OTEO DJEVOJČICU?

Glavni osumnjičeni u slučaju nestanka Maddie McCann na sudu: Sudi mu se za seksualne napade na djevojčice i starice

Uz jake mjere osiguranja uveden je u sudnicu, ročište je kasnilo 40 minuta

Christian Brueckner

 Julian Stratenschulte/Dpa Picture-alliance Via Afp

Christian Brueckner, kojega njemački tužitelji smatraju odgovornim za nestanak britanske djevojčice Madeleine McCann, pojavio se na sudu u Braunschweigu gdje počinje suđenje vezano za niz optužbi za seksualno zlostavljanje.

Trojica krupnih zaštitara izvukla su ga iz pravosudnog vozila i odvela prema zgradi suda s lisicama pokraj brojnih novinara.

Naoružana policija čuvala je zaštitare dok je više od stotinu zainteresiranih građana čekalo u redu da uđu u zgradu koja je bila pod jakim mjerama sigurnosti. Ovo je prvi puta da je seksualni grabežljivac snimljen u javnosti od 2020. godine kada je snimljen kako se penje u vozilo hitne pomoći nakon što je napadnut u zatvoru.

Podsjetimo, 47-godišnjak je optužen u tri slučaja silovanja i dva slučaja seksualnog zlostavljanja djece. Predviđeno je da bi suđenje trebalo trajati 29 dana, a na klupi za svjedoke će se pojaviti više od 40 osoba. Izricanje presude se očekuje u lipnju. Ako ga proglase krivim po svim točkama optužnice vjerojatno će ostatak života provesti u zatvoru.

image
Julian Stratenschulte/Afp
image

Policijska vozila dolaze pred sudnicu u Braunschweig

Moritz Frankenberg/Dpa Picture-alliance Via Afp

Brueckner već služi sedmogodišnju kaznu zbog silovanja starije Amerikanke u Algarveu 2005. godine, a iza rešetaka je završio 2019. godine. Početak suđenja kasnio je 40 minuta zbog kaotičnih scena izvan sudnice, piše Daily Mail. Mediji i predstavnici javnosti morali su proći kroz dvije sigurnosne provjere, a ponovno su ih provjeravali zaštitari prije ulaska u sudnicu na prvom katu.

U lipnju 2020. prvi put je njemačka policija Christiana Bruecknera imenovala kao osumnjičenika u slučaju nestanka i smrti Madeleine McCann. Podsjetimo, trogodišnja Madeleine iz Rothlea u Leicesershireu nestala je iz apartmana u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz u Algarveu u svibnju 2007. godine.

Brueckner je u to vrijeme živio na području Algarvea, a prethodno je zanijekao bilo kakvu umiješanost u njezinu otmicu i ubojstvo.

image

Christian Brueckner u vozilu

Moritz Frankenberg/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Christian Brueckner

Julian Stratenschulte/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Christian Brueckner

Julian Stratenschulte/Dpa Picture-alliance Via Afp

Optužbe s kojima se danas suočava na sudu nisu povezane sa slučajem Madeleine. Osumnjičeni tvrdi da svjedoci lažu i da postojeći DNK dokazi nisu valjani.

Identitet dviju žrtava silovanja nije otkriven, ali treće jeste. Riječ je o Irkinji Hazel Behan koja tvrdi da je napadnuta 2004. godine dok je radila u Algarveu. Tvrdi da joj je muškarac kojeg je kasnije prepoznala kao Bruecknera, nakon što je njemačka policija objavila njegovu sliku 2020. godine, prijetio nožem, vezao ju i silovao. Ona će biti jedna od ključnih svjedokinja na suđenju. Ostale dvije žrtve, koje nisu željele otkriti identitet, su žena u dobi između 70 i 80 godina te nepoznata djevojčica u dobi od oko 14 godina.

Četvrta optužba se odnosi na seksualno zlostavljanje 10-godišnjakinje na plaži u blizini koje je apartman iz kojega Madeleine nestala. Posljednja optužba odnosi se za napad na dijete u Algarveu na igralištu 2017 godine.

Bruecknerov odvjetnik Friedrich Fulscher rekao je da je njegov cilj ‘potpuno oslobađanje‘ po svim optužbama.

- Nadam se poštenom suđenju, ali mog klijenta napadaju po medijima. Treba razjasniti da ove optužbe nemaju nikakve veze sa slučajem Madeleine McCann i da tužitelji nemaju nikakvi novosti u tom slučaju otkako je moj klijent prije četiri godine imenovan kao osumnjičenik.

image
Julian Stratenschulte/Afp
image

Christian Brueckner

Julian Stratenschulte/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:14