TAJNA OPERACIJA ‘MiG‘

Glasnogovornik Pentagona morao se ‘čupati‘ zbog nesmotrene izjave: ‘Ma nismo ih poslali!‘

Kirby je tijekom redovitog razgovora s novinarima rekao da je Ukrajina dobila borbene zrakoplove. I onda je nastao show...

Bugarski i poljski MiG-ovi 29

 Stocktrek Images, Inc./Alamy/Alamy/Profimedia

Prva je vijest bila da će američka vojska obučavati ukrajinsku vojsku u korištenju haubica kalibra 155 milimetara, oružja važnog za suočavanje s novom fazom ruske agresije. To je, kako smo objavili, otklon od dosadašnje američke politike koja je odbijala izravan kontakt vlastitih vojnih snaga s ukrajinskima. Obuka će se obavljati izvan Ukrajine, ali to je ipak važan korak.

A onda je u utorak John Kirby, glasnogovornik američkog Ministarstva obrane, koje se često zbog oblika zgrade u kojoj se nalazi naziva Pentagon, tijekom redovitog razgovora s novinarima rekao da je Ukrajina dobila i borbene zrakoplove. Tumačeći kako su neke zemlje dostavile Ukrajini rezervne dijelove da poprave tenkove, dodao je da su isporučili i dijelove za zrakoplove. Iz Kirbyjevih se riječi, u transkriptu, vidi da se možda malo zaletio pa je poslije nastojao izbjeći tumačenja, ali mu to zvijeri novinarske nisu dopustile.

'Da, dobili su avione'

"Mislim, oni su primili podršku - za - za - za - da bi učinili neke od svojih zrakoplova, znate, opet operabilnima", navodi transkript Kirbyjevo mucanje. Nastavlja da sad (Ukrajinci) imaju na raspolaganju više zrakoplova nego prije dva tjedna. "I to nije slučajno, to je zato što su im druge nacije, koje imaju iskustva s tim vrstama zrakoplova, mogle pomoći da dobiju - dobiju više zrakoplova gore - koji gore djeluju".

Nakon toga je Kirby nastavio kodiranim jezikom da bi izjavio kako je Kijev dobio "dodatne platforme i dijelove kako bi mogao povećati obujam flote". Tu je htio stati, ali se novinari nisu dali. "A što je platforma?", pitali su. Kirby je sad već razoružan i vraća se razgovornom idiomu jednostavnom tvrdnjom da je "platforma u ovom slučaju zrakoplov". I onda otvoreno potvrđuje da je Ukrajina dobila dodatne zrakoplove i rezervne dijelove da mogu imati više borbenih aviona u zraku. Na kraju priznaje da je SAD pomogao u dopremi dijelova za zrakoplove, ali ne i aviona.

Kijev je od zapadnih partnera zatražio borbene zrakoplove MiG-29 kojima njegovi piloti znaju upravljati i kojima raspolaže (sve) manji broj istočnoeuropskih zemalja. O mogućem slanju sovjetskih zrakoplova iz Poljske u Ukrajinu raspravljalo se početkom ožujka. Cijeli je slučaj tad izbio na površinu jer je došlo do šuma u komunikacijskom kanalu. Ideja je bila da Poljska svoje MiG-ove prebaci u Njemačku, u američku vojnu bazu Ramstein, da se ondje preboje i zatim odlete u neku od zemalja iz koje bi mogli nesmetano do Ukrajine. Kao moguća lokacija spominjalo se Kosovo. Nevolja je bila što je Varšava o tome progovorila otvoreno. Washington se tad zabrinuo da bi Moskva mogla takvu operaciju smatrati izravnim miješanjem SAD-a u sukob te je operacija zaustavljena.

Plan ostvaren potajice

Iz riječi Johna Kirbyja razvidno je da je dio planiranoga ostvaren, potajice i vjerojatno ne po planu koji je Varšava javno iznijela. SAD, dakle, nije sudjelovao u transportu zrakoplova, samo rezervnih dijelova. Vjerojatno u operaciji nije korištena američka baza Ramstein jer bi to Rusija saznala.

No svejedno postoji mogućnost da je Poljska poslala MiG-ove (navodi se da ih je 28 u borbenom stanju) u Ukrajinu, ali vjerojatno ne izravno, nego koristeći neku neutralnu zemlju. No nikome, ni Ukrajini, ni SAD-u, u ovom trenutku to ne bi bilo pametno potvrditi. Pitanje je hoće li Poljska, u slučaju da je Ukrajini poslala MIG-ove, u zamjenu za to dobiti, kako je tražila, američke F-16.

MiG-ove 29 još uvijek koriste Bugarska i Slovačka, prva ih ima 16, a druga 12. Bratislava je također mogla isporučiti zrakoplove Ukrajini jer može očekivati da će dobiti zamjenske, ali kad je riječ o Bugarskoj, to vjerojatno nije slučaj. SAD je objavio da odgađa isporuku naručenih F-16 do 2025. godine jer postoji opravdana sumnja da bi, zbog bliskih veza dijelova bugarske vojske s Moskvom, najnovija oprema koja se isporučuje s avionima mogla pasti u ruke Rusiji.

Nakon Kirbyja, potvrdili i Ukrajinci: 'Nismo dobili avione, samo dijelove'

Nakon zbrke koju je izazvao svojom zbunjujućom izjavom, glasnogovornik Pentagona John Kirby se ispravio i kazao kako 'Ukrajina nije dobila borbene zrakoplove od SAD-a, već samo rezervne dijelove'. Dodao je i kako je Ukrajina zahvaljujući dodatnim dijelovima uspjela značajno ojačati svoje zračne snage.

Nešto kasnije, isto je ponovilo ukrajinsko Ministarstvo obrane na službenom Twitter profilu i Facebook stranici.

'Ukrajina nije dobila nove avione od svojih partnera! Uz pomoć Vlade SAD-a, njihovih zračnih i oružanih snaga, Ukrajina je primila rezervne dijelove i komponente kako bi obnovila i popravila svoju flotu zrakoplova koja je u sastavu ukrajinskih snaga, što znači da će se više opreme moći upotrijebiti', stoji u priopćenju.

Iako su ukrajinski borbeni zrakoplovi samo jedan element protuzračne obrane u zemlji, oni su odigrali važnu ulogu u sprječavanju ruskih snaga da steknu nadmoć u zračnom prostoru tijekom gotovo osam tjedana borbi. Visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je kako se čini da ruski borbeni zrakoplovi ne ostaju dugo u zračnom prostoru Ukrajine zbog opasnosti kojoj su tamo izloženi, što uključuje rakete zemlja-zrak.

Kazao je kako je primijećeno da se 'ruski piloti koji izvode zračne napade na jugu Ukrajine ponašaju slično i na sjeveru zemlje, a to znači da ili uopće ne ulaze u ukrajinski zračni prostor, ili će u njega nakratko ući, no nakon izvedenog napada odmah otići što dokazuje sposobnost ukrajinske protuzračne obrane'.

Također, ukrajinske zračne snage izvode i vlastite zračne napade, iako ograničenog opsega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:54