HEROJ VILNIUSA

GLAVNI GRAD LITVE PRUŽA RUKU SPASA KAFIĆIMA I RESTORANIMA Svima im dao ponudu koju će malo tko odbiti: 'Stiglo je taman na vrijeme!'

 
Vilnius prije pandemije
 Ian Trower / robertharding / Profimedia

Jedna od baltičkih prijestolnica najavila je planove da se javni gradski prostor pretvori u jedan ogromni kafić na otvorenom tako što će gradske vlasti bez ikakve naknade velik dio javnog prostora ustupiti ugostiteljskim objektima, restoranima i kafićima, najteže pogođenima u gospodarskoj krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa i mjerama ograničenja kretanja, piše The Guardian.

Riječ je o litavskom glavnom gradu Vilniusu u kojemu su još uvijek, kao i u velikom ostatku Europe, na snazi mjere socijalnog distanciranja.

U Litvi je od početka epidemije registrirano 1.344 slučajeva koronavirusa, te 44 umrlih osoba. Od idućega tjedna ponovno će biti otvoreni kafići i restorani koji posjeduju terasu, frizerski saloni i gotovo svi dućani u sklopu izlazne strategije nakon karantene uvedene zbog širenja koronavirusa.

Tamošnje ministarstvo zdravstva nametnulo je stroge mjere socijalnog distanciranja i zdravstvene sigurnosti. Trgovine moraju ograničiti broj kupaca, nošenje maski ostaje obvezno na svim javnim mjestima, a stolovi u kafićima i restoranima moraju biti udaljeni najmanje dva metra.

AERIAL. Old Town in Vilnius, Lithuania in the summer, Image: 297839726, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rolandas Misius / Alamy / Alamy / Profimedia
Rolandas Misius / Alamy / Alamy / Profimedia
Senamiestis

Takve mjere predstavljaju problem za većinu ugostitelja u starom gradu Vilniusa, Senamiestisu, koji je pod zaštitom UNESCO-a, a čije uske uličice omogućuju vlasnicima lokala da izlože te nekoliko stolova. Spasonosno rješenje za vlasnike ugostiteljskih objekata stiglo je od - gradonačelnika.

- Plaze, trgovi, ulice - obližnji kafići moći će ove sezone besplatno postaviti stolove na vanjskim površinama i nastaviti ii u uvjetima kaantene karantene svoj posao, rekao je prvi čovjek Vilniusa Remigijus Šimašius.

Najvažniji prioritet Vilniusa ostaju mjere sigurnosti na javnom mjestu, ali ova mjera bi trebala pomoći zaposlenima u ugostiteljstvu da zadrže posao, a time će i Vilnius održati na životu.

U Vilniusu ima 18 javnih gradskih prostora, uključujući centralni Trg katedrale i svi će biti na raspolaganju kafićima i restoranima. Štoviše, dolaskom ljeta, bit će na raspolaganju sve više javnog prostora.

Vlasnici lokala oduševljeno su prihvatili i pozdravili ponudu gradonačelnika, a više od 160 obrtnika se prijavilo gradu za korištenje pristora.

- Ova ponuda stigla je taman na vrijeme, izjavila je Evalda Šiškauskienė iz litavskog Udruženja zaposlenih u hotelijerstvu i ugostiteljstvu dodajući da će mjere pomoći njihovim članovima da prime više posjetitelja i vrate život na ulice Vilniusa, bez kršenja mjera sigurnosti.

Vlasti litavske prijestolnice također su iz svog proračuna zdravstvenim djelatnicima grada darovali vaučere za restorane ukupne vrijednosti 400.000 eura u znak zahvalnosti za nesebičan trud i zalaganje ali i kao stimulans za oživljavanje društvenog života u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:20