Rusija

Glavna udruga za obranu LGBT prava proglašena stranim agentom: ‘To podsjeća na vremena SSSR-a‘

Klasifikacija obvezuje organizacije, medije ili te osobe da taj status obznane u svim svojim objavama

Ilustracija

 Alejandro Pagni/AFP

Ruske vlasti klasificirale su u ponedjeljak glavnu organizaciju za zaštitu prava LGBT osoba "stranim agentom", što je kontroverzna i uvredljiva klasifikacija koja bi mogla zakomplicirati njihov rad.

Organizacija "LGBT-Set", osnovana 2006. koja djeluje u nekoliko regija zemlje, upisana je u registru ministarstva pravosuđa kao "strani agent" koji uključuje nevladine organizacije kao i medije, aktiviste, odvjetnike i novinare.

Prema web stranici LGBT-Set pruža pravnu i psihološku pomoć LGBT osobama i njihovim obiteljima, vodi kampanje podizanja svijesti i skuplja informacije o diskriminaciji povezanoj sa seksualnom orijentacijom u Rusiji.

U veljači ta organizacija je upozorila na uhićenje dvojice Čečena, koji su zatim prebačeni u Čečeniju, rusku republiku na Kavkazu poznatu po progonu homoseksualaca.

Klasifikacija "stranog agenta" obvezuje organizacije, medije ili te osobe da taj status obznane u svim svojim objavama, uključujući i na društvenim mrežama i da se pridržavaju napornih administrativnih procedura.

Ta oznaka, koja podsjeća na oznaku "narodnog neprijatelja" iz vremena SSSR-a, trebala bi biti usmjerena na one koji primaju "strane financije" i provode "političku aktivnost".

U Rusiji je nasilje nad LGBT osobama relativno često, a potiču ga konzervativci i vjerski krugovi.

Ta zemlja je 2013. uvela zakon protiv homoseksualne "propagande" među maloljetnicima, što je bio izgovor za zabranu parada ponosa i isticanje zastava duginih boja.

Od 2020. godine ruski ustav precizira da je "brak zajednica muškarca i žene", čime de facto zabranjuje istospolne brakove.

Rusko ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak je klasificiralo nekoliko odvjetnika bliskih ruskoj oporbi "stranim agentima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:29