MICHEL BARNIER

GLAVNI EUROPSKI PREGOVARAČ S VELIKOM BRITANIJOM UPOZORAVA LONDON 'Žele najprivlačnije elemente jedinstvenog europskog tržišta bez obveza'

 AFP

Glavni europski pregovorač za pregovore s Velikom Britanijom Michel Barnier upozorio je u srijedu britansku vladu na neprihatljivost selektivnog pristupa, po kojem bi London birao ono što mu odgovara na jedinstenom tržištu bez preuzimanja obveza.

"Istina je da Velika Britanija u mnogim područjima traži više nego što su dobili Kanada, Japan i drugi naši trgovački partneri. U mnogim područjima pokušavaju sačuvati koristi koje ima zemlja članica bez ograničenja. Žele birati i izabrati najprivlačnije elemente jedinstvenog europskog tržišta bez obveza", rekao je Barnier u Bruxellesu.

Prošli tjedan završio je i četvrti krug pregovora o budućim odnosima Europske unije i Velike Britanije bez znatnijeg napretka, iako obje strane ističu da je još uvijek moguće postići sporazum na vrijeme kako bi mogao biti ratificiran prije kraja godine.

Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. siječnja, a prema ugovoru o razdruživanju, prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja Velika Britanija poštuje sva pravila EU-a kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka.

EU i Velika Britanija imaju posve različit pristup pregovorima. London želi zaključiti više zasebnih sektorskih sporazuma, dok Unija želi jedan sveobuhvatni sporazum, jer je tako lakše uspostaviti mehanizme koji nadziru provedbu sporazuma.

Najveća prepreka u pregovorima su jednaki uvjeta na tržištu na čemu inzistira EU. Bruxelles želi izbjeći da britanska poduzeća dobiju pristup europskom tržištu, a da pritom mogu snižavati standarde i biti konkurentnija od drugih.

Do kraja ovoga mjeseca treba se održati videokonferencija na kojoj će sudjelovati britanski premijer Boris Johnson, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Oni će na tom virtualnom sastanku razmotriti dosadašnji tijek pregovora i pokušati pronaći rješenje za njihov uspješan završetak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 19:09