SLUČAJ OSMICA

Glavna državna tužiteljica u BiH smijenjena nakon velike sigurnosno-pravosudne afere

Na njezine propute upozoravao i prvi obavještajac te zemlje na sastanku s kojega je nedavno procurio audiozapis.
Gordana Tadić
 Ranko Suvar/Cropix

Drugostupanjsko stegovno povjerenstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH potvrdilo je odluku o smjeni glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, koja još nije konačna, zbog propusta na koje ju je upozoravao i prvi obavještajac te zemlje Osman Mehmedagić na sastanku s kojega je nedavno procurio audiozapis.

Kako je u četvrtak priopćilo VSTV, tijelo koje bira i sankcionira predstavnike pravosudne vlasti, odbijena je žalba tužiteljice Tadić VSTV-u BiH na odluku prvostupanjskog tijela iz srpnja ove godine. Glavna državna tužiteljica BiH može se žaliti na ovu odluku u roku od osam dana, a konačnu odluku u trećem stupnju donosi VSTV u punom sazivu. Tadić će do te odluke i dalje obnašati dužnost glavne državne tužiteljice BiH.

Njezin odvjetnik Vlado Adamović ranije je tvrdio kako nije postojao temelj da ju se suspendira, te da svojim postupanjima nije izazvala nikakve štetne posljedice. Pojasnio je kako sva druga niža tužiteljstva u BiH postupaju na identičan način kao državno Tužiteljstvo BiH.

U drugostupanjskoj odluci stegovnog povjerenstva se navodi da je tužiteljica Tadić suspendirana jer nije omogućila sustav automatske dodjele predmeta tužiteljima bez njezina utjecaja, te zbog toga što niži službenici u državnome Tužiteljstvu BiH nisu prošli sigurnosne provjere.

Upravo na to je glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić upozorio šef Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) Osman Mehmedagić Osmica kada je tražio da skloni tužitelja Olega Čavku kako ne bi nastavljao s istragom njegovih visokoškolskih diploma koje su se kasnije pokazale krivotvorenima. O tome razgovoru, koji je potrajao 80 minuta, mediji su objavili dva potajno snimljena audiozapisa.

Mehmedagić je upozorio Tadić na to da je prekršila odredbe dodjeljujući predmete o njemu tužitelju Čavki, a da ih nije bez utjecaja proslijedila u računalni sustav koji bi onda slučajnim odabirom dodijelio predmet jednom od tužitelja. Kompromitirani šef tajne službe BiH je također ustvrdio i kako istražitelji i drugo osoblje koje radi u Tužiteljstvu BiH nije prošlo sigurnosne provjere iako imaju pristup osjetljivim podacima.

Audiozapis razgovora glavne državne tužiteljice, njezine zamjenice Ozrenke Nešković i ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice objavljen je prošloga tjedna kada se očekivalo donošenje drugostupanjske odluke VSTV-a protiv Tadić.

Dvije visokoškolske diplome prvog čovjeka sigurnosne službe BiH pokazale su se krivotvorinama zbog čega je on ovoga ljeta čak bio i uhićen u sklopu te istrage. Unatoč svemu Osman Mehmedagić Osmica, koji se smatra iznimno bliskim predsjedniku vodeće bošnjačke stranke SDA Bakiru Izetbegoviću, i dalje obnaša dužnost ravnatelja OSA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 14:54