SUZBIJANJE PANDEMIJE

Glavne međunarodne organizacije za jednak pristup cjepivu: ‘Svjetski čelnici moraju preuzeti novu obavezu‘

Do kraja godine planira se cijepiti barem 40 posto svjetskog stanovništva, a do kraja 2022. barem 60 posto
Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus
 Christopher Black/AFP

Svjetski čelnici moraju preuzeti "novu obvezu" da se zauzimaju za pravedniju raspodjelu cjepiva za covid-19 na planetu kako bi se uspjelo suzbiti pandemiju i spriječiti "gospodarski oporavak u dvije brzine", zatražile su u utorak četiri glavne međunarodne organizacije.

Čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke pozvali su G7, uoči njegova sastanka na vrhu u Velikoj Britaniji u lipnju, da s 50 milijarda dolara financira program borbe protiv pandemije koji je pripremio MMF, a već je bio izložen na sastanku na vrhu o zdravlju održanom u Rimu.

Takva financijska injekcija omogućila bi "znatno povećanje proizvodnje dijagnostičke opreme, lijekova, kisika, medicinske opreme i cjepiva radi pravednije raspodjele", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Taj će iznos omogućiti da se do 2025. generira 9000 milijarda dolara za svjetsko gospodarstvo, ocijenilo je četvero čelnika na tiskovnoj konferenciji.

Do kraja godine planira se cijepiti barem 40 posto svjetskog stanovništva, a do kraja 2022. barem 60 posto, kako bi se omogućio trajan oporavak svjetskog gospodarstva.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass ocijenio je da je "presudno ubrzati opskrbni lanac" kako bi se "skratilo vrijeme od proizvodnje cjepiva do njegove primjene".

Mnogi promatrači upozoravaju na nejednak pristup cjepivu u bogatim i u siromašnim zemljama, što pogoršava i produljuje pandemiju koja je dosad pokosila više od 3,5 milijuna ljudi u svijetu.

U zajedničkom tekstu, objavljenom u utorak u američkom dnevniku Washington Postu, četvero čelnika WHO-a, WTO-a, MMF-a i Svjetske banke ocijenili su da je nejednak pristup potaknuo pojavljivanje sojeva koronavirusa koji su prouzročili novo širenje epidemije u zemljama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:36