki put kad kažemo da ne mogu gore pasti, pokažu da smo u krivu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:28