ČISTKA OD VRHA NADOLJE

Glava visi svima osim njemu: Putin ‘nogirao‘ već 4. generala! Mijenja ga notorni Nikoforov: ‘Poznat je po fijasku!‘

London smatra da zapovjedništvo Jevgenija Nikiforova Zapadnim vojnim okrugom neće poboljšati rusku situaciju u Lugansku

Vladimir Putin s visokim dužnosnicima ruske vojske 

 Mikhail Metzel/Afp

Kako navodi britanski The Telegraph, očekuje se da će Kremlj imenovati svog četvrtog zapovjednika Zapadnog vojnog okruga u Ukrajini od početka rata, objavila je britanska vojna obavještajna služba. General-pukovnik Jevgenij Nikiforov vjerojatno je, kako se navodi, usred procesa preuzimanja dužnosti nakon što je njegov prethodnik, general-pukovnik Sergej Kuzovljev, obnašao tu dužnost tek tri mjeseca.

Kuzovljev je smijenjen nakon što nije uspio ruske postrojbe adekvatno pripremiti za obranu tijekom ukrajinske protuofenzive prema gradu Limanu u regiji Donjeck, kako procjenjuje ukrajinska obrambena obavještajna služba.

No, britansko Ministarstvo obrane ocjenjuje da se ruska situacija na terenu vjerojatno neće poboljšati pod zapovjedništvom Nikiforova, koji je bio zadužen da nadgleda - pokazalo se neuspjeli - pokušaj Rusije da zauzme Kijev ranije ove godine, odnosno na samom početku invazije na Ukrajinu, koja je započela 24. veljače.

"General-pukovnik Jevgenij Nikiforov vjerojatno je u procesu preuzimanja zapovjedništva ruskih snaga Zapadnog vojnog okruga u Ukrajini. On bi time postao najmanje četvrti zapovjednik ove formacije od početka invazije i zamijenio bi general-pukovnika Sergeja Kuzovljeva, koji je imenovan prije samo tri mjeseca", navelo je britansko ministarstvo u svojem dnevnom informativnom briefingu u petak.

"Kao načelnik stožera ruskog Istočnog vojnog okruga tijekom prvih tjedana invazije, Nikiforov je bio snažno uključen u planiranje katastrofalnog pokušaja Istočnog vojnog okruga i zračno-desantnih snaga da napreduju prema Kijevu sa sjeverozapada, preko područja Černobila", dodali su.

Zapadni vojni okrug, jedan od pet ruskih vojnih okruga, uključuje regije koje graniče s Ukrajinom, uključujući Belgorod i Briansk. Također pokriva i rusku Kalinjingradsku eksklavu.

General-pukovnik Nikiforov također će imati zadatak obrane ruskih linija u i oko gradova Kremina i Svatove u Lugansku, koji oba imaju važnu stratešku vrijednost za Kijev i Moskvu.

The Guardian je ranije prenio da je Nikiforov povezan sa zloglasnom plaćeničkom skupinom Wagner, pozivajući se na informacije ukrajinske obavještajne službe.

‘Važna operativna uloga‘

Vjeruje se da su ukrajinske snage svojim djelovanjima prisilile Rusiju da ojača položaje kod Kremine. Stavljanje Kremine natrag pod svoju kontrolu, kao i obližnjih Svatova, moglo bi pomoći ukrajinskoj vojsci u kreiranju ‘odskočne daske‘ za buduće napade na Donbas.

Oslobađanje tih gradova omogućilo bi Ukrajini kontrolu nad glavnim prometnicama koje vode do industrijskih središta Sjeverodonjecka i Lisičanska.

"Zapadni vojni okrug je trenutačno gotovo sigurno zadužen za držanje desnog boka Rusije, područje Luganske oblasti oko Kremine i Svatova", navelo je britansko Ministarstvo obrane.

"Budući da bi obje strane vjerojatno mogle pokušati provesti ofenzivu u ovom sektoru, Nikiforov preuzima važnu operativnu ulogu u sukobu", zaključuje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:29