OPASNA VREMENA

Glavni moskovski rabin pobjegao iz Rusije: ‘Tražili su da podrži rat, nije mogao izdržati pritisak‘

Pinchas Goldschmidt napustio je Rusiju samo nekoliko tjedana nakon invazije na Ukrajinu, rekla je njegova snaha

Pinchas Goldschmidt

 Sven Hoppe/Dpa Picture-alliance Via AFP

Glavni moskovski rabin Pinchas Goldschmidt "u egzilu" je nakon što se odupirao pritisku Kremlja da podrži rat u Ukrajini, rekla je njegova snaha, kako prenosi The Guardian.

Goldschmidt, koji također vodi i Konferenciju europskih rabina, napustio je Rusiju samo nekoliko tjedana nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu, rekavši da se mora brinuti o svom bolesnom ocu u Jeruzalemu.

No, ovog je tjedna njegova snaha otkrila da su Goldschmidt i njegova supruga bili pod službenim pritiskom da podrže rat te kako sada smatraju da su u egzilu zbog svojeg protivljenja onome što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Mogu konačno podijeliti da su moji rodbina, glavni rabin u Moskvi (Pinchas Goldschmidt) i Rebbetzin Dara Goldschmidt, bili pod pritiskom vlasti da javno podrže 'specijalnu operaciju' u Ukrajini - i odbili su", napisala je u utorak navečer na Twitteru Avital Chizhik-Goldschmidt, novinarka koja je udana za Goldschmidtovog sina Benjamina.

Goldschmidt je glavni rabin Moskve od 1993. godine i jedan je od najutjecajnijih židovskih vođa u Rusiji. Ako ova informacija bude potvrđena, Goldschmidt će biti jedan od rijetkih velikih vjerskih vođa koji je napustio Rusiju zbog protivljenja ratu. Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kirill i drugi vjerski vođe u Rusiji izrazili su podršku ratu.

'Bol i strah ne mogu se opisati'

Britanski je list pisao Goldschmidtu i Chizhik-Goldschmidtu, zamolivši ih za komentar.

"Oni su sada u izgnanstvu iz zajednice koju su voljeli, izgradili i u kojoj su odgajali svoju djecu više od 33 godine", napisala je Chizhik-Goldschmidt, opisujući putovanje bračnog para kroz Mađarsku, a zatim i istočnu Europu gdje su, kaže, pomogli u prikupljanju sredstava za ukrajinske izbjeglice.

Rabin je otišao u Jeruzalem, gdje je njegov otac bio u bolnici.

"Bol i strah u našoj obitelji posljednjih nekoliko mjeseci ne mogu se opisati", navela je. "Zvuci iz moskovske zborne sinagoge odzvanjaju nam u ušima... Nikada neću zaboraviti naše zaruke tamo u 2014. i odvođenje naše djece tamo... Zahvalni smo što su naši roditelji sigurni. Zabrinuti smo zbog mnogih drugih…".

Demografi, inače, procjenjuju da u Rusiji živi oko 150.000 Židova.

Goldschmidt je u utorak ponovno izabran na još jedan sedmogodišnji mandat za glavnog rabina Moskve i čelnika moskovske koralne sinagoge, jedne od najpoznatijh bogomolja u Rusiji. Ostao je tako na svom položaju dok je izvan zemlje, ali je delegirao ovlasti na zamjenika u svojoj odsutnosti.

Ponovno izabran, ruska vlada htjela smjenu

Njegov ponovni izbor podržali su brojni visoki izraelski rabini, koji su zatražili da se "ne čine nikakve promjene u sastavu rabinata i tribunala bez koordinacije s nama". Jedan drugi konzervativni vjerski vođa u Izraelu upozorio je da "smo svjedoci teške stvarnosti kada se vlade pokušavaju miješati u mandat rabina".

Bilo je i izvješća o pritisku ruske vlade da se na izborima smijeni Goldschmidta. "Pokušaj puča nije uspio", rekao je izvor u ruskoj židovskoj zajednici za Jerusalem Post.

Goldschmidt je ranije izjavio izraelskim novinama Yedioth Ahronoth kako "sebe ne definiram kao rabina u izgnanstvu, ja sam rabin koji ne živi u svojoj zajednici".

Na svečanosti otvaranja Konferencije europskih rabina u Münchenu prošlog tjedna, Goldschmidta je pratilo nekoliko njemačkih tjelohranitelja dok je držao govor u kojem je govorio oštro protiv rata.

"Moramo se moliti za mir i za kraj ovog užasnog rata", rekao je. "Moramo se moliti da ovaj rat uskoro završi i da ne eskalira u nuklearni sukob, koji može uništiti čovječanstvo", poručio je.

Kremlj revno provodi postupke protiv 'širitelja lažnih vijesti'

Rusija je uvela zakon koji kriminalizira širenje navodnih lažnih informacija o ruskoj vojsci i kampanji u Ukrajini ubrzo nakon što su njezine trupe ušle u tu zemlju krajem veljače. Za to je djelo zaprijećena kazna zatvora do 15 godina. Zagovornici ljudskih prava pobrojali su već desetke takvih slučajeva. Rusi moraju koristiti izraz 'posebna vojna operacija' kada govore o ratu u Ukrajini.

U posljednjem događaju, moskovski sud produžio je u srijedu pritvor Vladimiru Kara-Murzi mlađem, novinaru i bivšem suradniku ubijenog ruskog oporbenog čelnika Borisa Nemcova. Sud je Kara-Murzi produžio pritvor od 12. lipnja do 12. kolovoza zbog optužbi da je širio "lažne informacije" o oružanim snagama zemlje. Aktivist je, pak, odbacio optužbe, prenosi agencija AP.

Kara-Murza je 2015. i 2017. godine preživio trovanja za koja je okrivio vlasti, dok ruski dužnosnici negiraju odgovornost.

Ruski istraživački novinar Andrej Soldatov, koji je godinama razotkrivao aktivnosti ruskih sigurnosnih agencija, a sada živi u Londonu, izvijestio je ovaj tjedan da je protiv njega pokrenut kazneni postupak. Soldatov je optužen za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci. Izvijestio je da su njegovi bankovni računi u Rusiji zamrznuti.

Ruske vlasti potvrdile su da su podnijele slične optužbe protiv popularnog ruskog pisca znanstvene fantastike Dmitrija Gluhovskog, koji također sada živi izvan Rusije. Gluhovski je objavio video snimku na kojoj se vidi kako tenk granatira stambenu zgradu u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, zajedno s komentarom u kojem se kritizira ruska vojna operacija. Gluhovski je bivši novinar i autor bestseler romana "Metro-2033", a svojedobno je gostovao i na zagrebačkom Sferakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:11