StoryEditor
SIGURNA DESTINACIJA

Glasnogovornik slovenske vlade poklopio ministra: Njegova izjava o Hrvatskoj je nepromišljena

Bez obzira na povećanje broja novih slučajeva zadnjih dana režim prelazaka granice ostaje isti kao do sada
 Jure Makovec/AFP

Hrvatska i dalje ostaje epidemiološki sigurna destinacija za Slovence, potvrdili su u utorak glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin, te jedan od vodećih infektologa, pojašnjavajući da je situacija u obje zemlje slična.

Govoreći u utorak  na izvanrednoj konferenciji za novinare o jučer zabilježenjih 13 novih slučajeva koronavirusa u Sloveniji, među kojima je i 6 slučajeva prijenosa zaraze iz inozemstva, Kacin je kazao da je izjava ministra zdravstva Tomaža Gantara o Hrvatskoj kao potencijalno epidemiološki opasnoj destinaciji za Slovence bila "nedovoljno promišljena" budući da je epidemiološka situacija u obje države slična.

Zbog te je izjave i Gantarovog upozorenja da bi se Hrvatska mogla naći na "crvenoj listi" država iz kojih je za ulazak u Sloveniju obvezna  14-dnevna karantena slovenska vlada zasuta upitima što je rezultiralo problemima s telefonskim linijama.

To znači da bez obzira na povećanje broja novih slučajeva zadnjih dana u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, režim prelazaka granice ostaje isti kao do sada.

Od 13 novih zaraza potvrđenih u Sloveniji u zadnja 24 sata njih šest odnosi se na  "importirane", od čega tri iz BiH, a po jedan slučaj iz Srbije, Kosova i Hrvatske.

Kacin je kazao da je  veliko  povećanje zabilježeno u zadnja 24 sata  "kulminacija" onoga što se događalo u dane  vikenda kad je broj testiranja, pa i broj novih potvrđenih slučajeva manji.

Zato se treba nadati da će već idućih dana broj novih slučajeva biti znatno manji, kazao je Kacin.

Direktor Centra za zarazne bolesti nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Mario Fafangel upozorio  je na konferenciji za novinare da je pandemija Covida-19 u svijetu u punom zamahu, te da se trend smanjivanja potvrđenih novih dnevnih  zaraza sada zaustavlja i u Europi.

Po njegovoj se ocjeni u Europi ne može govoriti o novom valu epidemije covida-19 nego o o "manjim vrhovima" prvog vala.

Situacija s Covidom-19 u Sloveniji je i dalje vrlo dobra, novi slučajevi zaraze su pod nadzorom.

Epidemiološka slika u Sloveniji bolja je nego u mnogim drugim europskim državama i sadašnji broj novih zaraza nije toliko zabrinjavajući iako epidemiološka struka prati stanje i ako bi se pokazao daljnji trend rasta spremna je vladi predložiti odgovarajuće mjere, istaknuo je Fafangel.

I on i vladin glasnogovornik Kacin upozorili su da su u Sloveniji na snazi osnovne  preventivne mjere donesene u vrijeme epidemije, kao što su poštovanje obvezne fizičke distance, higijena ruku i kašlja, te nošenje maski u zatvorenim prostorima s mnogo ljudi. Podsjećaju da se i u drugim državama u koje odlaze putnici i turisti treba ponašati u skladu s propisima i mjerama koje su tamo na snazi.

Epidemiološka slika u Sloveniji je vrlo dobra, a slično je i u Hrvatskoj koja se još uvijek nalazi na popisu epidemiološki sigurnnih država, kazao je Fafangel, upozorivši da su na "crvenoj listi" država koje su u lošijoj situaciji, s mnogo novih dnevnih zaraza i dalje BiH, Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

BiH: 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Još 63 slučaja zaraze koronavirusom zabilježeno je testiranjima u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata tijekom kojih su od posljedica oboljenja preminule dvije starije osobe, izvijestile su entitetske zdravstvene službe.

Najveći broj zaraženih ponovno je u Sarajevu, njih 14 od ukupno 37 osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa Covid-19 na području Federacije Bosne i Hercegovine. UZ Sarajevsku županiju novi slučajevi zabilježeni su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Bosansko-podrinjskoi i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Nakon duže vremena jedna zaražena osoba otkrivena je i u Mostaru.

Muškarac starije životne dobi iz Lukavca nova je žrtva koronavirusa u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj prijavljen smrtni slučaj starijeg muškarca iz Doboja koji je imao više drugih oboljenja.

U ovome entitetu ukupno je registrirano 26 pozitivnih osoba na testiranju.

Među zaraženima je i načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković, a prethodno je otkriveno kako je Nail Jusić predsjedavajući Gradskog vijeća obolio. S njima u društvu prošloga tjedna bio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji se od prošloga petka nalazi u kućnoj izolaciji.

Zbog kršenja propisa o zabrani okupljanja više od 30 ljudi u vremenu koronavirusa, u utorak je u Mostaru ispitan predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić. On je predvodio prosvjedni skup protiv održavanja mise za blajburške žrtve na kojemu se okupilo po procjenama policije oko 4000 osoba. On je istaknuo kako nije točno da nisu ispoštovali mjere za održavanje skupa.

"Ovo je pritisak na sve snage koje ne misle kao oni koji stvaraju i grade ovakvu državu. Ako antifašisti u ovakvom vremenu smetaju državi onda se stvarno svi građani trebaju pitati koji predznak ova država ima", rekao je Đulić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2020 14:45