KORONAVIRUS

Glavna znanstvenica WHO-a želi da svi nose maske barem do kraja godine

‘Dok čekamo cijepljenje, nemojmo zaboraviti na zaštitne mjere koje su djelotvorne‘, kazala je glavna znanstvenica WHO-a
Prizor iz Wuhana
 Nicolas Asfouri/AFP

Kolektivni imunitet neće se postići ove godine, premda je raspodjela cjepiva počela u mnogim zemljama, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"U 2021. nećemo postići kolektivni imunitet", rekla je glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan na tiskovnoj konferenciji u Ženevi, istaknuvši važnost daljnje primjene zaštitnih mjera, kao što su održavanje fizičke distance, pranje ruku i nošenje maske, u suzbijanju pandemije.

Pohvalila je "nevjerojatan napredak" koji su ostvarili znanstvenici kada su u manje od godinu dana uspjeli razviti nekoliko sigurnih i djelotvornih cjepiva protiv covida-19.

No za njihovu proizvodnju "trebat će vremena".

"Trebat će vremena za masovnu proizvodnju doza, ne samo milijuna, nego milijarda", dodala je, pozivajući na "strpljenje".

Swaminathan je ustvrdila da će na kraju "cjepivo doći u sve zemlje". "No dok čekamo, nemojmo zaboraviti na zaštitne mjere koje su djelotvorne", podsjetila je.

Po njezinu mišljenju, nužno je i dalje provoditi epidemiološke i socijalne mjere kako bi se prijenos virusa ograničio "barem do kraja ove godine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:22